De mai bine de o lună un grup de afgani s-a așezat la granița polono-bielorusă lângă Usnarz Górny, ceea ce a determinat Curtea Europeană a Drepturilor Omului să ordone Poloniei să le ofere apă, hrană, îngrijire medicală și adăpost temporar. Între timp autoritățile poloneze au descoperit că acei migranți, împinși peste graniță de Belarus, nu sunt tocmai refugiați care încearcă să fugă de noul regim taliban din Afganistan pentru a-și salva viețile, ci au o poveste mult mai complicată.
"Migranții afgani care locuiesc în prezent în Usnarz Górny nu îndeplinesc criteriile pentru statutul refugiaților de război. Acești oameni nu au venit din Afganistan, ci au petrecut ultimii ani în Rusia", a scris ieri pe rețelele sociale ministrul adjunct al Externelor de la Varșovia, Marcin Przydacz.
Purtătorul de cuvânt al ministrului coordonator al serviciilor secrete, Stanisław Żaryn, a declarat că aproximativ 20 la sută dintre migranții care au încercat să treacă în Polonia din Belarus locuiesc, adesea de mulți ani, pe teritoriul Rusiei, lucru pe care unii dintre ei au încercat să îl ascundă.
Luni seara, ministrul Internelor și Administrației, Mariusz Kamiski, a declarat într-o conferință de presă că "cei care încearcă să treacă peste granița noastră nu sunt în niciun fel puși în pericol în Belarus. Sunt complet legal acolo și sunt de fapt invitați de regimul Lukashenko și folosiți de acesta ca „arme și muniție” din motive politice".
"Am reținut aproximativ 1.200 de imigranți ilegali în centre păzite. Mulți dintre ei au hârtii false sau deloc", a mai adăugat ministrul Kaminski.
Guvernul de la Varșovia a instituit din 2 septembrie starea de urgență în zona de frontieră cu Belarus, pentru 30 de zile, explicând că aceasta situație e cauzată de războiul hibrid dus de regimul totalitar al lui Lukașenko, prin împingerea migranților ilegali peste graniță.
Sursa foto 2: Wojtek Radwanski/AFP via Getty Images