EXCLUSIV: FSB și Rusia își întăresc monopolul mediatic din R.Moldova prin lansarea a două noi ”televiziuni de știri”. Kremlinul umple spațiul lăsat gol de prăbușirea Natașei Morari. Lista FSB-iștilor nominalizați de Costiuc, amenințările și valul de intimidări


EXCLUSIV: FSB și Rusia își întăresc monopolul mediatic din R.Moldova prin lansarea a două noi ”televiziuni de știri”. Kremlinul umple spațiul lăsat gol de prăbușirea Natașei Morari. Lista FSB-iștilor nominalizați de Costiuc, amenințările și valul de intimidări

Prin apropiata lansare a așa-ziselor posturi de știri 3,14 TV și Special TV, cu largul concurs și ajutor al Consiliului Audiovizualului, care se comportă de parcă ar fi o sinecură rusească, FSB și Federația Rusă își întăresc monopolul mediatic din R.Moldova, într-un peisaj publicistic în care presa românească autentică aproape că nici nu mai există, explică politicianul și activistul Vasile Costiuc, în exclusivitate pentru Podul.ro.

Șefa 3,14 TV (titulatură care oricum seamănă cu cea a unei unități militare) va fi  Elena Pahomova, care odinioară a lucrat la televiziunea din Transnistria. 

Vă prezentăm avertismentul lui Vasile Costiuc, care remarcă tăcerea de cimitir a presei din R.Moldova:  

”Se întâmplă un lucru de o mare gravitate, despre care însă nu vorbește nimeni în presa de la Chișinău, fiindcă așa-i aici, rușii aștern tăcere și diversiuni peste ce nu vor să se vorbească: FSB și Federația Rusă își întăresc monopolul mediatic din R.Moldova prin intermediul apropiatei lansări a două noi televiziuni. Este vorba despre 3,14 TV și Special TV, care vă asigur că sunt foarte speciale. 

Fără nici cea mai mică problemă, opoziție, nedumerire, Consiliul Audiovizualului a eliberat, pe 23 septembrie, două licențe de emisie pentru aceste două posturi de televiziune pentru o perioadă de nu mai puțin de 9 ani. 

Vă amintesc că șefă la 3,14 TV va fi Elena Pahomova, cea care a condus în trecut televiziunea din Transnistria. Oare de ce le dă noua guvernare o licență pe 9 ani acestor televiziuni, prin intermediul Consiliului Audiovizualului? Ăștia de la Moscova știu că TV8 nu mai poate fi salvată și scot de urgență din joben două licențe de emisie pentru două trompete propagandistice noi-nouțe. Având bani nelimitați, rușii vor face încă două televiziuni de propagandă în R.Moldova. Remarcați că în presa din R.Moldova e o tăcere mormântală referitoare la faptul că FSB și Federația Rusă își întăresc monopolul mediatic”. 

Costiuc dezvăluie și că, în urma acuzațiilor lansate într-un recent interviu Podul.ro (detalii AICI), a primit amenințări că va fi agresat fizic. Simultan, Costiuc este hărțuit în instanță de două dintre personajele pe care le-a nominalizat ca fiind agenți FSB: Val Butnaru, șeful redutei moldoveniste Jurnal TV, și ”expertul” Sergiu Tofilat

Vă amintim, pe scurt, cele mai importante acuzații lansate de Vasile Costiuc referitor la ceea ce numește rețelele FSB de la TV8, Jurnal TV și Europa Liberă Moldova: 

În plin scandal generat de cazul  Natașa Morari - Slava Platon, un caz care relevă, să o spunem pe șleau,  o gigantică problemă de securitate națională, și nu vreun sexgate, pentru că indică modul în care Rusia controlează bucăți enorme din așa-zisa presă de dincolo de Prut, politicianul și activistul  Vasile Costiuc  a acuzat,  într-un interviu oferit în exclusivitate pentru  Podul.ro, că  la vârful TV8, al Jurnal TV și al biroului Radio Europa Liberă Moldova funcționează o serie de rețele FSB  până nu demult aflate în intense colaborări cu agenta FSB  Natalia Morari, legendată drept ”jurnalistă” via Departamentul Moldova de la Kremlin. 

Costiuc susține că următorii sunt agenți FSB cu acte în regulă: Vladislav KulminskiAndrei PopovIgor BoțanIulian GrozaVasile BotnaruVal ButnaruAlexei Tulbure. Acestora li se adaugă, atrage atenția Vasile Costiuc, și ”experții” FSB Valeriu PașaSergiu Tofilat și fratele său Oleg, dar și Ștefan Gligor, reciclat în ”politician” tot de agenta Natașa Morari, inventatoare de jurnaliști, experți și politicieni. Potrivit surselor Podul.ro, Gligor a tot venit anii trecuți prin România, unde s-a întâlnit, printre alții, cu Călin Popescu Tăriceanu și cu la fel de liberalul Radu Stroe (a cărui biografie s-a împletit cu Securitatea înainte de 1989). 

Vă prezentăm noile acuzații ale lui Vasile Costiuc: 

”După dezvăluire și acuzații pe care le-am făcut în cadrul interviului Podul.ro, am devenit, imediat, o țintă mult mai mare decât deja eram, fiindcă amenzi și procese aveam oricum destule. Sunt înglodat în dosare și amenzi. Acum însă au explodat toate aceste manevre, mișmașuri juridice, fiindcă cei nominalizați de mine drept agenți ai FSB s-au pornit cu tot ce au împotriva mea. Scopul e intimidarea și hărțuirea mea, e disperarea de a mi se băga pumnul în gură. După ultima noastră discuție sunt ținta unui atac concentrat din partea acestor indivizi reprobabili. Ei dețin o infrastructură specială și intervin în regim de pompieri, pentru a salva ce se mai poate salva din credibilitatea și eficiența rețelelor Rusiei de la TV8 și Jurnal TV. 

Dezvăluirile mele i-au întărâtat, așa că a început ceea ce oricum știu că va urma: o sarabandă a datului în judecată. O astfel de acțiune a fost inițiată de Tofilat, fiind urmată de o alta, demarată de Val Butnaru, șeful rețelei de la Jurnal TV. Butnaru e un fel de tun de bază. Cere de la mine, pe fiecare cap de acuzare, câte 20.000 de euro, total ajungând la vreo 2 milioane și ceva de lei, pentru că, vezi Doamne, le-aș fi lezat onoarea și demnitatea spunând public adevărat știute și susținute de mulți alții , și nu de ieri, de azi. Aceste procese sunt hărțuiri, tentative de intimidare. Ei vor să nu mai vorbească nimeni despre aceste realități, să fie tăcere despre rețelele Rusiei și televiziunile așa-zise proeuropene, anticorupție și proromânești, care de fapt fac jocurile Departamentului Moldova de la Kremlin.

Am primit și amenințări fizice, cu bătaia. Am cunoscuți comuni cu toți cei acuzați în interviul publicat de Podul.ro și mi sa transmis că dacă nu îmi închid gura cineva îmi va da în cap. Am fost amenințat în sensul ăsta. 

Având aproximativ 30 de amenzi neplătite și procese administrative deschise de aceste personaje, și fiind cât se poate de conștient că se dorește intimidarea și distrugerea mea în justiția noastră capturată, am apelat, ieri, domnul Igor Grosu, președintele Parlamentului, care tocmai ce ieșea de la TV8, post pe care atât Maia Sandu cât și PSD încearcă să-l salveze. De ce au ei nevoie de această televiziune și ce obligații au ei față de această zonă total compromisă care face parte din trustul lui Veaceslav Platon? Nimeni de acolo nu vrea să răspundă la o întrebare legitimă: cine făcând politica editorială la TV8? 

Revenind, i-am expus domnului Grosu problemele, i-am spus că e nedrept că am ajuns aici, hărțuit și lovit din toate părțile, deși am luptat pe aceeași baricadă împotriva fostului regim, și i-am solicitat să mă ajut în lupta cu mafia asta, pe care și dânsul o știe foarte bine. Așa cum mi-au fost date toate acele amenzi, la fel pot fi declarate nule, întrucât sunt abuzive. Domnul Grosu mi-a promis că mă pot ajuta și că mă va suna azi, dânsul sau cineva îndrumat de dânsul, dar iată că nu a mai sunat nimeni.  

Se mai întâmplă un lucru de o mare gravitate, despre care însă nu vorbește nimeni în presa de la Chișinău, fiind așa-i aici, rușii aștern tăcere și mai multe peste ce nu vor să se vorbească: FSB și Federația Rusă este întotdeauna monopolul mediatic din R.Moldova prin urmare apropiate lansări a două noi televiziuni. Este vorba despre 3,14 TV și Special TV, care vă asigură că sunt foarte speciale. Fără nici cea mai mică problemă, opoziție, nedumerire, Consiliul Audiovizualului a eliberat, pe 23 septembrie, două licențe de emisie pentru aceste două posturi de televiziune pentru o perioadă de nu mai puțin de 9 ani. Vă amintesc că șefă la 3,14 TV va fi Elena Pahomova, cea care a condus în trecut televiziunea din Transnistria. Oare de ce le dă noua guvernare o licență pe 9 ani acestor televiziuni, prin partea Consiliului Audiovizualului? Ăștia de la Moscova știu că TV8 nu mai poate fi salvat și scot de urgență din joben două licențe de emisie pentru două trompete propagandistice noi-noi. Având bani nelimitați, rușii vor face încă două televiziuni de propagandă în R.Moldova. Remarcați că în presa din R.Moldova e o tăcere mormântală referitoare la faptul că FSB și Federația Rusă cu întotdeauna monopolul mediatic ”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.