China raționalizează furnizarea de energie electrică. Chinezii se plâng că se simt precum în Coreea de Nord


  • ACP
  • Sep 28, 2021 20:53
  • 9356
China raționalizează furnizarea de energie electrică. Chinezii se plâng că se simt precum în Coreea de Nord

Milioane de locuințe în întuneric, oprirea fabricilor, semafoare nefuncționale, lipsa semnalului de telefonie mobilă și amenințarea întreruperii alimentării cu apă reprezintă încercările prin care trec provinciile Jilin, Liaoning și Heilongjiang din Nordul Chinei, în urma "raționalizării" energiei electrice în timpul orelor de vârf, din cauza unei pretinse penurii de cărbune. 

Postul de radio de stat al CCTV a relatat că o fabrică din Liaoning a trebuit să trimită 23 de muncitori la spital din cauza otrăvirii cu monoxid de carbon, când ventilatoarele s-au oprit brusc în timpul unei întreruperi a alimentării cu energie electrică.  

"Se întrerupe curentul de opt ori pe zi, de patru zile la rând. Am rămas fără cuvinte", a descris situația un utilizator al sitului Weibo din Liaoning, iar altul s-a plâns că mall-urile se închid devreme și că a văzut că un magazin alimentar era luminat cu lumânarea. 

"Este ca și cum am trăi în Coreea de Nord", au scris chinezii din acele regiuni afectate de criza de energie electrică.

Furnizorul Apple Unimicron Technology a anunțat că fabricilor sale din două regiuni li s-a spus să oprească parțial producția, de duminică până joi, la fel ca altor zeci de companii, printre acestea fiind și un furnizor de piese pentru Tesla, care a fost informat de asemenea că trebuie să oprească producția zilele acestea.  

Având aproximativ 60 la sută din economia alimentată cu cărbune, China are de făcut față unei crize despre care se spune că ar fi produsă de întreruperile aprovizionării cu cărbune pricinuite de pandemie, precum și de înrăutățirea relațiilor comerciale cu Australia. În același timp însă, odată cu lipsa cărbunelui, înăsprirea standardelor privind emisiile de gaze cu efect de seră și cererea puternică din partea industriei au dus prețurile cărbunelui la valori foarte ridicate.

Adam Ni, analist la grupul de reflecție China Neican, a declarat că autoritățile locale trebuie să recurgă la raționalizare, deoarece prețurile la electricitate rămân fixe în China.  

"Odată cu creșterea prețurilor la intrare, dar cu prețurile neschimbate la producție, generarea de energie electrică a devenit mai puțin profitabilă și poate chiar să producă pierderi. Deoarece creșterea prețurilor la electricitate poate duce la mai multă nemulțumire socială decât raționalizarea electricității, în special în rândul gospodăriilor, autoritățile au optat pentru restricționarea furnizării de energie electrică", a explicat el. Adam Ni a amintit că celălalt motiv al restricțiilor este dorința autorităților de a atinge obiectivele provinciale de reducere a consumului de energie, pentru împlinirea angajamentelor de scădere a emisiilor de carbon.  

Goldman Sachs a estimat că până la 44 la sută din activitatea industrială a Chinei a fost afectată de lipsa energiei electrice, ceea ce poate provoca o scădere de 1 punct procentual a creșterii PIB-ului în al treilea trimestru și o scădere de 2 puncte procentuale din octombrie până în decembrie. Într-o notă publicată marți, Goldman Sachs a anunțat că își reduce prognoza de creștere a PIB-ului Chinei pentru anul 2021 la 7,8%, față de precedentele estimări de 8,2%. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.