Compania gigant a petrolului și gazelor din Polonia, PGNiG, a anunțat că a reușit achiziționarea a 21 de noi licențe de extracție a gazului norvegian, ajungând astfel să aibă de la 1 octombrie un total de 58 de concesiuni de gaze pe platoul continental al Norvegiei, țară cunoscută pentru rezervele ei imense.
"Termenii tranzacției sunt foarte favorabili", a declarat CEO-ul PGNiG, Paweł Majewski (foto 1), adăugând că "achiziționarea licențelor INEOS E&P Norge ne va permite să atingem unul dintre obiectivele noastre strategice legate de securitatea și diversificarea aprovizionării cu gaz, fiind în același timp o investiție în active promițătoare și extrem de profitabile".
Odată cu preluarea tuturor activelor companiei INEOS E&P Norge, PGNiG a luat și o participație de 8,2% la uzina de prelucrare a gazului Nyhamna, care va spori masiv rezervele de hidrocarburi ale companiei, estimându-se că producția anuală va crește cu 1,5 miliarde de metri cubi, ducând producția totală de gaze naturale a PGNiG din zona Norvegiei la 2,5 miliarde de metri cubi. O parte din acest gaz va fi pompat prin Conducta Baltică, ce va fi dată în folosință în 2022 și a cărei capacitate va crește de la 2-3 miliarde metri cubi pentru primul an, la 10 miliarde metri cubi pentru anul 2023.
În luna mai o filială a PGNiG și-a finalizat achiziția de acțiuni pentru câmpurile norvegiene Gina Krog și Alve Nord, iar în august compania a cumpărat o participație de 85% la Karpatgazvydobuvannia din Ucraina, care deține o licență de explorare a gazului în regiunea Lviv, lângă granița Poloniei.
Toate aceste achiziții, care acoperă extracția, prelucrarea și transportul gazelor, arata cât de bine reușește Polonia să își asigure siguranță energetică, în ciuda atitudinii lipsite de logică a autorităților Uniunii Europene, ce au făcut ca mare parte din continent să devină dependent de gazele rușilor, care dictează acum cu nerușinare creșterea masivă a prețurilor. În tot acest timp, țara noastră importă gazele rușilor în timp ce rezervele bogate din Marea Neagră și de șist rămân neexploatate, din pricina unor politicieni și a unor servicii care ar fi trebuit să apere interesele românilor, însă nu o fac. (sursa: AICI)