Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat joi, 23 februarie, în emisiunea jurnalistei Ioana Ene Dogioiu de la Europa FM, că toate sondajele de care dispun liberalii arată că premierul Florin Cîțu se află peste scorul partidului în ceea ce privește cota de încredere și, totodată, în perspectiva alegerilor din 2024, acesta are capacitatea de a rupe voturi de la USRPLUS.
Jurnalistă: Premierul are o cotă de încredere undeva pe la 15%.
Rareș Bogdan: Ultimul sondaj de opinie prezintă o cotă de încredere de 25% în privința premierului, iar PNL nu a coborât sub 21%. Media e undeva între 21 și 23%.
Jurnalistă: Domnul Cîțu, potrivit tuturor sondajelor, e într-o cădere și cred că nu mă contraziceți. Din informațiile mele, e în jurul a 15%.
Rareș Bogdan: Noi nu avem un sondaj cu Florin Cîțu sub 20%. Toate sondaje noastre ne arată un Florin Cîțu care e peste partid în momentul de față.
Rareș Bogdan: Domnul Cîțu reușește să aducă votanți în perspectiva următorilor 3 ani. Trebuie spus că PNL și partidele românești au alegeri peste 3 ani. Primele alegeri, europarlamentarele, sunt pe 12 iunie 2024, adică peste 2 ani și 9 luni. Domnul Cîțu cred că este un atu pentru noi, inclusiv datorită profilului domniei sale, care aduce votanți și din zona USRPLUS, tineri mai puțin tradiționaliști, mai puțin conservatori, mai puțin prezenți pe liniile valorilor clasice ale PPE, ale creștin-democrației europene.
De asemenea, Rareș Bogdan s-a arătat încrezător că, în urma alegerilor interne, USRPLUS "va reveni la sentimente mai bune", acceptând refacerea coaliției de guvernare cu varianta Florin Cîțu în funcția de premier. În acest sens, liderul liberal a precizat că important pentru reluarea negocierilor va fi și scorul pe care-l va obține Florin Cîțu la Congresul din 25 septembrie: "Eu cred că după ce Florin Cîțu va primi votul a peste 65% din delegații de la Congres și se va încărca cu această poziție de președinte validat prin vot a unui partid de 242 de mii de membri, cel mai mare din România cel puțin în zona dreptei, vom găsi o formulă prin care să discutăm condițiile, să venim cu un calendar de reforme aplicat, dar să revină la masă".
Pe de altă parte, Rareș Bogdan a subliniat că pentru PNL nu există varianta unei guvernări USL, iar în cel mai rău caz se va ajunge la scenariul de a fi învestit un Guvern minoritar format din peneliști și udemeriști, dar, atenție, cu voturile USRPLUS.
Jurnalistă: Dacă va câștiga Florin Cîțu va continua ca premier și dacă da cu cine face majoritate?
Rareș Bogdan: Susținerea noastră este clară pentru Florin Cîțu. Mai ales după semnarea PNRR nu avem nicio motivație să nu considerăm că e cea mai potrivită persoană. Vom continua cu Florin Cîțu cu o echipă guvernamentală și sigur că prima noastră opțiune rămâne, cu toate atacurile mai puțin sau mai mult agresive ale colegilor din USR, ca după terminarea congreselor, după data de 2 octombrie, să ne repunem la masă cu Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristian Ghinea, Dacian Cioloș și Claudiu Năsui.
Jurnalistă: Ei au spus foarte clar că refuză orice discuție în care domnul Cîțu este premier, iar avansul pe care-l are domnul Cioloș întărește acest lucru, pentru că acesta are o poziție radicală.
Rareș Bogdan: Da. Domnul Cioloș avea o soluție radicală și înainte. Dan Barna, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea și Claudiu Năsui erau ceva mai maleabili în discuții. Eu cred că după ce Florin Cîțu va primi votul a peste 65% din delegații de la Congres și se va încărca cu această poziție de președinte validat prin vot a unui partid de 242 de mii de membri, cel mai mare din România cel puțin în zona dreptei, vom găsi o formulă prin care să discutăm condițiile, să venim cu un calendar de reforme aplicat, dar să revină la masă.
Jurnalistă: Și dacă nu-l acceptă în continuare pe domnul Cîțu? Trebuie să admiți și ca fost jurnalist și ca politician că pentru ei ar fi foarte problematic să se reașeze la masă cu domnul Cîțu în frunte. Ce faceți?
Rareș Bogdan: Noi nu putem renunța la Florin Cîțu în acest moment și post 25. Mă bazez în schimb pe rațiune, pe echilibru, pe dorința de a face lucruri pentru țara aceasta și pe o reconciliere asupra acestei poziționări extrem de radicale a colegilor din USRPLUS.
Jurnalistă: Sunteți dispuși să refaceți formal sau informal un Guvern USL, adică un Guvern minoritar susținut de PSD?
Rareș Bogdan: Pentru PNL unicul adversar real e PSD. Considerăm și că discuțiile cu AUR ar fi catastrofice. PNL a venit și cu o rezoluție la propunerea mea ca ele să nu continue pentru ca AUR, precum în Germania, să nu fie validat. SPD, CDU, FDP și Grünen nu pot intra într-o alianță cu AfD. Pe mine m-a durut că partidul lui Dan Barna și Dacian Cioloș a intrat într-o alianță, chiar conjuncturală, cu AUR.
Jurnalistă: Așa se consideră că și dvs. sunteți susținuți de PSD prin refuzul de a vota moțiunea.
Rareș Bogdan: Noi nu avem o poziționare comună cu PSD pe nimic.
Jurnalistă: Ba da, pe amânarea moțiunii.
Rareș Bogdan: Pentru mine și colegii mei opțiunea USL nu există.
Jurnalistă: Matematic aveți nevoie de o majoritate. Dacă USRPLUS nu v-o acordă, pentru că nu-l vrea pe domnul Cîțu, dacă cu PSD nici nu puneți în discuție care e Planul B?
Rareș Bogdan: În cel mai rău caz vom încerca o formulă de Guvern minoritar și sperăm că cei din USRPLUS și minorități ne vor susține.
Jurnalistă: Adică sperați ca USRPLUS să vă susțină în Parlament?
Rareș Bogdan: Măcar pe legile esențiale pe care să le agreem după un calendar stabilit împreună de reforme și de vot pe legi.
Jurnalistă: Până la legile esențiale aveți nevoie de un vot în Parlament, nu?
Rareș Bogdan: Deocamdată nu avem nevoie de un vot în Parlament pentru că mergem pe formula aceasta.
Jurnalistă: S-a schimbat compoziția politică a Guvernului.
Rareș Bogdan: Încă nu.
Jurnalistă: Cum să nu? Și-au dat demisia miniștrii USRPLUS. E o altă compoziție politică.
Rareș Bogdan: Avem 45 de zile potrivit Constituției în care stăm în litera Constituției.
Jurnalistă: După aceea mergeți la vot de încredere.
Rareș Bogdan: Vom vedea. Nu avem niciun motiv să renunțăm la Florin Cîțu. Considerăm că e persoana cea mai potrivită pentru a conduce în continuare Guvernul și avem toate atuurile în mână pentru asta. Credem că colegii noștri din USRPLUS vor reveni la sentimente mai bune.