Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea fostului ofițer KGB Alexander Litvinenko, cel care agonizat îndelung, după ce a fost otrăvit la Londra cu Poloniu 210, un izotop radioactiv rar.
Critic înverșunat al Kremlinului, Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde dantelat cu Poloniu 210, în incinta luxosului hotel Millennium din Londra, ca urmare a unei operațiuni FSB executate la ordinul lui Vladimir Putin.
În hotărârea sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) conchide negru pe alb că autoritățile de stat sunt responsabile pentru uciderea lui Litvinenko. Rusia a negat, în ciuda evidențelor, orice implicare în moartea lui Litvinenko, ceea ce a adus relațiile diplomatice și comercile anglo-ruse la un nivel minim după Războiul Rece.
Potrivit anchetatorilor britanici care s-au exprimat în urmă cu 5 ani, președintele rus Vladimir Putin a aprobat cel mai probabil operațiunea serviciiilor secrete ruse pentru reducerea la tăcere a lui Litvinenko.
Judecătorii CEDO au reținut în sarcina fostului bodyguard KGB Andrei Lugovoy și a unui alt rus, Dmitry Kovtun, ducerea la îndeplinire a procedurilor de anihilare a lui Litvinenko, ca parte a unei operațiuni dirijate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, principalul succesor al KGB din epoca sovietică.
”Curtea a constatat că asasinarea domnului Litvinenko este imputabilă Rusiei (...) De asemenea, Curtea a stabilit că, dincolo de orice îndoială rezonabilă, asasinarea a fost efectuată de dl Lugovoy și dl Kovtun" (...) Operațiunea planificată și complexă care a implicay achiziționarea unei substanțe mortale rare, aranjamentele de călătorie pentru perechea de autori și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii au indicat că dl Litvinenko a fost ținta operațiunii", se menționează în declarația Curții Europene a Drepturilor Omului.
De asemenea, judecătorii CEDO au ajuns la concluzia că vina statului rus este dovedită și de lipsa de reacție a autorităților moscovite care ”nu au făcut nicio încercare serioasă de a furniza informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice".