Un grup de 43 de parlamentari europeni a solicitat Comisiei Europene să înceapă imediat o anchetă pentru a se afla dacă notoria companie rusă Gazprom se face vinovată de manipularea pieței gazului natural pentru creșterea prețurilor în Europa.
În scrisoarea parlamentarilor europeni se arată că prețurile gazului natural au crescut la niveluri fară precedent în perioada iulie-septembrie a acestui an, fapt pentru care este suspectată o intervenție incorectă a Gazpromului pe piață.
Astfel, dacă la începutul anului prețul la mia de metri cubi de gaz era sub 300 dolari, acum prețul gazului în Europa a ajuns la 700 dolari, după ce a atins și un prag record de 969 dolari pe 15 septembrie.
”Furnizorii de gaz natural și publicațiile de afaceri citează acțiunile Gazprom ca fiind motivul principal al unei astfel de creșteri a prețurilor”, se spune în scrisoarea parlamentarilor europeni către Comisia Europeană.
Prețurile gazului natural sunt în creștere și pe fondul reducerii rezervelor din depozitele europene, precum și a aprovizionării limitate. Rezervele de gaz natural din Europa sunt estimate la 70% pentru acesta moment, fiind cu 15% mai mici decât stocurile din această perioadă din ultimii ani.
Gazprom a refuzat să garanteze volume suplimentare de aprovizionare cu gaze în această vară, motivând că are rezerve insuficiente înainte de sezonul de iarnă, deși, potrivit analiștilor europeni de piață, compania are suficiente resurse în vastele sale depozite subterane, pentru a furniza volume suplimentare de gaze.
În august a avut loc un accident suspect la o uzină de condensare a gazului din Siberia a Gazprom, ceea ce a făcut ca aprovizionarea cu gaze din Rusia, prin conducta Yamal, să scadă cu o treime, în ciuda cererii puternice de energie din Europa.
Gazprom nu a comentat rapoartele de la Moscova potrivit cărora scăderea livrărilor la export ar putea deveni mai mare, iar asta a adus o presiune suplimentară pe prețul gazului, chiar daca reparațiile la uzina din Siberia au fost realizate foarte repede.
Acum putem înțelege mai bine ce ar fi însemnat pentru țara noastră și pentru Europa începerea exploatării gazelor de șist și a gazelor din Marea Neagră, alături de finalizarea proiectului conductei BRUA, care ar fi trebuit să lege Bulgaria, Ungaria și Austria de gazele care ar fi fost extrase din Romania.
O anchetă extinsă a autorităților române, pentru a se vedea dacă și în ce fel a sabotat Rusia (singura beneficiară a neînceperii exploatării gazului românesc) dechiderea explotărilor de gaze de la noi e absolut necesară acum, când vedem ce prețuri avem de plătit la gaze și ce ocazie fantastică a ratat țara noastră de a deveni independentă energetic și totodată un furnizor important pentru piața est-europeană de gaz natural.