Într-un discurs susținut joi, 16 septembrie, în cadrul unei întruniri a PNL Arad, pe parcursul căreia Ludovic Orban și-a prezentat moțiunea de candidat la Congresul din data de 25 septembrie, fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, demis relativ recent din funcție de premierul Florin Cîțu, a punctat că actuala guvernare, din pricina celui ultim menționat, practică "politica struțului", fiind realmente paralelă cu realitatea economico-financiară. În acest sens, Nazare a ținut să puncteze, de pildă, că programul Anghel Saligny în valoare de 50 de miliarde de lei, cunoscut drept PNDL3, nu are prevăzută o sursă de finanțare, Florin Cîțu ducându-i astfel de nas pe primari, dar nu numai, ci și pe oficialii europeni, în condițiile în care România este în procedură de deficit excesiv, iar statul român trebuie să prezinte un raport pe 15 octombrie din care s-a omis o chestiune esențială.
"E adevărat. Avem creștere economică. Am avut și în trimestrul 4, în trimestrul 1, în semestrul 1, dar pe de altă parte mai sunt și alți factori. Mai e inflația care crește, dinamica prețurilor din zona de energie, evoluția cursului de schimb și multe alte probleme pe care le au firmele, enorm de multe, post-pandemie. Aceasta e realitatea. Putem să ne uităm la fațeta aceasta și să vedem ce avem de făcut ca să reparăm sau putem să ne uităm la fațeta cealaltă. Din punctul meu de vedere, uitându-mă la rectificarea făcută recent, cred că premierul vede numai fațeta pe care vrea el să o arate. Problema e că această politică a struțului nu-l ajută nici pe el, nici partidul, nici Guvernul, nici România. E o rectificare bugetară despre care Consiliul Fiscal a spus că în istoria acestei instituții nu a mai întâlnit așa ceva. Vorbim de magnitudinea veniturilor și cheltuielilor. Consiliul Fiscal spune negru pe alb că această rectificare slăbește consolidarea. Și ar fi trebuit să fie bineînțeles și rectificarea care să vină și cu resurse, inclusiv pentru comunitățile locale. Dar vă întreb, vin aceste resurse? E identificată în mod real o sursă? Ați văzut OUG și nota de fundamentare pe PNDL3. Nu avem o sursă de finanțare în PNDL3. PNDL3 e finanțat din încheierea PNDL1 și PNDL2. Ce înțelegeți din asta? Că închidem mâine PNDL1 și PNDL2? Nu. Nu se pot închide mâine. PNDL3 e finanțat din e-facturare, un proiect care încă nu există, iar proiectul pilot poate fi gata anul ăsta sau poate la un moment dat anul viitor, dar acest proiect nu produce venituri. Ca atare, PNDL3 nu are sursă de finanțare. În 8 luni de zile, în calitatea mea de ministru de Finanțe, nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu despre PNDL3, dacă avea un plan, dacă era un proiect sau dacă era o idee. S-ar fi discutat și aș fi fost primul care află. Ludovic Orban mi-a spus din februarie că trebuie să vedem cum facem să identificăm surse de finanțare, pentru că e nevoie de bani. Avem această OUG. Ați văzut normele cu cele 4 milioane, 7 milioane, 140 de milioane? S-a consultat cu cineva? A vorbit cu cineva? Cred că totuși, înainte să publici normele, ar fi trebuit să te consulți puțin să vezi cum faci, să fie găsită o sursă de finanțare reală și credibilă. Mai mult, ar fi fost esențial să discuți cu Comisia Europeană. Suntem în procedură de deficit excesiv. Nu a vorbit cu Comisia Europeană. Și noi va trebui să prezentăm un raport într-o lună de zile, pe 15 octombrie, despre perspectiva financiară pe termen mediu, în care PNDL3 nu există. Și eu știu un lucru, că cel mai urât e să le promiți primarilor ceva și să nu te ții de cuvânt. Primarii te respectă când spui "n-am acum, dar voi avea în data de", dar când le spui că ai și de fapt n-ai și îi minți, atunci îi pierzi definitiv. De fapt extrapolând, exact treaba asta s-a întâmplat între Florin Cîțu și mulți dintre liberali, nu neapărat primari", a zis Nazare.
În ceea ce privește Congresul PNL, Alexandru Nazare a dezvăluit că "în echipa lui Cîțu e o mare problemă, cum să facă președinții de organizații care-l susțin să-i găsească în organizațiile lor pe acei delegați care să voteze cu Cîțu". Cu toate acestea, fostul ministru de Finanțe s-a arătat convins că Ludovic Orban conduce cursa internă din PNL.
"Se întâmplă acum o mare operațiune. O să-i spun marea potriveală. Marea potriveală a delegaților. În echipa domnului Cîțu e o mare problemă, cum să facă președinții de organizații care-l susțin să-i găsească în organizațiile lor pe acei delegați care să voteze cu Cîțu. Și e greu. Sunt greu de găsit. Îi sună înainte, dar nu toată lumea spune că e cu Cîțu. Și mai sunt unii care spun că sunt cu Cîțu, dar de fapt sunt cu Orban. De ce sunt cu Orban? Pentru că în 30 de ani de activitate în PNL a știut să-i sune, să vorbească cu ei, să participe la evenimente, să fie acolo când era nevoie de el. Iar oamenii țin minte și țin cont. Ați văzut filmulețul lui Superman? Am avut impresia că i-a fost piratat contul de Instagram. Dar nu, l-a pus el. Deci premierul a postat acel filmuleț cu Superman. Și-a pus o mască de Superman să arate că e puternic, că e în control. Dar are nevoie să pună filmulețe cu Superman ca să arate că e lider? De fapt asta e problema. E Florin Cîțu lider? E lider politic? Reușește Florin Cîțu să vă arate că e liderul politic de care noi avem nevoie? Ne așteaptă 4 rânduri de alegeri în 2024. Florin Cîțu v-a promis 8 ani de guvernare. A reușit 8 luni de guvernare. După 8 luni de guvernare uitați unde am ajuns. Bun, dacă avea Florin Cîțu rezultate fantastice, dacă demonstra ceva, inspira... Nu e suficient să porți un tricou pe care scrie lider ca lumea să te recunoască drept lider. Totuși îți trebuie un pic mai mult. Trebuie să îți cunoști partidul, să fi vorbit cu oamenii, să detensionezi situații și inclusiv să știi să ierți. Florin Cîțu nu obișnuiește să (ierte - n.red.). Și nici nu spune de ce s-a supărat,ci tace și îl vezi că nu mai vorbește cu tine. Așa stau lucrurile din nefericire. Nu avem timp de improvizații, de experimente, ne așteaptă o perioadă foarte complicată unde avem nevoie de lideri care să aibă capacitatea să recredibilizeze PNL. Încrederea e cu Ludovic Orban, nu cu Florin Cîțu și nu ar mai trebui să ne prefacem că lucrurile stau altfel. Dacă ne vom preface, tot noi vom deconta și o să ne întrebăm ce s-a întâmplat. Să nu ajungem acolo, să evităm această situație! Să milităm pentru un partid în care deciziile se iau de jos în sus, nu de sus în jos. Unii dintre dvs. știu ce se întâmplă cu partidele care primesc deciziile din sus în jos și unde ajung ele. Să știți că în echipa cealaltă e foarte multă neliniște, sunt tulburați, pentru că la modul real decalajul pe care-l are Florin Cîțu față de Orban nu poate fi atins. Oricând s-ar strădui, Ludovic Orban conduce. Vedem asta întrucât noi mergem în fiecare organizație. Vedem cum se raportează oamenii la Ludovic Orban și cum se raportează Ludovic Orban la oameni. Din fericire toată această operațiune de potriveală nu reușește să repare nimic pentru Florin Cîțu", a conchis Nazare.