EXCLUSIV "#Echipeicâștigătoare i s-a alăturat Dorneanu". Dehelean devoalează motivul care a stat la baza deciziei CCR de a tergiversa hotărârea privind moțiunea de cenzură. Necesitatea reformei forului constituțional


EXCLUSIV "#Echipeicâștigătoare i s-a alăturat Dorneanu". Dehelean devoalează motivul care a stat la baza deciziei CCR de a tergiversa hotărârea privind moțiunea de cenzură. Necesitatea reformei forului constituțional

Deputatul USRPLUS Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a declarat joi, 16 august, în exclusivitate pentru Podul.ro, că nu e o coincidență faptul că CCR a amânat până pe 28 septembrie, la 3 zile după Congresul PNL, dezbaterea privind sesizarea Guvernului împotriva moțiunii de cenzură. În acest sens, deputatul USRPLUS, de profesie jurist, a reliefat că "CCR a amânat dezbaterea pe sesizarea depusă de premierul Cîțu pentru a da posibilitatea unui Congres PNL care să nu fie afectat de o confirmare a gravelor derapaje constituționale din ultimele zile ale #echipeicâștigătoare", concretizate prin blocarea parcursului firesc al moțiunii de cenzură. 

CITIȚI ȘI: Cîțu, victorie de etapă în perspectiva bătăliei interne din PNL. Anunțul făcut de CCR

De asemenea, în cadrul interviului, Silviu Dehelean a vorbit despre necesitatea reformării CCR, a subliniat cât de dificil e acest proces și a trecut în revistă câteva perspective ale USRPLUS ce vizează depolitizarea forului constituțional pentru a nu mai exista, de pildă, situații în care calendarul este încropit în funcție de factorul politic. 

Reporter: USRPLUS a semnalat constant problema politizării CCR. Există motive pentru care să bănuim că sesizarea premierului la CCR privind moțiunea de cenzură a fost programată pentru a fi dezbătută abia pe 28 septembrie din motive politice ce țin de Congresul PNL din data de 25 septembrie?

Silviu Dehelean: Sigur ca putem să bănuim. Informațiile apărute în presă, pe surse, zilele trecute, s-au confirmat astăzi. De fapt, de foarte multe ori, aparent nevinovat, CCR a făcut prin amânări, dezbateri intempestive sau, din păcate, chiar prin decizii, jocurile unei partide politice. Dacă în 2017 am fi crezut în coincidențe, după cinci ani de politică și parlament, nu mai putem. CCR a amânat dezbaterea pe sesizarea depusă de premierul Cîțu pentru a da posibilitatea unui Congres PNL care să nu fie afectat de o confirmare a gravelor derapaje constituționale din ultimele zile ale #echipeicâștigătoare. Toate “big time” pentru premierul Cîțu. Odată cu Ciolacu și PSD, #echipeicâștigătoare i s-a alăturat și Dorneanu și CCR. Să vedem de la o Curte Constituțională că este mai important un congres de partid, un joc politic intern, decât Constituția, arată a mia oară cât de mare e nevoia de depolitizare și reformare a CCR.

Reporter: Cum vedeți dvs. depolitizarea CCR? Ce modificări legislative trebuie implementate în acest sens?

Silviu Dehelean: USR PLUS a deschis acest subiect din anii lui Dragnea. Din păcate, părinții Constituției au construit un edificiu constituțional care lasă o protecție de neînțeles anumitor instituții. Lucrurile devin mai inteligibile doar dacă le privim ca necesare unui control al statului. Din păcate, reforma CCR nu se poate realiza printr-o simplă modificare legislativă, ci este necesară o revizuire a Constituției. Cred că cea mai importantă prevedere propusă de noi este introducerea unei perioade de cool off înainte de a deveni judecător constituțional, dacă ai fost membru de partid politic. În viziunea noastră, această perioadă ar trebui să fie egală cu durata unui mandat, deci nouă ani. O altă garanție pentru depolitizare și profesionalizare era dată de introducere în ecuația desemnărilor la CCR a puterii judecătorești și prin stabilirea unor majorități mai largi pentru alegere. Propunem alegerea a trei judecători constituționali prin votul întregului corp de magistrați. Astfel, la desemnarea CCR ar participa toate cele trei puteri din stat: executivă prin Președinte, legislativă prin vot în plenul reunit al Camerelor Parlamentului și judecătorească prin votul tuturor magistraților. Mai sunt și alte măsuri, dar par prea tehnice pentru discuția de azi. Vom continua să susținem această viziune pentru CCR, cu toate că vedem că zilele astea s-a format un nou USL în Parlament, coaliția Cîțu - Ciolacu. Sperăm că nu vor ucide orice idee de reformă în România, așa cum au mai făcut în anii trecuți.

Reporter: Au existat discuții cu PNL și UDMR privind reforma și depolitizarea CCR? Întreb mai ales din perspectiva în care anul viitor vor fi numiți 3 noi membri ai CCR, iar marea dilemă este dacă aceste numiri se vor face în baza legislației / Constituției actuale, acestea permițând o puternică politizare a forului constituțional, sau în baza unor alte prevederi legislative/ constituționale ce remediază această problemă.

Silviu Dehelean: Din câte știu nu au existat astfel de discuții. Ar fi fost ceva prea revoluționar pentru o coaliție care a eșuat în a livra cetățenilor care au susținut-o reforme mult mai simple și cu o susținere populară mult mai clară și consistentă decât acest subiect destul de tehnic. Vorbesc de desființarea SIIJ, reforma electorală, corectarea legilor justiției, desființarea pensiilor speciale, înființarea DNA-ului pădurilor, zero taxe pe salariul minim – unele agreate și incluse cu eforturi de USR PLUS în programul de guvernare. Era ridicol să începem o discuție grea și extinsă despre revizuirea Constituției având încă un SIIJ funcțional. Ca să fie clar, USR PLUS a anunțat că va susține la CCR doar profesioniști, nu membri de partid, dar acest angajament al nostru nu este suficient. Pentru a ajunge la acest proiect fundamental pentru România, o nouă Constituție, pentru care noi suntem pregătiți, trebuie să avem și o majoritate largă a românilor care să își dorească acest lucru și să voteze în consecință. Vă amintesc că pentru a adopta o lege constituțională este nevoie de 66% din fiecare cameră a Parlamentului, ori coaliția USRPLUS - PNL - UDMR nu avea o astfel de majoritate nici înainte de campania internă a premierului Cîțu pentru Congresul PNL.

Reporter: Cât de mare credeți că va fi rezistența în Parlament împotriva ideii de reformare a CCR și implicit de modificare a Legii 47 privind organizarea și funcționarea forului constituțional?

Silviu Dehelean: Cea mai mare teamă a vechii clase politice este depolitizarea. Frica de a fi numiți oameni care să nu dea socoteală partidului. Am văzut că, imediat după ce au eliminat USR PLUS de la guvernare, în agențiile de stat, în multe din companiile statului, în consiliile de administrație, au fost reimpuși oameni cu probleme penale, oameni cu carnet de partid, oameni care nu aveau nicio legătură cu domeniile în care se presupune că ar trebui să ia decizii. E o restaurație USL-istă “wow” executată de #echipacâștigătoare. Deci da, pe scurt, mă aștept la o rezistență mare la ideea de a reforma CCR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.