Ministerul Sănătății din Franța a anunțat azi că au fost suspendați din serviciu 3.000 de lucrători din domeniul medical, deoarece nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, iar câteva zeci de angajați ai sistemului de sănătate și-au dat demisia din cauza deciziei guvernului francez.
Hotărârea suspendării celor care nu sunt vaccinați a fost făcută publică prima dată de președintele Emmanuel Macron, pe 12 iulie, termenul limită a punerii în practică a acesteia fiind stabilit pentru 15 septembrie pentru toate asistentele, medicii, îngrijitorii privați și cei din casele de îngrijire, paramedici și personalul de urgență, adică aproximativ 2,7 milioane de persoane care lucrează în profesiile din domeniul sănătății în toată Franța, dar și pentru pompieri și o parte dintre jandarmi.
Toți cei enumerați sunt obligați acum să prezinte dovada primirii primei doze de vaccin și un test de screening negativ, efectuat în ultimele 72 de ore pentru a nu se lua măsuri precum suspendarea de la locul de muncă, ceea ce presupune inclusiv neplata salariului.
Ministerul Sănătății estimează că 12% din personalul medical din spitale și 6% din medicii din cabinetele private nu au fost încă vaccinați, în timp ce peste 88% dintre îngrijitorii din spitale și casele de îngrijire au primit cel puțin o doză de vaccin, în unele zone proporția celor vaccinați cu cel puțin o doză ajungând la 94%.
Permisul de sănătate obligatoriu, care arată dovada vaccinării sau un test negativ, intrat în vigoare pe 9 august, a determinat mulți francezi să se grăbească să se vaccineze. Totodată, permisul este obligatoriu pentru intrarea în toate locurile publice, cum ar fi restaurante, baruri, cafenele, cinematografe și săli de concerte, ceea ce a făcut ca un număr foarte mare de francezi să protesteze în fiecare sâmbătă, în ultimele 8 săptămâni, împotriva impunerii lui. Asta nu a determinat însă guvernul de la Paris să dea înapoi, ajungându-se acum la începerea suspendării angajaților nevaccinați din domeniul Sănătății, ceea va crește cu siguranță furia celor care au demonstrat împotriva hotărârii lui Macron și a guvernului, urmând astfel proteste cel puțin la fel de violente ca până acum.
Sursa foto 2: Thomas Samson, AFP