După ce Guvernul a sesizat CCR reclamând că au fost încălcate Constituția și regulamentul Parlamentului în ceea ce privește procedura prin care USRPLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură, șefa Senatului, Anca Dragu, a anunțat că a făcut la rândul ei o plângere la Curtea Constituțională împotriva Executivului.
Concret, Anca Dragu a trimis către CCR o cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională dintre Guvern și Parlament, precizând că premierul nu și-a îndeplinit datoria constituțională de a transmite Parlamentului noile propuneri de miniștri, deși avea obligația să o facă după ce membrii USRPLUS ai Executivului și-au dat demisia, schimbându-se astfel compoziția politică de la nivel guvernamental. USRPLUS l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că tergiversează prin acest tertip data la care Guvernul trebuie să vină în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere în urma schimbării compoziției politice de la nivel guvernamental.
"Trimit către CCR o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României pe de-o parte și Parlamentul României pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea premierului la a formula propuneri de miniștri și de a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a Guvernului.
Trebuie să spunem că în data de 2 septembrie 2021 am asistat la demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, iar pe 7 septembrie ceilalți miniștri USRPLUS, dar și vicepremierul Dan Barna, și-au dat demisia. Pe 8 septembrie avem o scrisoare semnată de copreședinții USRPLUS Dacian Cioloș și Dan Barna către premier atrăgând atenția asupra schimbării compoziției politice la nivelul Guvernului. Avem prevederile constituționale, cât și cele din Codul Administrativ, care cer imperios ca în 5 zile de la vacantarea funcției să se transmită noile propuneri.
Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri, împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra Guvernului și să-și dea acordul față de noua compoziție politică a Guvernului. În data de 12 septembrie ar fi trebuit ca premierul să facă aceste propuneri către Parlament și să transmită noua structură politică. Mă refer aici la Articolul 85, alineat 2 și 3. Procedura prevăzută de Articolul 85, (2) și (3), din Constituție vizează în contextul actual trei pași ce trebuiau îndepliniți, propunerea de noi membri ai Guvernului formulată de premier, aprobarea Parlamentului privind schimbarea compoziției politice a Guvernului și numirea noilor membri ai Guvernului de către președintele României", a zis Dragu într-o conferință de presă susținută miercuri, 15 septembrie.