VIDEO "Nu mai renunțăm la Ministerul Fondurilor Europene și nici la Transporturi". Rareș Bogdan, despre scenariul în care USRPLUS va negocia revenirea la guvernare


VIDEO "Nu mai renunțăm la Ministerul Fondurilor Europene și nici la Transporturi". Rareș Bogdan, despre scenariul în care USRPLUS va negocia revenirea la guvernare

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit luni, 13 septembrie, la TVR1, despre scenariul în care USRPLUS va dori să revină la guvernare. În acest context, Rareș Bogdan a subliniat că negocierile purtate de președintele PNL, Ludovic Orban, în decembrie 2020, privind formula guvernamentală nu vor mai fi luate în calcul de liberali, aceștia fiind nemulțumiți că nu au obținut Ministerul Fondurilor Europene, respectiv Ministerul Transporturilor. Eurodeputatul PNL le-a mai transmis celor de la USRPLUS că pot primi Ministerul Culturii în urma renegocierilor, întrucât "au susținere publică importantă din zona culturală". Nu în cele din urmă, Rareș Bogdan a reliefat că PNL nu va renunța la funcția de președinte al Camerei Deputaților. 

Rareș Bogdan: Noi ne-am dori să continuăm într-o coaliție de dreapta asumată, dar nu vom considera negocierea din decembrie ca fiind una care trebuie să rămână în picioare. Negocierea lui Orban din decembrie a fost una proastă pentru PNL. PNL a vorbit timp de 2 ani despre dezvoltare, cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării, respectiv Ministerul Transporturilor, iar noi ne-am trezit în ianuarie că toate cele 3 axe pe care le-am folosit pe comunicare nu sunt la PNL, ci în altă parte. Nu era o mare problemă dacă acei oameni înțelegeau să conlucreze cu PNL, pentru că ceea ce vrem noi să facem e să mergem pe niște modele, modelul Boc de la Cluj, care a schimbat fața unui oraș, modelul Ilie Bolojan, modelul de la Piatra Neamț, modelul de la Suceava, modelul de la Alba de la Consiliul Județean ș.a.m.d. Noi am încercat să venim să arătăm că suntem capabili să schimbăm fața unor comunități dând câteva exemple. În momentul în care ne-a fost anulată posibilitatea de a merge pe aceste 3 axe de comunicare și de dezvoltare am avut o problemă. 

Întrebare: Ce puteți da la schimb? Au plecat de la bine și constatăm că se întorc la mai rău. 

Rareș Bogdan: Le dăm șansa reevaluării în spațiul public, să înțeleagă cetățenii că cei de la USRPLUS pot fi responsabili, că nu poți să fugi când te superi. 

Întrebare: În ce sens vreți o renegociere? Dvs. ați avut 26%, ei 15%. 

Rareș Bogdan: În primul rând nu dorim să mai renunțăm la Ministerul Fondurilor Europene. Asta e propunerea mea. Nu a fost o discuție în cadrul BPN al PNL. E o părere că în momentul acesta, știind ce bani sunt la Bruxelles, care posibil să intre în România, doar capabilitatea României trebuind să rămână pentru a-i aduce acasă, premierul trebuie să aibă o garanție în legătură cu Ministerul Fondurilor Europene și banii care vin. 

Întrebare: Ministerul Fondurilor Europene e nenegociabil? 

Rareș Bogdan: Din punctul meu de vedere ceea ce am pierdut în decembrie printr-o negociere proastă trebuie să recuperăm. 

Întrebare: Și Transporturile? 

Rareș Bogdan: Trebuie să înțelegeți că 3 miliarde din banii atrași sunt pe toate cererile depuse de ministrul Bode și secretarii de stat din mandatul domnului Bode, iar 95% din șantiere, pe care le-a continuat și foarte bine că le-a continuat Cătălin Drulă, sunt cele începute sau continuate de ministrul Bode. Eu cred că Ministerul Transporturilor e vital să fie, așa cum era normal, să fie… (la PNL - n.red.). Eu nu înțeleg nici azi de ce am pierdut Ministerul Transporturilor.

Întrebare: Păi și ce le mai rămâne? Cultura și Educația? 

Rareș Bogdan: Eu zic că într-o țară unde nevoia de a citi e imensă, Cultura e o chestiune importantă, mai ales că au susținere publică importantă din zona culturală.

Întrebare: La schimb ați putea pune pe masă funcția deținută astăzi de Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților? 

Rareș Bogdan: Nu. Am văzut speculația asta, că noi am fi dispuși să cedăm cele două poziții, de la Camera Deputaților și Senat. Nu. Poziția de la Cameră aparține PNL timp de 4 ani de zile. Am văzut declarația domnului Orban că în cazul în care pierde alegerile consideră că nu mai are susținere și trebuie să plece din acea poziție. Noi nu i-am cerut lucrul acesta, dar dacă dânsul asta consideră, cred că va fi un om de cuvânt și va proceda întocmai. 

Vedeți video de la 8:40:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.