Când interesele și păpușarii din spatele butoanelor o cer, cea de a patra putere în stat – presa - virează rapid și vehement către o adevărată Coloană a 5-a a regnului jurnalistic, responsabilă cu influențarea opiniei publice, cu dezinformarea, cu denaturarea adevărului.
Am asistat la un asemenea episod zilele trecute, când jurnalistul Dumitru Ciubașenco, cel care, în 2016, în calitate de candidat pierzător la alegerile prezidențiale din partea Partidului Nostru, își îndemna alegătorii, în turul doi al scrutinului, să îl voteze pe Igor Dodon, a atacat-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spunând despre aceasta că merge pe urmele lui Vlad Plahotniuc și capturează statul.
Pentru Ciubașenco, Maia Sandu este ”omul negru”, Stoianoglu rămâne ”omul onest”
”Regimul politic instaurat în Moldova ca urmare a unei victorii duble la prezidențiale și parlamentare, face rapid ceea ce era de așteptat - preia controlul deplin asupra tuturor instituțiilor guvernamentale (...) Noul guvern face ceea ce a făcut regimul lui Plahotniuk și preia statul, dar există o diferență principială în modul în care acest lucru s-a făcut sub Plahotnyuk, și cum se face sub Sandu (...) Acest sistem urmărește să controleze toată activitatea statului, să distrugă opoziția, să suprime disidența și să critice. Singura diferență este că Plahotniuk a preluat statul ′′greșit", iar Sandu - ”corect", scrie rusofilul Ciubașenco pe Facebook, evident, în limba rusă.
′′Captura′′ lui Plahotniuk a fost de tip mafiot, și nu a fost susținută de ′′partenerii de dezvoltare externi". ′′Captura′′ Maiei Sandu este cvasidemocratică și se bucură de sprijinul deplin din partea partenerilor externi. Atât Plahotniuk cât și Sandu au proclamat integrarea europeană drept principalul lor obiectiv, deci nu există nicio diferență între ei. Dar Plahotniuk, paradoxal, era un fel de ′′suveranist". Ca om cu reputație de gangster, a urmat principiul ′′Moldova trebuie jefuită de moldoveni". Pentru ′′partenerii externi de dezvoltare′′ era inacceptabil. Sandu este ”internaționalistă". Aproape toți membrii guvernului ei sunt ”străini moldoveni", oameni care au trăit zeci de ani în străinătate sau chiar au lucrat pentru guverne străine la Chișinău”, continuă să își explice Ciubașenco raționamentul, fără a uita să execute și un laudatio corespunzător la adresa procurorului Stoianoglo, bănuit de mușamalizarea unor mari cazuri de fraudă.
”Vor încerca să îl demită (n.r. - pe Stoianoglo) și să pună în locul său un comisar care va aresta pe cineva în fiecare zi (...) În aceste circumstanțe, perseverența cu care Stoianoglo se ține de poziția sa devine inutilă. Chiar dacă Stoianoglo crede că nu există motive legale pentru plecarea sa, chiar dacă se poziționează ca un procuror onest care caută să respecte statul de drept, legalitatea și drepturile omului, ce contează toate astea în fața unui stat capturat? Există legile și regulile lor pe care ei le stabilesc”, spune Ciubașenco în postarea de pe pagina sa de socializare, după ce a mai afirmat și anterior că intenția PAS și Președintelui țării, Maia Sandu, de a-l demite pe Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, nu are în vedere „lupta cu corupția”, ci dorința de a fi curățat câmpul politic de toți cei care nu vor să accepte viziunile PAS.
„Maiei Sandu îi este necesar să ia sub controlul său Procuratura pentru a îndeplini principala promisiune făcută în campania electorală – lupta cu corupția – așa cum o înțelege partidul și Maia Sandu. Iar ei înțeleg această luptă drept una a „oamenilor buni” cu „oamenii răi”. Odată cu acapararea întregii puteri de stat, Maia Sandu și guvernarea sa, în frunte cu majoritatea parlamentară, vor întocmi și propune modificări la Legea privind Procuratura, care le va permite să-l demită pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo”, menționa la finalul lunii iulie Ciubașenco, încheind de-a dreptul apoteotic - ”Cel mai probabil că Președinția, Parlamentul și Guvernul îl vor „mânca” pe Procurorul General și-l vor înlocui și tot acest lucru se va face sub lozinca luptei cu corupția, crearea unui stat de drept și integrarea europeană”.
Ciubașenco, asociat cu omul care a băgat banii Moscovei în campania lui Igor Dodon
Jurnalist de limbă rusă, Ciubașenco și-a pus, pe rând, talentul și cunoștințele profesionale în serviciul mai multor politicieni și lideri politici, asociindu-se în politică cu fostul premier Vlad Filat – la alegerile parlamentare din 2009, cu fostul șef al Serviciului de Informații din Moldova, Valeriu Pasat – în alegerile din 2010 și cu politicianul pro-rus Renato Usatîi – în alegerile prezidențiale din 2016.
În afaceri, Ciubașenco s-a asociat și cu socialiștii. Mai exact, împreună cu Petru Burduja, consilier municipal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, deținând împreună ziarul de limba rusă „Panorama”.
Burduja apare ca element de legătură într-o afacere prin intermediul căreia, în 2016, nu mai puțin de 30 de milioane de lei au intrat, cu câteva luni înainte de prezidențiale, în conturile socialiștilor, ”cărăușul” fiind tocmai firma asociatului lui Ciubașenco, iar generosul donator fiind Westerby Limited, o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas.
Conform anchetatorilor de la Rise Moldova, din cele peste 30 de milioane de lei primiți de la Westerby Limited și depozitați pentru scurt timp în contul Exclusiv Media SRL, peste 20 de milioane de lei au fost ridicați de la bancă, cash, de administratorul companiei Petru Burduja, acesta motivând în fața funcționarilor băncii faptul că banii ridicați în numerar vor fi folosiți pentru „restituirea ajutorului financiar la persoane fizice”, dar și acordarea împrumutului pentru necesitățile curente ale împrumutatului. Din documentele analizate de reporterii RISE Moldova reiese că banii au ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor, în tranșe „rotungite”, cuprinse între 300.000 și 500.000 de lei.