Deși dă asigurări că își onorează angajamentele militare, Washingtonul le dă emoții aliaților arabi după retragerea din Afganistan. Motivul


  • ACP
  • Sep 11, 2021 19:57
  • 2040
Deși dă asigurări că își onorează angajamentele militare, Washingtonul le dă emoții aliaților arabi după retragerea din Afganistan. Motivul

Imagini luate din satelit și publicate de Associated Press au arătat că începând de la sfârșitul lunii august, din perioada ultimelor zile ale ieșirii trupelor aliate din Afganistan, armata americană și-a retras și sistemele de apărare antirachetă THAAD și Patriot din Arabia Saudită, chiar dacă regatul s-a confruntat în ultima vreme cu repetate atacuri aeriene din partea rebelilor houthi din Yemen.

O fotografie făcută din satelit la sfârșitul lunii august a arătat că o parte din bateriile de rachete antiaeriene ale armatei americane fuseseră deja scoase din situri, deși se mai puteau observa în zona mai multe vehicule militare și ceva activitate, dar o fotografie de înaltă rezoluție făcută vineri de un satelit Planet Lab a arătat atât lipsa bateriilor de rachete cât și lipsa activității militare. 

Ca și cum îndepărtarea sistemelor antiaeriene nu era destul pentru a-i alarma pe aliații arabi ai Statelor Unite, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, și-a anulat călătoria programata pentru Arabia Saudită, din cauza a ceea ce oficialii americani au numit „probleme de programare”

Deși Arabia Saudită deține mai multe baterii de rachete Patriot, cu care saudiții susțin că interceptează aproape fiecare rachetă și dronă lansată împotriva Regatului, la o rată de succes incredibil de mare (pusă însă la îndoială de experți) e foarte greu de crezut că saudiții se vor putea apăra eficient în fața atacurilor planificate și lansate de iranieni, direct sau prin intermediul rebelilor houthi din Yemen, fără sistemele antiaeriene ale armatei americane. 

Ministerul Saudit al Apărării a descris relația regatului cu SUA drept „puternică, de lungă durată și istorică”, recunoscând însă retragerea sistemelor americane de apărare antirachetă. Acesta a afirmat apoi că armata saudită „este capabilă să-și apere pământurile, mările și spațiul aerian și să își protejeze poporul”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a recunoscut de asemenea „redistribuirea anumitor active de apărare aeriană” după ce a fost întrebat de reporterii Associated Press, dar a spus că Statele Unite îșî mențin angajamentul „profund” față de aliații din Orientul Mijlociu.

”Departamentul Apărării continuă să mențină zeci de mii de trupe și o poziție robustă a forței în Orientul Mijlociu, reprezentând unele dintre cele mai avansate capabilități aeriene și maritime, în sprijinul intereselor naționale ale SUA și al parteneriatelor noastre regionale”, a mai spus John Kirby – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.