În aceste momente se desfășoară ședința Plenului Reunit al Parlamentului, pe parcursul căreia se citește moțiunea de cenzură contra Guvernului Cîțu. Așa cum era de așteptat, ședința a fost din primele momente tensionată. Deputatul PNL Florin Roman, căruia președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, i-a delegat atribuțiile, a încercat să captureze într-un stil uselisto-dictatorial ședința, nepermițându-i șefei Senatului, Anca Dragu, să o prezideze, ceea ce contravine regulamentului. Mai mult decât atât, Roman a avut chiar o tentativă de a declara închisă ședința de plen, așa cum veți vedea în filmarea de la finalul articolului.
Liderul deputaților USRPLUS, Ionuț Moșteanu, este cel care i-a atras atenția lui Roman că încalcă regulamentul: Dvs. în momentul acesta conduceți abuziv această ședință! Avem la Articolul 15: "Lucrările ședințelor comune ale BPR ale celor două Camere sunt conduse prin rotație de președinții acestora sau în absența lor de către vicepreședinți". Suntem în afara Articolului 15, alineatul 2. Avem un președinte de la Senat la prezidiu. Președintele Senatului trebuie să conducă această ședință! Domnule Roman, sunteți vicepreședinte, atunci lăsați-o pe doamna Dragu să conducă ședința!
Înconjurat fiind de mai mulți parlamentari, Florin Roman a fost finalmente alungat de la prezidiu, în locul acestuia venind vicepreședinta Camerei Deputaților, Cristina Prună, moment în care spiritele s-au mai calmat.
Ulterior, liderul deputaților USRPLUS, Ionuț Moșteanu, a propus modificarea ordinii de zi pentru ca moțiunea de cenzură să își continue parcursul procedural, cu scopul de a fi dezbătută și votată marți, 14 septembrie.
Moșteanu: Propun modificarea ordinii de zi cu încă un punct și anume stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, luând act de decizia BPR de astăzi în care s-a decis citirea moțiunii. În temeiul Articolului 113 din Constituție, care spune că moțiunea trebuie dezbătută după 3 zile de la citire, vă rog să supuneți la vot adăugarea punctului 1 pe ordinea de zi, stabilirea calendarului moțiunii.
Însă, votul nu a fost favorabil propunerii USRPLUS, oficializându-se astfel USL 2.0, entitate politică formată din aripa Cîțu din PNL, PSD și UDMR. Din cei 338 de parlamentari prezenți, 117 au votat "pentru", 216 "contra", s-au înregistrat 4 abțineri, iar un parlamentar nu a votat.
Vedeți video: