Cîțu aruncă în spațiul public fumigena măririi salariului minim. USRPLUS dinamitează populismul premierului: "Problema de fond vine din impozitarea ridicată a salariilor. Putem începe gradual măsura Zero Taxe"


Cîțu aruncă în spațiul public fumigena măririi salariului minim. USRPLUS dinamitează populismul premierului: "Problema de fond vine din impozitarea ridicată a salariilor. Putem începe gradual măsura Zero Taxe"

Încercând să deturneze atenția publică de pe criza politică pe care a declanșat-o, fiind pe punctul de a fi debarcat de la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu anunța marți, 7 septembrie, într-un mod realmente populist, că salariul minim brut trebuit mărit. 

"Salariul minim pe economie trebuie să crească! Este concluzia ședinței de astăzi pe care am avut-o cu reprezentanții Consiliului Tripartit. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor susțin această măsură și, prin urmare, am decis ca până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim.  

Avem nevoie de o formulă predictibilă și transparentă, astfel încât oamenii să știe exact cu cât crește salariul minim în fiecare an. Predictibilitatea e cheia!", a scris premierul pe Facebook. 

Reacția ex-partenerilor de guvernare, ne referim la USRPLUS, a venit miercuri, vicepreședinta Camerei Deputaților, Cristina Prună, subliniind că marea problemă în România în cazul salariilor și implicit în privința celor minime este nivelul de impozitare. În acest sens, deputata USRPLUS a atras atenția că o măsură viabilă e cea a implementării programului "zero taxe pe salariul minim", chiar și în situația în care se face treptat: "putem să începem cu primii 200 de lei de exemplu, apoi pe următorii 200 lei și tot așa până la 2300 lei".

"Salariul minim NET trebuie să crească. Adică ceea ce intră efectiv în buzunarul oamenilor.  

Problema de fond vine din impozitarea ridicată a salariilor în România în general și a salariului minim în mod specific.

Pentru fiecare 100 de lei muncită, doar 58,5 lei intră în buzunarele salariatului, restul mergând la stat.

Suntem pe primele locuri în Europa la impozitarea muncii pe salariile mici. Acestea este problema de fond: nivelul ridicat al taxării muncii.

Am luptat pentru ca măsura Zero Taxe pe nivelul salariului minim (primii 2300 lei) să fie inclusă în programul de guvernare.

Putem să o facem în forma din programul de guvernare (într-un domeniu pilot). Sau să începem gradual pentru toate salariile. Concret, putem să începem cu primii 200 de lei de exemplu, apoi pe următorii 200 lei și tot așa până la 2300 lei.

Efortul bugetar anual astfel realizat ar fi mult mai mic și rezultatele în economie mult mai bune. Nu am mai lovi în mediul privat și așa chinuit de toate evenimentele (pandemia, prețurile la energie, lipsa de forță de muncă etc). Impactul bugetar ar fi mult mai mic decât cel al PNDL 3 (care este de 7 miliarde de lei pe an).

Ar fi o schimbare majoră de filozofie fiscală și am intra în sfârșit pe drumul corect.

Dacă aș mai fi avut așteptări de la Florin Cîțu, aș fi fost o dată în plus dezamăgită de dorința lui anti-liberală de a crește din pix salariul minim cu efecte minime pentru oameni. Nu este însă cazul... România poate merge înainte, trebuie să meargă spre mai bine și pentru asta are nevoie urgentă de un nou premier", a scris Prună pe Facebook. 

De asemenea, ex-ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat într-o emisiune că a mări salariul minim brut înseamnă automat creșterea tuturor salariilor bugetarilor, dar și a pensiilor speciale.

Năsui: Când crești salariul minim brut, de fapt crești și toate pensiile speciale. De ce? Pentru că pensiile speciale sunt corelate cu salariile în plată, iar salariile în plată la stat sunt toate multipli de salariu minim. Un parlamentar are 9 salarii minime. Dacă crește salariul minim cu 100 de lei, parlamentarului i-a crescut cu 900 de lei. Pensiile speciale care sunt corelate cu toate salariile acestea cresc și ele la fel. 

Moderator: Dați o OUG și nu le mai corelați.

Năsui: Asta e ceea ce ne dorim, dar până una alta soluția ar fi să nu mai creștem salariul minim brut, ci pe cel net prin aceste tranșe de neimpozitare. Asta ar fi o soluție foarte bună, căci nu ar mai crește nici toate cheltuielile statului, nici pensiile speciale, nici salariile bugetarilor.

"Politicienii vor creșterea salariului minim brut pentru a ne lua mai mulți bani din buzunar și a-și crește propriile venituri.

Creșterea salariului minim brut este o armă a statului pentru a lua mai mulți bani din privat.

Salariul minim care contează este salariul minim net. Acela care ajunge să fie mic pentru că statul îți ia jumătate din el.

Creșterea salariului minim brut înseamnă automat creșterea tuturor salariilor bugetarilor. De ce? Pentru că toate salariile la stat sunt multiplii de salariu minim.

De exemplu, premierul are de 11.5 ori salariul minim. Dacă crește salariul minim brut cu 100 de lei, automat va crește salariul premierului cu 1.150 de lei pe lună. Și nu doar al lui, al tuturor bugetarilor.

E chiar mai tare. Creșterea salariului minim brut înseamnă și creșterea pensiilor speciale. Pentru că mai toate pensiile speciale sunt bazate pe nivelul salariilor în sectorul din care provin, care la rândul lor sunt bazate pe salariul minim brut.

Dacă un guvern chiar vrea să ajute românii să iasă din sărăcie, nu ar mai crește salariul minim brut. Ar reduce povara fiscală pe muncă. De exemplu, ar face primii 200 de lei neimpozitabili. Creșterea salariului net ar fi aceeași doar că nu ar mai crește toate cheltuielile statului.

Soluția liberală pentru a crește salariile este reducere impozitării muncii.

#ZeroTaxePeSalariulMinim #ZeroTaxe

www.zerotaxe.ro", a completat Claudiu Năsui pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.