Criza politică continuă: Barna transmite că Iohannis NU a propus vreo soluție, fiind interesat doar de Congresul PNL


Criza politică continuă: Barna transmite că Iohannis NU a propus vreo soluție, fiind interesat doar de Congresul PNL

Criza politică, declanșată de hotărârea premierului Florin Cîțu de a-l demite pe Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, impas al așa-zisei coaliții care s-a amplificat odată cu demisia miniștrilor USRPLUS din Guvern, continuă. Copreședintele USRPLUS Dan Barna a susținut o conferință de presă după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Pe parcursul declarațiilor, Barna a precizat că întâlnirea cu președintele a fost una pur formală, nefiind prezentată vreo soluție. Copreședintele USRPLUS a mai menționat că Iohannis i-a dat de înțeles că nu poate pune capăt crizei politice, descotorosindu-se de premierul Florin Cîțu, întrucât se apropie Congresul PNL. 

Dan Barna: Am avut o întâlnire cu președintele Iohannis. E o întâlnire care ar fi trebuit să aibă loc acum mai multe zile. Știu că foarte mulți dintre dvs. sperați ca această întâlnire să vină cu o soluție, dar din păcate s-a dovedit a fi o întâlnire formală, benignă, în care am prezentat, trecut în revistă, istoricul acestei crize și am exprimat foarte clar poziția USRPLUS conform căreia ieșirea din criză se poate realiza foarte rapid printr-un nou premier propus de președinte și PNL. Cam aici s-a încheiat partea de conținut în dialogul pe care l-am avut cu președintele. Nu s-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii, a fost o întâlnire formală în care am trecut în revistă situația în care ne aflăm în această clipă. 

Vedem însă, iar acum ies din ceea ce s-a discutat la întâlnire, că în Parlamentul României asistăm la un abuz asupra democrației fără precedent în istoria României. Faptul că noua majoritate Cîțu-Ciolacu blochează dreptul la a depune o moțiune de cenzură unor parlamentari, lucru despre care CCR a spus în repetate rânduri că e un drept explicit, care acum e încălcat în mod grosier, arată că într-adevăr avem o majoritate Cîțu-Ciolacu care ucide statul de drept prin fiecare neprezentare la ședința BPR. 

Aici ne aflăm în acest moment. Florin Cîțu trebuie să plece, moțiunea de cenzură trebuie să ajungă la vot. Acolo PSD poate să voteze în favoarea lui Florin Cîțu, cum de altfel ne spun că o vor face. E foarte firesc lucrul acesta, dar lăsați moțiunea de cenzură să se întâmple, încetați să transformați România într-un stat bananier în care majoritatea abuzează și încalcă cele mai elementare drepturi constituționale. 

Reporter: Vă așteptați astăzi la întâlnirea pe care ați avut-o cu președintele ca acesta să vină cu o soluție pentru ieșirea din criză sau v-ați dus din start știind că nu va fi nicio rezolvare? 

Dan Barna: Nu, nu știam. Am dat curs firesc invitației președintelui. Speram că își va exercita rolul de mediator și că vom analiza eventuale soluții. Din păcate ele nu au fost prezentate. 

Reporter: Care a fost răspunsul președintelui în momentul în care dvs. ați spus că singura variantă e aceea ca premierul Cîțu să facă un pas în spate?

Dan Barna: Răspunsul a fost legat de acest Congres al PNL care din păcate blochează o țară întreagă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.