Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a ținut, în data de 6 septembrie, la un eveniment organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de la crearea armatei autoproclamatei republici autonome, un discurs extrem de belicos, acuzând Chișinăul de separatism și avertizând asupra faptului că ia în calcul rezolvarea diferendumului transnistrean prin aplicarea forței și a unor „măsuri dure”.
Fost colonel de miliție în Transnistria și ministru al afacerilor interne al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene, din 2007, Krasnoselski este al treilea președinte al Transnistriei începând cu decembrie 2016,
În discursul său, Krasnoselski a acuzat Moldova de „genocid împotriva poporului transnistrean”, acuzând lipsa de consecințe pentru ”atacurile teroriste” și ”crimele” pe care Chișinăul le-ar fi orchestrat împotriva separatiștilor.
„Până în prezent, Moldova nu a răspuns pentru crimele sale de război. Nu a răspuns pentru atacurile teroriste împotriva poporului transnistrean, nu și-a exprimat regretul pentru genocidul împotriva poporului transnistrean. În Moldova nu există consecințe juridice și de drept pentru războiul respectiv, absolut niciun regret. Iar dacă cineva nu își regretă crimele, înseamnă că este gata să săvârșească altele similare. Acei teroriști care au împușcat oameni în ceafă, ei sunt „eroi”. Da, acolo sunt proprii eroi – cei care au ucis. Iar noi avem proprii eroi – pe cei care au apărat. Iată care este diferența principială”, a declarat liderul de la Tiraspol, altfel un apropiat al fostului președinte rusofil și românofob al Moldovei, Igor Dodon.
Vadim Krasnoselski a mai amenințat voalat Chișinăul cu o nou posibil conflict armat, avertizat asupra faptului că nu exclude aplicarea unor măsuri dure pe viitor, pentru soluționarea conflictului.
„Nimeni nu știe cu siguranță ce urmează. Nu exclud și variantele de soluționare a diferendului transnistrean cu aplicarea forței, variante dure. Nimeni nu a renunțat la acestea. Încă niciun politician moldovean nu a îndrăznit să declare „Noi renunțăm la astfel de măsuri”. Nici un politician moldovean nu și-a exprimat regretul pentru războiul care a fost declanșat în Transnistria. Niciunul nu a spus adevărul despre faptul că anume Moldova a distrus integritatea teritorială a Moldovei sovietice, nu a spus că ei sunt separatiști. Noi nu am distrus nimic și nu am ieșit de nicăieri”, a mai spus Krasnoselski.
În replică la declarațiile separatistului șef de la Tiraspol, un deputat român îi transmite fostului milițian transnistrean că ”România este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova, și stat membru NATO”, în atare condiții ”orice tanc mișcat de la Tiraspol sau Cobasna fiind înregistrat la Deveselu”.
„Krasnoselski – criminalule, pasărea pe limba ei piere!!! (Sledi za bazaru). În iulie 2021, ți-am transmis un mesaj ferm, te vom bloca în enclavă pe Nistru căci nu respecți nici cetățenii Republicii Moldova și îngrădești libera circulație în interiorul Republicii Moldova, nici dreptul internațional sau acordurile OSCE. Îți reamintesc că Ucraina a luat măsuri împotriva separatismului tău, de la 1 septembrie 2021, urmează Chișinăul…, iar dacă mai îndrăznești să ameninți Republica Moldova, îți spun doar atât: Krasnoselski – România este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova, și stat membru NATO. Orice tanc mișcat de la Tiraspol sau Cobasna se înregistrează la Deveselu, pur și simplu îți amintesc dacă ai uitat. Nu uita Krasnoselski – Basarabia e România! Iar România mai devreme sau mai târziu va apăra orice cetățean român din Tighina, Tiraspol sau Chișinău! Vladimir Putin nu va reuși să-ți salveze fundul. Nu te juca cu răbdarea cetățenilor moldoveni și nici cu cei români. Cetățenii din teritoriul separatist al Republicii Moldova, pe care tu îl calci în picioare de 30 de ani și o declari Transnistria. Krasnoselski, moldovenii din regiunea separatistă ocupată de voi, cu girul Moscovei, se trezesc și te vor neutraliza.”, a declarat deputatul român Ciprian Ciubuc (foto).
Retorica antimoldovenească și antiromânească este un lucru obișnuit pentru liderul separatist de la Tiraspol.În agust 2007, Krasnoselski anunța că „cimitirul ostașilor români de la Tighina va fi lichidat, iar pe locul său va fi inaugurat un complex memorial al ostașilor Armatei Roșii, căzuți în luptele împotriva ocupanților fasciști”, care va fi inaugurat cu ocazia aniversării a 600 de ani de la întemeierea orașului Tighina și va cuprinde o suprafață de peste două hectare. „În cimitirul de la Tighina sunt înhumați nu doar ostași ai armatei române, așa cum a scris o parte din presa de la București, orbită de ură împotriva republicii noastre și dominată de porniri revanșarde, ci peste 5.000 de soldați ai Armatei Roșii, căzuți în luptele împotriva regimului fascisto-român”, a mai adăugat el, acuzând presa românească și administrația de la București că dezinformează constant opinia publică în legătură cu acest subiect.
La data de 25 februarie 2008, pe baza reexaminării Poziției comune 2004/179/PESC, Uniunea Europeană l-a inclus pe Krasnoselski pe o listă a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător de împiedicarea progresului în vederea unei soluționări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova.