DEZVĂLUIRI! Trolii lui Putin au luat în vizor presa occidentală pentru a răspândi dezinformarea și propaganda ordonată de Kremlin


DEZVĂLUIRI! Trolii lui Putin au luat în vizor presa occidentală pentru a răspândi dezinformarea și propaganda ordonată de Kremlin

Mass-media occidentală, în general, și site-urile de știri din vest, în special, sunt atacate de trolii Kremlinului pentru a răspândi propagandă și dezinformare în sprijinul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, potrivit unei cercetări publicate luni de o prestigioasă universitate britanică.

Institutul pentru Cercetare în domeniul Securității și Criminalității de la Universitatea din Cardiff a declarat că a obținut dovezi în cazul a nu mai puțin de 32 de instituții de presă importante, din 16 țări ale lumii, care s-au aflat în vizorul troliilor ruși pentru manipularea secțiunilor de comentarii rezervate cititorilor articolelor publicate în edițiile online.

Printre publicațiile atacate de soldații invizibili ai lui Putin se numără Daily Mail, Daily Express și The Times în Marea Britanie, Fox News și Washington Post în Statele Unite, publicația franceză Le Figaro, Der Spiegel și Die Welt în Germania și La Stampa în Italia.

Cercetătorii spun că au găsit 242 de articole în cazul cărora, la secțiunea de comentarii, au fost postate „declarații provocatoare pro-ruse sau anti-occidentale”, ca reacție la dezvăluirile sau aspectele relevate în legătură cu Rusia.

Ulterior, comentariile postate de trolii lui Putin au servit ca puncte de plecare pentru diverse publicații de limbă rusă, controlate de Moscova, care le-au folosit pentru a sugera ”largul sprijin” prin pe care îl au, chipurile, în rândul publicului occidental, politicile președintelui Vladimir Putin.

Chiar dacă cercetarea activității online a trolilor a fost efectuată cu precădere în timpul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, înregistrate la începutul acestui an, reprezentanții Institutului pentru Cercetare în domeniul Securității și Criminalității de la Universitatea din Cardiff sunt de părere că aceste tactici existau și în anii precedenți, dar au crescut în amploare după 2018, pe fondul tensiunilor sporite între Moscova și Occident.

Martin Innes, directorul Institutului pentru Cercetare în domeniul Securității și Criminalității, a declarat că operațiunea de fishing gestionată de Kremlin este "semnificativă", având în vedere rafinamentul, întinderea și amploarea acesteia.

"Prin infiltrarea secțiunilor de comentarii ale mărcilor media occidentale, Moscova a reușit să-și prezinte propaganda ca indicativ al opiniei generale. Mass-media occidentală pe care am investigat-o este deosebit de vulnerabilă la acest tip de manipulare, fără să existe măsuri de securitate pentru a preveni, descuraja sau detecta acest tip de activitate”, a declarat Martin Innes, precizând și faptul că „trolii au reușit să utilizeze cu ușurință identități diferite, grație permisivității tehnologice din momentul de față”.

Cercetătorii au folosit tehnici de recunoaștere și detectare a datelor, care indicau o campanie orchestrată, profilurile de cont suspecte schimbându-și în mod repetat identitatea și locația.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, al cărui minister ajută la finanțarea parțială a programului de cercetare analitică a comunicațiilor cu sursă deschisă de la Cardiff, a declarat că Marea Britanie și aliații săi lucrează pentru a combate trolii Kremlinului care ”fac trafic de minciuni”.

"Acest raport evidențiază pentru democrația noastră amenințarea permanentă a dezinformării susținute de statul rus pe internet", a adăugat Dominic Raab.

Raportul arată că există dovezi ale coordonării între mass-media de stat rusă, cu antecedente în materia răspândirii dezinformării, și punctele de acțiune identificate de serviciile de informații occidentale ca având legături cu serviciile de securitate rusești.

Innes a spus că, având în vedere potențialul de a influența opinia publică, este "vital ca toate companiile media care gestionează site-uri web participative să fie mai transparente cu privire la modul în care abordează dezinformarea și mai proactive în prevenirea acesteia".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.