Urmările haosului extracției din Afganistan: agenții teroriștilor și ”miresele” minore traficate în lumea liberă. Autoritățile militare ale SUA intensifică verificările


  • ACP
  • Sep 4, 2021 17:20
  • 2321
Urmările haosului extracției din Afganistan: agenții teroriștilor și ”miresele” minore traficate în lumea liberă. Autoritățile militare ale SUA intensifică verificările

Extragerea haotică din Afganistan a celor care au cooperat cu armatele occidentale aliate a adus, odată cu imensa rușine a abandonării multora dintre ei în mâinile regimului cunoscut pentru cruzimea sa, și riscul aducerii în Statele Unite și Europa a unor agenți ai talibanilor ori a unor membri ai altor grupuri teroriste. 

Autoritățile militare americane fac acum tot posibilul să îi verifice cât pot de repede pe toți cei aduși cu avioanele în țări terțe ori chiar pe teritoriul american, după ce au fost semnalate riscuri majore în privință unora dintre ei. 

Potrivit NBC News, din peste 30.000 de afgani evacuați către SUA, aproximativ 10.000 au avut nevoie de verificări suplimentare, până acum fiind găsiți printre ei aproximativ 100 de afgani suspecți de a avea legături cu talibanii ori cu alte grupări teroriste, doi dintre ei fiind deja expediați în Kosovo pentru a fi supuși unui control mult mai riguros. 

De asemenea, s-a descoperit că unii dintre afganii evacuați de trupele americane sunt foști infractori expulzați anterior din Statele Unite. 

”O mulțime de oameni au fost mișcați foarte repede și comunitatea de informații a lucrat din greu pentru a descoperi dacă vreunul dintre aceștia reprezintă vreo amenințare”, a declarat pentru NBC News un înalt oficial federal. „Unele verificări au loc în străinătate, iar unele au loc aici. (...) Nu vom permite oamenilor să fie eliberați în mod intenționat în comunitate dacă sunt informații nerezolvate despre ei”, a explicat el. 

Pe lângă toate aceste probleme, agenții Departamentului de Stat investighează, la unele centre de procesare, numeroase cazuri în care fete minore au fost luate din Afganistan pentru a fi „mirese” ale bărbaților afgani cu vârste înaintate. Oficialii americani de la centrele de procesare din Wisconsin și Emiratele Arabe Unite au raportat „numeroase incidente” în care bărbați afgani în vârstă au luat din Afganistan, ca ”mirese”, fete care, în unele cazuri, au susținut că au fost abuzate sexual si obligate să se căsătorească cu bărbații în vârstă, totul în schimbul evacuării. 

Într-un document trimis de oficiali de la o bază militară din Wisconsin se spune că „personalul de admisie de la Fort McCoy a raportat mai multe cazuri de femei minore care s-au prezentat ca fiind căsătorite cu bărbați afgani adulți, precum și ca sotii in familii poligame”. Oficialii centrelor solicită „îndrumări urgente” de la Departamentul de Stat cu privire la modul de gestionare al rapoartelor privind abuzurile împotriva minorelor, dar multe dintre cazurile de acest fel vor rămâne nesoluționate, spun unele publicații americane, fiind greu de dovedit încălcările legii.

(Sursa: Daily Wire)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.