VIDEO. Culisele murdare ale alungării lui Stelian Ion de la Justiție. Ce rol are obedientul Lucian Bode în criza provocată de Florin Cîțu și Klaus Iohannis. „Gruparea Grivco” vrea să se asigure că nu pierde controlul parchetelor!


VIDEO. Culisele murdare ale alungării lui Stelian Ion de la Justiție. Ce rol are obedientul Lucian Bode în criza provocată de Florin Cîțu și Klaus Iohannis. „Gruparea Grivco” vrea să se asigure că nu pierde controlul parchetelor!

Decizia halucinantă a lui Florin Cîţu de revocare din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion, hotărând asta fără acordul și consultarea colegilor de coaliție, exact ca în cazul schimbării lui Vlad Voiculescu de la Sănătate, șubrezește până la disoluție Guvernul pe care ar fi trebuit să-l armonizeze și să-i asigure echilibrul. Mutarea lui Cîțu are însă cu totul alte conotații, mult mai grave, decât cele invocate de liderul de la Palatul Victoria în fața opiniei publice: programul de investiții Anghel Saligny pentru care ministrul Justiției nu a emis aviz, acesta din urmă susținând, marți, că proiectul nu a ajuns, de fapt, în format original pe masa de sa lucru.  

O spun cu subiect și predicat jurnaliști cu experiență și surse în zona justiției, precizând că adevăratele mize sunt parchetele, remanierea lui Stelian Ion întâmplându-se exact când acesta urma să facă propunerile de procurori șefi sau procurori cu funcții de conducere în cadrul DIICOT și DNA. 

Îngrijorătoare este și numirea lui Lucian Bode, ministrul controversat și contestat al Internelor, în funcția de interimar la Justiție. Despre obediența acestui politruc provincial față de șefii de partid și apropierea până la subordonare de una din cele mai sumbre figuri din MAI, Bogdan Despescu, secretar de stat, în realitate însă adevăratul șef de la Interne, s-a vorbit adesea în spațiul public. Bode, „adormitul de pe bancheta din spate”, reprezintă în acest moment pionul perfect pentru subordonarea politică a Justiției, prin numirea unor procurori obișnuiți să primească ordine. Mai exact, după cum susține Cristian Pantazi de la G4media.ro, „gruparea Grivco” a dorit, prin îndepărtarea lui Stelian Ion, să se asigure că nu pierde „controlul parchetelor”. 

"Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu, desfiinţarea Secţiei Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată", a afirmat Cîţu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria. 

Ionel Stoica, fost jurnalist pe Justiție, în prezent coordonator al echipei de comunicare de la Primăria Sectorului 1: „Revocarea lui Stelian Ion din funcție vine în plină procedură de numire a mai multor procurori pe funcții de conducere în marile parchete: procuror șef și adjunct al procurorului șef DIICOT, șeful Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și criminalității informatice (DIICOT), adjunctul procurorului șef DNA și șefii celor mai importante secții care fac anchete din DNA (Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție). Era o oportunitate rară să fie propuși pe funcții de conducere procurori tineri, cu chef de muncă, dornici să facă anchete, să se afirme, să reseteze întregul sistem. Viitorul ministru probabil o să blocheze procedura de selecție. Sunt ocazii pierdute, ani ratați pentru justiție -mandatul este de trei ani, cu posibilitatea prelungirii- bucuria gulerelor albe. În schimb, rămâne Secția Specială- unealta folosită politic, slabe șanse pentru reforma Inspecției Judiciare- judecătorul Lucian Netejoru este de neoprit, sunt deschise anchete disciplinare discreționare împotriva magistraților incomozi, iar puterea Liei Savonea a ajuns la apogeu- efectul direct: în decembrie vor promova la Înalta Curte mai mulți apropiați ai ei, iar anul viitor va putea impune, din nou, pe cine vrea la șefia CSM. Situația este foarte gravă în magistratură, colcăie corupția, reamintesc, Secția Specială nu a făcut niciun flagrant de la înființarea ei pentru mită sau trafic de influență”.

Cristi Pantazi (redactor șef G4media): „Nu plecați pe fentă. Miza era DIICOT. De aia trebuia remaniat Stelian Ion, ca nu cumva gruparea de la Grivco să piardă controlul parchetelor”. 

G4Media.ro a scris recent și despre faptul că președintele Klaus Iohannis este nemulțumit că Stelian Ion continuă proiectul de desființare a Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ) în forma radicală, dar și pentru că ministrul a lansat fără acordul său concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General.  

Potrivit informațiilor G4Media.ro, ministrul Justiției i-a transmis președintelui încă din primăvară intenția de a demara concursurile pentru posturile de conducere din parchete, dar Iohannis nu i-a dat undă verde. Pus în situația de a fi blamat pentru inacțiune, Stelian Ion a demarat procedura, care ar urma să se încheie pe 16 septembrie cu transmiterea către CSM a propunerilor de la minister. Or, Iohannis ar fi vrut ca numirile să fie agreate cu el, așa cum s-a întâmplat în 2020, când fostul ministru Cătălin Predoiu a propus trei nume de procurori-șefi aprobate imediat de Iohannis, deși CSM dăduse aviz negativ pentru doi (Giorgiana Hosu la DIICOT și Gabriela Scutea la Parchetul General). Detalii AICI.

Florin Negruțiu (jurnalist, Republica.ro / Digi24): Sper că nu vă închipuiți că Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion de capul lui. Schimbarea ministrului Justiției este miza lui Klaus Iohannis și are legătură cel mai probabil - așa cum sugerează chiar Stelian Ion - cu numirile de șefi la DIICOT, DNA și Parchetul general pe care ministrul USR ar fi vrut să le facă independent de preferințele lui Iohannis.

Klaus Iohannis rupe guvernarea cu maximum de cinism, alegând să ajungă la mâna Pe-se-de, doar ca să-și păstreze controlul asupra numirilor din Justiție.

Cu câteva ore înainte ca premierul său să anunțe că-l dă afară pe Stelian Ion - a cărui demisie președintele i-o ceruse din iunie, după cum a scris G4media la vremea respectivă - Klaus Iohannis a ieșit într-un gest suprem de ipocrizie să le ceară, ca un diriginte înțelept, tuturor partidelor responsabilitate și maturitate.

Sunt foarte curios care va fi următoarea mutare a lui Klaus Iohannis. Cîțu și-a făcut datoria, Câțu poate să plece?”

Rodica Culcer (fost director al redacției de Știri a TVR/Revista 22 - în prezent): „Nu văd cum mai poate rămâne USR la guvernare după demiterea lui Stelian Ion. Protocolul încheiat după demiterea la fel de mitocănească a lui Vlad Voiculescu, la pachet cu Andreea Moldovan, a fost aruncat in aer, la fel și acordul care a stat la baza constituirii coaliției in decembrie. Este limpede ca PNL nu este un partener loial, de fapt nu a fost niciodată, in nici una din coalițiile la care a participat: CDR sau D.A. Iar numirea “talentatului domn Bode” ca interimar pune justiția la dispoziția lui Bogdan Despescu, secretarul de stat și capo di tutti capi de la MAI, care oricum il controla le Bode. Nu am înțeles niciodată de ce este mediocrul Bode un pion de baza al lui Emil Boc, dar poate intr-o zi vom afla.  

O coaliție de partide incompatibile nu poate rezista, mai ales când doi dintre parteneri, PNL și UDMR, nu vor decât sa împartă banii publici clientelei lor, fie prin Anghel Saligny, fie prin pensii speciale pentru primari. Sa ne arate și noua țara UE unde se mai face așa ceva! Ar fi mult mai bine ca PNL și UDMR sa guverneze cu PSD și AUR, căci fac parte din aceeași familie, de fapt. Poate de aceea nici nu a mai introdus PSD moțiune de cenzura, pentru ca știa ca PNL și Iohannis voiau sa provoace o ruptura a coaliției. Nu a fost oare Iohannis cel care l-a atacat primul pe Stelian Ion pe tema SIIJ?  

Cu tot regretul pentru miniștri USR care începuseră foarte bine, cred ca o ruptura ne-ar scoate din minciuna și ar așeza lucrurile mai aproape de adevăr: PNL și UDMR fac politica exact ca PSD, nu vor nici o reforma, mai ales in justiție, și nu pot renunța la cheltuirea discreționara a banului public - adică a banilor noștri - in folosul clientelei de partid. Cine se asociază cu ei nu poate sa nu facă exact ca ei; nu este loc pentru reforme, etica, responsabilitate, transparentă, criterii obiective, metode europene. USR nu se poate deci asocia cu acest GIO, dacă nu vrea sa devină anexa lui, sa se compromită si sa-si piardă electoratul, ci trebuie sa-i facă o opoziție dura. Separarea apelor nu a fost niciodată mai necesara ca acum”. 

 „Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris și Dan Barna, liderul USR PLUS, pe Facebook. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.