Rareș Bogdan se aștepta ca USRPLUS să amenințe cu ieșirea de la guvernare din alte considerente, nicidecum adoptarea programului Anghel Saligny. Declarația lui Dacian Cioloș care a pus pe jar coaliția


Rareș Bogdan se aștepta ca USRPLUS să amenințe cu ieșirea de la guvernare din alte considerente, nicidecum adoptarea programului Anghel Saligny. Declarația lui Dacian Cioloș care a pus pe jar coaliția

Şedinţa de Guvern a fost supendată temporar miercuri, 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul Anghel Saligny, în valoare de 50 de miliarde de lei, dedicat comunităţilor locale, respectiv primăriilor, dar fără avizele de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei, ceea ce a provocat nemulţumirea USRPLUS. Astfel, ședinţa ce a fost suspendată urmează a fi reluată de la ora 19:00.

Copreședintele USRPLUS Dacian Cioloș a declarat la Digi24 că nu poate accepta ca Guvernul să se transforme într-o structură care ia decizii cu scopul implicării în campania internă a PNL de dinainte de Congres. 

"Nu știam că acest subiect va fi pe ordinea de zi suplimentară. Din câte înțeleg, nu are toate avizele, pentru că nu-l are pe cel al Ministerului Justiției și nici pe cel al Transporturilor. Am avut o discuție în coaliție. Convenisem că acest proiect nu intră pe Ordinea de Zi până nu clarificăm și votul pe desființarea Secției Speciale. Cred că așa se construiește încrederea în coaliție. Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, astea sunt semnale că nu vrem să construim împreună. Noi vrem să construim împreună.

Rămânem calmi dar fermi. Vrem că continuăm în această formulă. Nu putem să transformăm Guvernul într-o structură care ia decizii pentru a rezolva probleme interne de campanie în partid", a zis liderul USRPLUS. 

Mai mult, Cioloș l-a avertizat pe premierul Florin Cîțu că miniștrii USRPLUS își pot da demisia din Guvern. 

"N-o să depunem noi moțiune de cenzură, dar colegii noștri se vor retrage din Guvern, dacă nu se respectă ceea ce convenim. Vom avea discuții.

E vorba de o prioritizare politică. Dincolo de Anghel Saligny, n-am discutat încă lucrurile astea ca să convenim o formă finală. Înainte de a discuta acest program, avem de luni bune subiectul desființării SIIJ, care nu e doar de pasiunea noastră la USR-PLUS. De el e legat și eliminarea MCV, care e legată de intrarea noastră în Schengen", a mai afirmat Dacian Cioloș.

Ca reacție, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a precizat la Digi24 că s-ar fi așteptat ca USRPLUS să amenințe cu ieșirea de la guvernare pe fondul altor teme, nicidecum programul Anghel Saligny. 

"Vă asigur că programul nu e făcut doar pentru anumite comunități. Avem în România drumuri de pământ, avem în continuare sub 50% din locuințe conectate la rețelele de gaz, avem printre cele mai mici cifre la numărul de conectare / canalizare și apă cu precădere în comunitățile rurale. Lucrurile acestea trebuie schimbate. De trei săptămâni premierul Cîțu stă de vorbă cu colegii din coaliție de la USRPLUS și UDMR și încearcă să găsească soluții și să-i convingă că pentru întreaga coaliție este important să trecem acest program. Aici e vorba de guvernare. Oamenii așteaptă măsuri. Dacă colegii noștri din USRPLUS ar fi condiționat și ar fi amenințat cu ieșirea de la guvernare în cazul în care nu se iau măsuri împotriva celor de la ANRE, OPC, Consiliul Concurenței, dar și în cazul creșterii aberante a prețurilor și că nu s-au găsit măsuri, deși ele există, dar nu au fost comunicate, privind creșterea facturilor la energie, atunci i-aș fi aplaudat și eu, dar să spui că un program care urmează să ajungă în comunitățile locale, să facă drumuri, școli, să rezolve problemele de canalizare și de legătură cu rețelele de gaz nu e necesar în România mi se pare puțin ciudat. Sunt convins că până la ora 19 colegii noștri vor găsi soluția ideală. Am spus-o și o repet, că noi nu putem reuși decât împreună! Nu avem o altă șansă nici noi, nici USRPLUS, iar electoratul nostru este deja foarte nervos, ușor radicalizat din cauza așteptării", a zis Rareș Bogdan. 

"Am promis că modernizăm și reformăm România. Am promis investiții. Să nu uităm că oamenii au așteptări. Cum să ieși de la guvernare acum? Asta așteaptă românii, lipsa răspunderii guvernanților? Programul „Anghel Saligny” este vital pentru modernizarea României, cum să-l blochezi?? Îl rog pe domnul Dacian Cioloș să privească în viitorul imediat al unei eventuale ieșiri de la guvernare. Ce vor spune oamenii? A mai existat un moment când partenerii noștri au refuzat să guverneze, iar rezultatul a fost dificil pentru ei. Acum nu e loc de discuții, programul „Anghel Saligny” este URGENȚĂ NAȚIONALĂ!! Guvernul Cîțu va investi 50 de miliarde de lei în drumuri, gaze, apă și canalizare! 50 de miliarde pentru dezvoltare, oameni buni!! Lăsați porțiuni din țara asta în întuneric? O lăsați în noroi? Alungați alte milioane de români din țară??  

57% dintre localități nu au canalizare.

29% dintre localități nu au apă curentă.

69% dintre localități nu au rețele de gaze naturale.

Sunt 20.000 de kilometri de drumuri județene nemodernizate, și 27.000 de kilometri de drumuri comunale la pământ!

Ce faceți, băieți?? Nu vedeți pădurea de copaci? Râd și curcile!

Nu e momentul să ne cântărim, trebuie să muncim! Sau nu știți cine a fost Anghel Saligny? A fost un pionier al științei construcțiilor, recunoscut la nivel mondial! Invențiile sale, soluții unice, funcționează pe toată planeta. Saligny nu e un pod, ci un simbol al modernizării! Programul pe care-l contestă partenerii noștri este primul de o asemenea amploare și are capacitatea de a reforma din temelii infrastructura României. Și e doar primul program de acest fel asumat la Florin Cîțu. Sau asta e problema?", a completat Rareș Bogdan pe Facebook. 

De asemenea, premierul Florin Cîțu a declarat că a respectat procedurile în cazul introducerii pe ordinea de zi a programului Anghel Saligny. Mai precis, surse guvernamentale au explicat pentru Digi24 că proiectul poate fi adoptat fără avize în baza HG care reglementează procedura de avizare și care "nu lasă loc pentru a bloca activitatea executivului".

"Cel mai simplu ar fi ca toată lumea să respecte procedurile. Procedurile vor fi respectate. Niciodată nu va publica nimeni în Monitor un proiect care nu respectă toate procedurile legale. Am întrebat dacă procedurile legale au fost respectate, Secretariatul General a spus că da, atunci a fost pus pe ordinea de zi. Eu vă spun ce facem legal, nu vorbim pe vorbe. Am întrebat Secretariatul General dacă procedurile legale de avizare au fost respectate și au fost respectate", a declarat premierul.  

Florin Cîțu a mai menționat că proiectul Anghel Saligny va fi finalmente adoptat. 

"Acum două zile știam că au luat o decizie să nu iasă de la guvernare. (...) Să știți că asta cu amenințările vin și pleacă, acum două zile au spus că nu pleacă. Îi aștept pe colegii de la USR să facem reforme. (...)  Este vorba despre un proiect care dezvoltă România. Este un proiect care a preluat toate observațiile pe care le-au avut cei de la USR PLUS.  Nu s-a adoptat pentru că aveam un aviz de la Finanțe cu observații. Se reia ședința la 19 și va fi adoptat. Acest proiect va trece", a spus premierul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.