Elveția a decis să refuze solicitările Federației Ruse, luând hotărârea de a-l extrăda în Statele Unite ale Americii pe tehnologul Ministerului Apărării din Rusia, Vladislav Klyushin, cel care a creat și a dezvoltat sistemul Katyusha prin care autoritățile ruse monitorizează rețelele sociale și mass-media.
Decizia autorităților de la Berna a fost adusă ieri la cunoștința Rusiei, de către Oficiul Federal Elvețian de Justiție, după ce Moscova solicitase în zadar extrădarea lui Klyushin pe 7 aprilie, cu 12 zile înainte ca Statele Unite să facă același lucru.
Potrivit datelor judiciare elvețiene, poliția l-a arestat pe Klyushin în Cantonul Valais în martie 2021 la cererea Departamentului de Justiție al SUA. Cu câteva zile mai devreme, Curtea Districtuală din Massachusetts dispusese arestarea lui Klyushin. Documentele disponibile în Elveția nu specifică acuzațiile împotriva lui Klyushin în Statele Unite, dar avocații săi au pledat pentru nevinovăția clientului lor. La 8 iunie, la câteva luni după arestarea lui Klyushin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiției elvețian a confirmat că apropiatul lui Putin este acuzat că „a condus tranzacții privilegiate, în valoare de zeci de milioane de dolari, împreună cu mai mulți complici”.
Valoarea lui Klyushin pentru Kremlin, în condițiile în care acesta realiza o vastă monitorizare a internetului pentru depistarea atitudinile publice cu privire la problemele politice, este inestimabilă.
Klyushin și-a epuizat rapid cele două șanse de a contesta extrădarea în America, pierzând mai întâi în instanța penală federală și apoi la Curtea Supremă elvețiană. În prima contestație, avocații săi au susținut că întreg cazul împotriva sa este motivat politic. Când problema a ajuns în fața Curții Supreme, chiar avocații săi au fost cei care au devoalat importanța lui Klyushin, spunând că M13 „joacă un rol strategic pentru guvernul rus”.
Klyushin, milioane de dolari de la Putin pentru supravegherea libertății de exprimare
Klyushin (foto) este proprietarul companiei M13 LLC, o companie care a dezvoltat sisteme de monitorizare media pentru Administrația Prezidențială, diverse ministere federale și alte agenții guvernamentale. În 2020, M 13 a semnat contracte în valoare de 355 milioane de ruble (4,9 milioane de dolari) pentru achiziții de stat, principalul produs al companiei fiind sistemul de monitorizare a mass-media denumit „Katyusha”, pe care Kremlinul îl folosește din 2016 (după ce FSB a refuzat să reînnoiască un contract similar cu „Medialogia”).
În ianuarie 2021, M13 a câștigat un alt acord guvernamental, care valorează 295 de milioane de ruble (4,1 milioane de dolari), și este destinat monitorizării mass-media, a mesagerilor instant și a rețelele sociale din Rusia. Spre deosebire de acordurile din trecut, noul contract atribuie M13 și sarcina analizării mesajelor legate de procesele electorale, partidele politice, grupurile de opoziție anti-Kremlin și chiar a opiniei publice în general, în legătură cu evenimentele actuale la nivel național.
Caracatița lui Putin de control, propagandă și manipulare a opiniei publice
În perioada 2016 - 2017, Kremlinul a început să cheltuiască sute de milioane de ruble pentru a-și promova agenda politică pe Telegram, construind în această idee, și în scopul de a suprima vocea adversarilor, un întreg imperiu de canale conectate la deciziile și strategiile Puterii.
Kremlinul a acționat prin diverși contractori, dintre care cei mai mari au fost, pe de o parte, comisarul mișcării Nashi (o organizație de tineret pro-Kremlin, afiliată partidului lui Putin), bloggerița Kristina Potupchik (foto), fostă purtătoare de cuvânt a Agenției Federale pentru Tineret și lider al Fundației pentru Dezvoltarea Noii Democrații, iar pe de altă parte Konstantin Kostin, fostul șef al departamentului politic intern al administrației prezidențiale, șef al Fondul de Dezvoltare a Societății Civile.
Canalele de Telegram controlate de Potupchik includ Akitilop, Ortega și Full P, mișcarea sa de tineret cobtrolând, de asemenea, canalele 338 și Mediatecnolog. Kostin este, de asemenea, legat de crearea canalelor „Metodice” și „Ministerul Adevărului”.
Una dintre primele sarcini ale contractorilor a fost discreditarea lui Alexei Navalny înainte de alegerile prezidențiale din 2018. Cele mai mari rețele de canale s-au format în jurul primilor doi șefi adjuncți ai administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko și Alexei Gromov, iar postările de pe canalul Nezygar Telegram s-a considerat a fi fost publicate de proprietarul companiei M 13 și de tehnologul Ministerului Apărării Vladislav Klyushin, acesta fiind, cum spuneam mai sus, cel care a dezvoltat sistemul de monitorizare media Katyusha, utilizat atât de Ministerul Apărării cât și de administrația prezidențială.
Un alt canal influent de Telegram - ”Mash” - este condus de Stepan Kovalchuk, fiul președintelui Grupului Național de Presă, Kirill Kovalchuk, și de nepotul prietenului lui Vladimir Putin, Yuri Kovalchuk. De asemenea, Canalul Karaulny a fost cumpărat de compania de stat Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, în toamna anului 2017, pentru 10 milioane de ruble, după care toate referințele negative la respectiva companie și la Puterea politică din Rusia au fost eliminate din conținut.
Între timp, administrația prezidențială a trecut la grupurile publice din WhatsApp și Viber care sunt, de asemenea, similare cu canalele Telegram. Potrivit autorităților, acești mesageri influențează starea de spirit a alegătorilor din regiuni, iar lipsa punctului de vedere al autorităților în grupuri ar putea deveni, în special, motivul rezultatelor slabe ale candidaților Kremlinului la alegerile din toamnă.