SALVAȚI casa Elisabetei Rizea din Nucșoara! Ajutați la transformarea acesteia în muzeu al Rezistenței Armate Anticomuniste din zona Muscelului. Etapele unui proiect nobil și necesar


SALVAȚI casa Elisabetei Rizea din Nucșoara! Ajutați la transformarea acesteia în muzeu al Rezistenței Armate Anticomuniste din zona Muscelului. Etapele unui proiect nobil și necesar

Podul.ro vă invită să ajutați la strângerea fondurilor necesare renovării casei Elisabeta Rizea din Nucșoara și transformării acesteia în muzeu al Rezistenței Armate Anticomuniste din zona Muscelului. 

Strănepotul Elisabetei Rizea și al lui Gheorghe Rizea – l-am numit pe Bogdan Vârvoreanu – a început acest proiect de suflet în urmă cu trei ani, pe cont propriu, deși proiectul presupune identificarea unor sume de care el nu poate dispune în totalitate. 

Donați AICI 

Așa a luat ființă Asociația ”Elisabeta Rizea”, prin intermediul căreia românii inimoși, care-și iubesc istoria reală, au donat pentru salvarea acestei case fabuloase ce mustește de istorie vie. Cu banii rezultați, Asociația a reușit să stabilizeze fundația locuinței și să înceapă construcția, în spatele acesteia, unui punct sanitar, care încă se află în curs de finalizare. Tot cu ajutorul donațiilor, Bogdan Vârvoreanu a reușit să cumpere și alte materiale necesare renovării, însă proiectul se găsește încă într-o fază inițială, cu atât mai mult cu cât prețul materialelor a explodat de-a lungul ultimelor luni.

Bogdan Vârvoreanu a găsit și o echipă de meșteri restauratori din Maramureș care s-ar putea ocupa de conservarea lemnăriei începând cu primăvara următoare, dacă până atunci se vor strânge banii necesari pentru materiale. Un eveniment destinat strângerii de fonduri va avea loc și la Ateneul Român, în octombrie, eveniment despre care vă vom ține la curent. 

Podul.ro vă prezintă proiectul gândit de Bogdan Vârvoreanu împreună cu un arhitect și mai mulți specialiști. Prima etapă constă în consolidarea și restaurarea casei Rizea. Etapa a doua presupune construirea unui corp administrativ destinat primirii oaspeților. În spatele casei va fi amenajată o vatră. A treia etapă e ridicarea pavilionului-muzeu ”Haiducii Muscelului” – o construcție din lemn, cu prispă, dotată cu un aparat de proiecție și literatură de specialitate. Etapa a patra presupune amenajarea ”Grădinii Regelui” în zona curții în care s-a desfășurat, în anii ꞌ30, șezătoarea la care a participat Regele Mihai – patul pe care a dormit Majestatea Sa în acea noapte de pomină mai poate fi încă văzut în casa Rizea. 

Ultimul pas este amenajarea unui Amfitetru de Vară (construcție simplă, din lemn) destinat vizitatorilor și oaspeților. Finalmente, în extremitatea nordică a curții, Bogdan Vârvoreanu intenționează să înalțe un turn de observație botezat ”Gheorghe Arsenescu”, în memoria partizanului martir și colonel erou al Armatei Regale, care avea să se retragă din grupare în toamna lui 1949, când unica grupare de partizani din zonă devine cea condusă de partizanul martir Toma Arnăuțoiu, locotenent de cavalerie și erou al Armatei Regale. De la înălțimea turnului, vizitatorii vor avea o largă și superbă panoramă a văii (pe alocuri deloc domoale) în care se află această zonă fascinantă a Nucșoarei. 

Haideți să facem toate acestea posibile. Ajutați la salvarea casei Elisabeta Rizea din Nucșoara – donați AICI

Haideți să ajutăm ca memoria să învingă uitarea!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.