Politica agresivă a Beijingului față de Taiwan, din ultimii ani, a pus la lucru atât Armata Populară Chineză, cât și diplomația și economia țării comuniste, scopul urmărit fiind izolarea și descurajarea taiwanezilor și a aliaților lor, pentru a nu mai avea voința să se opună militar unei iminente invazii chineze.
Prezența crescută a navelor de război chineze în Strâmtoarea Taiwan, desele incursiuni ale avioanelor militare chineze în spațiul aerian taiwanez și amenințările deschise cu războiul lansate împotriva oricărei țări care ar vrea să ajute Taiwanul ar fi trebuit să îi sperie serios pe cei care se gândeau că ar putea să lupte alături de armata taiwaneză împotriva invaziei anunțate clar de Beijing.
Numai că cel mai recent sondaj făcut în Statele Unite, țara care contează cel mai mult în apărarea Taiwanului, devoalează faptul că mai bine de jumătate din cei intervievați ar sprijini intervenția militară americană în cazul unei invazii lansate de armata Chinei.
Raportul celor de la Chicago Council Survey, care au realizat acest sondaj, arată că "atunci când au fost întrebați despre o serie de scenarii potențiale, peste jumătate dintre americani (52%) au fost în favoarea folosirii trupelor americane, în cazul în care China ar invada insula". Pe lângă asta, 60% dintre respondenții la sondaj au văzut Taiwanul fie ca un aliat, fie ca un partener necesar, în timp ce 61% au văzut China ca o țară rivală sau adversară. Datele sondajului arată și faptul că majoritatea americanilor susțin recunoașterea oficială a Taiwanului ca țară independentă (69%), includerea acestei țări în organizațiile internaționale (65%) și un acord de liber schimb SUA-Taiwan (57%).
Weng Luzhong, profesor asociat la Departamentul de Științe Politice de la Universitatea de Stat Sam Houston din Texas, a spus, legat de rezultatele sondajului, că "dacă se întâmplă ceva în strâmtoarea Taiwan, există o probabilitate mult mai mare ca Statele Unite să sprijine Taiwanul". "Va trimite America trupe? Cred că acum se vede că da", a concluzionat Weng.
Acest sondaj, publicat pe 26 august, către finalul haoticei retrageri conduse de administrația Biden a americanilor din Afganistan și a afganilor care au lucrat pentru ei, arată absolut surprinzător pentru cei care credeau că opinia publică americană nu va mai fi favorabilă unei alte intervenții militare în Asia, cu atât mai mult împotriva uneia dintre cele mai mari puteri mondiale. Rezultatele sondajului reprezintă o lovitură grea pentru conducerea Chinei comuniste, care vede acum că toată parada de forță din ultimii ani nu a reușit să-îi descurajeze pe americani, aceștia fiind în continuare dispuși să apere cu forța armelor lumea liberă, chiar și după retragerea catastrofală din Afganistan. (sursa: AICI)