REPORTAJ VIDEO EXCLUSIV: Cum și-a sărbătorit R. Moldova “independența” pe care nu o are și nu a avut-o niciodată


REPORTAJ VIDEO EXCLUSIV: Cum și-a sărbătorit R. Moldova “independența” pe care nu o are și nu a avut-o niciodată

Vineri, 27 august, s-a celebrat la Chișinău trecerea a 30 de ani de la declararea așa-zisei independențe a Republicii Moldova. În colaborare cu jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, Podul.ro a realizat un reportaj de la fața locului, surprinzând ceremonia organizată la Chișinău, eveniment la care au participat președintele R. Moldova, Maia Sandu, președintele României, Klaus Iohannis, președintele Poloniei, Andrzej Duda, respectiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vedeți video:



Klaus Iohannis, Maia Sandu, Andzej Duda și Volodimir Zelenski au susținut și o declarație de presă comună.


Redăm discursul președintăi Maia Sandu: "Excelență, dragi concetățeni,

Astăzi este o zi importantă pentru noi toți. Astăzi vreau să urez la mulți ani tuturor cu prilejul Zilei noastre Naționale! Ani frumoși, bogați, ani de împlinire. La mulți ani, Republica Moldova!

Aniversarea ne oferă un prilej de a celebra reușitele acestor 30 de ani, dar și oamenii care și-au dăruit harul și energia pentru ca țara noastră să fie mai bună.

Sămânța libertății noastre a încolțit în Mișcarea de renaștere și eliberare națională a Moldovei, care a întrunit oameni curajoși și visători – medici, profesori, agricultori, jurnaliști, ingineri, scriitori, istorici -, uniți de dorința de a lupta pentru dreptatea națională.

Oamenii au îmbrățișat cu mult curaj șansa de a-și revendica identitatea națională și de a o celebra fără rezerve în limba noastră, limba română cu alfabet latin, recuperată, la fel ca și simbolurile naționale, după decenii de interdicții și cenzură. Am vrut atunci să trăim demn la noi acasă. Asta vrem și acum.

Locul din care vă vorbesc astăzi are o încărcătură simbolică aparte pentru devenirea țării noastre. Aici s-au întrunit moldovenii la Mari Adunări Naționale, în momente de cumpănă.

Datorită energiei creatoare a celor adunați în această piață, dar și a credinței în țara lor, pe 27 august 1991, Parlamentul a îndeplinit voința marii majorități a oamenilor și a votat Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Am pășit pe calea independenței plini de speranțe și entuziasm. Ne-am dorit o țară liberă, pe care să o guvernăm singuri. Dar școala independenței a fost și grea, și scumpă. Entuziasmul începutului s-a lovit de brutalitatea tranziției. Ne-a lipsit experiența bunei guvernări, reguli clare și instituții puternice. Dar cel mai mult ne-a lipsit unitatea – o viziune comună, agreată împreună, despre ce vrem să facem noi cu Moldova noastră.

Lipsa de viziune și de unitate ne-a adus guvernări iresponsabile, profitoare, care s-au preocupat mai mult de propriile buzunare. A crescut corupția și, odată cu ea, distanța dintre cei îmbogățiți peste noapte și oamenii cinstiți. Proiectele de țară au fost abandonate.

Loviți de sărăcie și deznădejde, moldovenii au început să plece. Țara aproape s-a golit, pentru că oamenii au fost forțați să-și caute un trai mai bun în altă parte. Acesta este prețul amar pe care îl plătim pentru greșelile noastre. De aceea, cel mai important obiectiv pe care îl avem astăzi este să facem în așa fel încât oamenii să aleagă să trăiască în Republica Moldova. Uniți, cu o viziune clară și o guvernare responsabilă, putem face acest lucru.

În 30 de ani, nu am reușit să construim un stat de drept. Unii oameni își caută dreptatea cu anii și nu o găsesc. Alții sunt mai presus de lege, nu răspund pentru faptele lor. Legi drepte, pentru toți – asta își doresc cetățenii noștri.

Odată cu independența, am trăit drama unui conflict armat, care a lăsat sechele în sute de familii din țara noastră și o fractură pe trupul țării, de-a lungul cursului râului Nistru.

Să apreciem curajul veteranilor și să cinstim memoria eroilor căzuți la Nistru în lupta pentru apărarea independenței Republicii Moldova. Să ținem minte sacrificiul lor suprem adus patriei și să facem tot ce ne stă în puteri pentru a nu mai admite vărsare de sânge pe pământul nostru.

Oricât de greu ne-a fost, Republica Moldova a rămas o țară democratică, o țară care își prețuiește libertatea. Moldovenii au respins dictatura, nu au permis nimănui să le fure libertatea. Aceasta este, probabil, cea mai mare realizare a noastră.

În acești ani, am învățat valoarea votului nostru și importanța unei guvernări bune și responsabile. Societatea s-a maturizat. Nu am devenit prizonierii corupției și incompetenței, soarta noastră este în mâinile noastre. Astăzi, noi decidem drumul către următorii 30 de ani – și-l vom începe cu reclădirea statului și transformarea instituțiilor.

Dragi cetățeni,

Guvernarea vă propune un nou proiect de țară. Vă propunem să construim instituții publice, cu reguli clare, care vor lucra pentru oameni. Vă invit să lucrăm împreună, să facem echipă între stat și cetățeni. Avem acum oportunitatea de a pune umărul cu toții la un proiect național de curățare și consolidare a statului ca să avansăm pe drumul spre prosperitate și integrare europeană.

Vom începe de la temelie – de la restabilirea dreptății. Vom construi un stat de drept, cu instituții puternice, cu o justiție adevărată. Vom învăța cu toții să respectăm legea. Să avem încredere unii în alții. Să înțelegem că averea statului este averea noastră și că trebuie protejată. Astfel vom crește încrederea în țara noastră, vom aduce investiții, vom crea locuri de muncă, vom dezvolta o economie puternică.

Vom avea grijă de oameni. Veniturile cetățenilor trebuie să crească, pensiile trebuie să crească, trebuie să fim solidari cu cei care au mai puțin. Succesul nostru ca societate nu se va măsura în câți milionari avem în țară, ci în creșterea numărului celor care nu se mai tem pentru ziua de mâine.

Noi nu avem resurse naturale. Nu avem mari piețe de desfacere în țară. Nu avem resursele noastre energetice. Dar avem oameni muncitori și talentați. Ne avem unii pe alții.

Oamenii sunt bogăția Moldovei – vom oferi celor de aici speranța în ziua de mâine și vom crea condiții pentru revenirea celor plecați. Celor din diasporă le spun: știu cât de mult vă pasă de țara noastră. Numai gândiți-vă ce lucruri mari am putea construi dacă am fi cu toții acasă!

Vom investi în educație și cercetare, pentru a oferi oamenilor noștri ocazia de a crește și a inova acasă. Vom reconstrui școlile și spitalele, vom aduce infrastructură modernă în comunitățile noastre. Vom sprijini autonomia administrației publice locale. Așa combatem sărăcia, așa creăm oportunități pentru oameni acasă.

Republica Moldova este casa tuturor cetățenilor ei, indiferent de limba pe care o vorbesc aceștia. Moldova este casa celor de la nord, și a celor de la sud, este casa celor de pe malul drept al Nistrului, și a celor de pe malul stâng. Vom lucra pentru ca țara noastră să fie prosperă, liberă și reîntregită.

Vom merge cu pași fermi pe calea integrării europene. Locul Republicii Moldova este în familia statelor europene. Integrarea europeană este calea cea mai firească de dezvoltare pentru țara noastră, o cale ce va aduce prosperitate și securitate cetățenilor.

Moldova e o țară mică, ce depinde în mare măsură de relațiile pe care le construiește cu alte state și organizații. Vrem să dezvoltăm relații strânse de prietenie, bazate pe încredere și respect reciproc, cu țările vecine, cu partenerii noștri și cu celelalte state ale lumii. Independența înseamnă și capacitatea de a avea prieteni cu care ne ajutăm la nevoie, cu care dezvoltăm proiecte comune în beneficiul cetățenilor, cu care sărbătorim aniversări importante ca ziua de astăzi.

Apreciez mult gestul de prietenie al președintelui Poloniei, dar și al președinților României și Ucrainei, care sunt în drum spre Chișinău. Aveți toată recunoștința mea pentru acest gest și vă asigur de prietenia noastră sinceră.

Republica Moldova își dorește să devină un factor de stabilitate pentru regiunea noastră, care se confruntă cu probleme complexe. Vom fi un promotor al dialogului și păcii, al soluțiilor diplomatice, al compromisului pașnic, în interesul oamenilor. Vom avea o politică externă proactivă și previzibilă, vom participa constructiv și înțelept în dialogul global. Avem ce oferi lumii. Cu decență și fermitate, ne vom apăra valorile și interesele noastre naționale.

Aceasta este viziunea noastră despre viitorul Republicii Moldova, viziune împărtășită de cetățeni. Această viziune ne permite să reconstruim statul și instituțiile pe baze corecte, democratice și incluzive. Cel mai important lucru pentru mine, ca președinte, este să arătăm oamenilor că schimbarea în bine este posibilă și că guvernanții sunt în slujba interesului public.

Îndeplinirea acestei viziuni este datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor noștri. Să le oferim copiilor confort, prosperitate, o casă grijulie și comodă, în care ei să se simtă bine și să-și realizeze visele. Iată promisiunea Republicii Moldova pentru următorii 30 de ani.

Dragi concetățeni,

Poate că cei care au votat Declarația de independență, acum 30 de ani, și-au imaginat un altfel de parcurs pentru statul pe care l-au creat, pe 27 august 1991.

E drept că am făcut greșeli în acești ani, dar fiecare greșeală a fost o lecție care ne-a ajutat să ne găsim calea. În loc de regrete, alegem să progresăm, să ducem mai departe speranțele și încrederea care au stat la temelia declarării independenței și continuă să ne ghideze pe fiecare.

Astăzi, știm ce avem de făcut. Ne iubim țara, vrem să trăim bine pe acest pământ roditor – noi, urmașii noștri și urmașii urmașilor noștri. Vrem ca satele și orașele noastre să fie din nou pline de oameni.

Am încredere în viitorul țării noastre, pentru că am încredere în oamenii Republicii Moldova. Moldova are de spus o poveste frumoasă, o poveste a renașterii și unității, a curajului de a visa, care ne va lumina calea în anii ce vin. Să putem spune cu mândrie: „M-am născut în Moldova. Te invit să-ți arăt cât de frumoasă este țara noastră”.

La mulți ani, dragi moldoveni! La mulți ani, Republica Moldova!".

Redăm discursul președintelui Klaus Iohannis: "Sunt deosebit de bucuros să revin la Chișinău în acest moment de sărbătoare, la aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Tot astăzi sărbătorim și 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova.

De altfel, România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie.

Mă aflu la Chișinău astăzi și pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reforme și de integrare europeană asumate de autoritățile din Republica Moldova.

În toată această perioadă, România a fost cel mai apropiat și cel mai sincer prieten al Republicii Moldova. Am onorat de fiecare dată, în mod consecvent, angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Am depus mereu eforturi consistente pentru a veni în sprijinul dezvoltării și modernizării Republicii Moldova și am acționat pentru a menține Republica Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene.

Este prima vizită pe care o efectuez la Chișinău după desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie și după formarea noului Guvern.

Doresc să adresez cu acest prilej, încă o dată, felicitări doamnei Președinte și forțelor politice pro-reformă pentru victoria obținută la aceste alegeri.

Totodată, felicit cetățenii Republicii Moldova pentru maturitatea, responsabilitatea și spiritul democratic demonstrate. Nu poate decât să ne bucure că societatea din Republica Moldova a optat cu atâta fermitate pentru înscrierea pe un parcurs pro-reformă și european ireversibil și că oferă un exemplu demn de urmat întregii regiuni.

Rezultatul alegerilor deschide drumul Republicii Moldova către o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăți.

Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna Președinte Maia Sandu, de doamna Prim-ministru Gavrilița și de Guvernul Republicii Moldova își vor arăta roadele, în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Este nevoie de voință politică și acțiune hotărâtă, concretă, pentru implementarea rapidă a reformelor necesare, așteptate de întreaga societate din Republica Moldova. Implementarea lor accelerată va aduce avantaje substanțiale cetățenilor și va genera fără îndoială o nouă dinamică pozitivă în relația cu Uniunea Europeană.

Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil și pentru relațiile noastre bilaterale. Am asigurat-o pe doamna Președinte că România rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova.

Statul român a acționat energic în timpul care s-a scurs de la ultima mea vizită la Chișinău, în decembrie 2020, pentru amplificarea sprijinului oferit Republicii Moldova. În mod special, am reușit să furnizăm mult mai multe doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele pe care le-am anunțat în decembrie.

Acest efort a permis un avans considerabil în combaterea pandemiei în Republica Moldova în beneficiul sănătății tuturor.

Am avut o cooperare foarte bună cu doamna Președinte și înainte, dar și după momentul în care a preluat mandatul, iar acum, cu un nou Guvern și un nou Parlament, eforturile noastre și rezultatele lor în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi și mai substanțiale.

Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate și conjugate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, precum și a parcursului european al Republicii Moldova.

Suntem pregătiți să acordăm întreaga noastră susținere în procesele de transformare, modernizare și implementare a reformelor.

Așadar, vom acționa hotărât în spiritul Parteneriatului nostru Strategic. Am discutat pe larg cu doamna Președinte despre accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene și să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăți.

Doresc să îi mulțumesc doamnei Președinte Sandu pentru organizarea reuniunii multilaterale la nivelul Președinților de state prezenți astăzi la Chișinău. Discuțiile noastre au oferit prilejul unui schimb foarte util de vederi cu privire la situația de securitate regională, cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv privind Summitul din decembrie 2021, și conflictele prelungite".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.