Dezvăluire: Florin Cîțu vrea să politizeze BD. Proiectul premierului, mai "pesedistoid" decât cel elaborat de PSDragnea


Dezvăluire: Florin Cîțu vrea să politizeze BD. Proiectul premierului, mai "pesedistoid" decât cel elaborat de PSDragnea

Jurnalistul Mircea Marian (Newsweek România) a dezvăluit vineri, 27 august, că premierul Florin Cîțu a plagiat proiectul PSD privind înființarea Băncii de Dezvoltare, mai puțin o prevedere de bun-simț care, oricât ar părea de ciudat, venea din partea trinomului Dragnea-Vâlcov-Teodorovici. 

Concret, Guvernul Cîțu a eliminat din proiectul cu pricina alineatul 5 al articolului 10, care prevedea practic ca Banca de Dezvoltare să fie o instituție relativ depolitizată: "Membrii organelor de conducere, funcționarii și personalul fiecărei bănci de dezvoltare sunt persoane apolitice, orice activitate cu caracter politic fiind incompatibilă cu statutul acestora". (citiți AICI articolul complet)

Economistul Bogdan Glăvan avertiza recent, într-un articol publicat pe project-e.ro, privind intențiile Guvernului Cîțu de a înființa Banca de Dezvoltare sub forma unei instituții politizate: "Se grăbește (Florin Cîțu - n.red.) să pună în funcții de conducere (peste o instituție goală) câțiva favoriți?".

Totodată, Glăvan a atras atenția că ordonanța Guvernului Cîțu ce vizează înființarea Băncii de Dezvoltare e în proporție de 95% copy-paste după proiectul de lege inițiat de fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici. Glăvan a mai subliniat că Guvernul Cîțu "a pus carul înaintea boilor", întrucât "în loc să procedeze la reorganizarea întregului sector de stat și pe baza acestuia să înființeze Banca de dezvoltare, el înființează BD și abia de acum încolo se va gândi ce face cu restul companiilor". De asemenea, economistul a prezentat o serie de detalii care relevă risipa financiară de care se va face vinovat Guvernul Cîțu prin înființarea acestei noi bănci de stat. 

Glăvan a mai reliefat și inconsecvența premierului, amintind că proiectul în cauză a primit aviz negativ chiar de la Guvernul Cîțu, în luna martie 2021, însă iată că Executivul și-a reevaluat decizia.

Redăm un fragment din articolul redactat de Bogdan Glăvan (îl puteți citi integral AICI): 

"După 2 ani de studii, încă 5-7 ani de consultanță

Înființarea Băncii de dezvoltare face obiectul unui proiect finanțat de Comisia Europeană. În faza I a proiectului s-au realizat analiza disfuncționalităților pieței financiare din România, un studiu de prefezabilitate privind structura juridică a băncii și studiul de fezabilitate pentru înființarea băncii. Până când banca va deveni operațională vor mai trece ani. Mai durează până în 2024, când se estimează că instituția va obține aprobarea BNR și ulterior, până în 2026, când va fi evaluată de Comisia Europeană.

Culmea consultanței sau nepricepere crasă: ca să își autorizeze o bancă la BNR guvernul plătește consultanță

“În cadrul proiectului actual, consultantul angajat de SRSS/TSI, va sprijini MF în procesul de autorizare de către Banca Națională a României (BNR) și COM (procesul de notificare NDB). Astfel, va pregăti dosarul de autorizare care trebuie depus la BNR cu toată documentația și informațiile necesare procesului de autorizare, conform legislației bancare românești și a regulamentelor europene și va sprijini MF în discuțiile cu BNR în procesul de autorizare până la obținerea autorizației de funcționare.”

Bancherii de la Eximbank vor fi recalificați… bancheri. Funcționarii Ministerului Finanțelor vor primi și ei bani ca să învețe să fie bancheri

Pe ce vor fi cheltuiți banii din PNRR? O parte din fondurile solicitate vizează servicii de consultanță pentru instruirea personalului viitoarei bănci. Dat fiind că guvernul intenționează să transfere la viitoarea bancă salariați de la Eximbank și Ministerul Finanțelor, practic bancherii vor fi trimiși la training pentru a se califica drept… bancheri. Pe lângă ei, va fi instruit și o parte din personalul Ministerului Finanțelor. Toți vor primi laptopuri noi și software-ul aferent. 193 de salariați ar putea lucra în viitoarea instituție.

Plătim consultanță până în 2026, cu scopul obținerii autorizației pentru un program ce expiră

După înființarea BD, aceasta trebuie supusă unui audit special desfășurat în cadrul stabilit de Comisia Europeană. Se numește „pillar assessment” și se va desfășura conform unei Decizii CE din 2019. Fără acest audit, BD nu poate deveni partener de implementare al Comisiei. Astfel, se spune în PNRR, vom plăti consultanță pentru „Realizarea evaluării pe bază de piloni care va permite ca BD să devină partener de implementare pentru fonduri europene/InvestEU”,.

Doar că programul InvestEU a început deja și majoritatea operațiunilor finanțate din acest program se vor încheia în următorii 2-3 ani. Ultimele finanțări acordate în cadrul programului InvestEU vor trebui aprobate în 2027. Este practic imposibil ca viitoarea bancă de dezvoltare să primească autorizarea Comisiei Europene în timp util pentru a mai prinde un apel deschis de proiecte".

Nu în ultimul rând, reiterăm că fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a transmis că inițiativa premierului Florin Cîțu are probabil legătură cu două dintre personajele care îl păpușează, ne referim la Alina Gorghiu și al său soț, Lucian Isar, cel din urmă fiind un etern vânător al postului de guvernator la Băncii Naționale a României, dar iată că momentan s-ar mulțumi să coordoneze Banca de Dezvoltare.

"Ciudat cum un proiect criticat atât de vehement în opoziție este foarte bun acum, chiar de interes național... pentru propria clientela politică? Oare soțul Alinei Gorghiu, domnul Lucian Isar, să fie răspunsul acestei schimbări de atitudine? Oare celelalte partide din coaliție, de exemplu USRPLUS, care criticau cu aceeași vehemență înființarea unei noi bănci ce au de spus acum? Sau tac mâlc că le convine și lor să își mai planteze niște sinecuri politice în locuri călduțe, plătite foarte bine?", a scris Birchall pe Facebook. 

Florin Cîțu critica în august 2017, din postura de senator al PNL, intenția lui Dragnea și Vâlcov de a înființa o Bancă de Dezvoltare. 

"Ce nu v-am spus atunci dar pot să vă spun astăzi este că Dragnea și Valcov au hotărât să-și facă și ei bancă. Normal că nu banii lor. Cu banii noștri. Sper că nu ați uitat că Valcov a fost director la Banca Populară de tip Caritas din Olt. El crede că de acolo are experiență. 🙂

Acum pot vă spun cu certitudine că cei doi au hotărât să transforme EXIM Bank în bancă de dezvoltare a PSD. Mârșăvia este că ce nu au putut să facă în martie vor face acum.

Vor obliga toate companiile de stat să-și mute conturile la această bancă!!! (nu au nicio frică de Curtea de Conturi)

Noua generație de băieți deștepți își face bancă iar cu ajutorul FSDI își pune în aplicare proiectele personale, nu pe cele de interes național.

Nu mai contează că EXIM Bank a fost creată să sprijine exporturile românești. Nu-i interesează pe oameni", scria Cîțu, pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.