Vîlceanu, monument de analfabetism fiscal. Elena Calistru: "Problema cu a nu ști cât e salariul minim în România nu e doar de rupere de realitatea românilor care din atât trăiesc"


Vîlceanu, monument de analfabetism fiscal. Elena Calistru: "Problema cu a nu ști cât e salariul minim în România nu e doar de rupere de realitatea românilor care din atât trăiesc"

Noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a comis marți, 24 august, o gafă de proporții, în cadrul unei conferințe de presă, neștiind care este cuantumul salariului minim în România.

Reporter: Aveți idee cât este salariul minim în mână?

Dan Vîlceanu: Poftiți?

Reporter: Salariul minim net, în mână, în România.

Dan Vîlceanu: Este în jur de 1.600… Și ceva.

Reporter: 1.386.

Dan Vîlceanu: E 2.380 cred… salariul minim. 2.000… da, 2.300 salariul minim brut. Nu are cum să fie 1.300. Dar, mă rog.

Reporter: Atât este.

Dan Vîlceanu: Ok.

Vedeți video:



Vîlceanu ar fi trebuit să știe că salariul minim net pe economie în 2021 în România e în cuantum de 1386 de lei pentru cei fără studii / fără experiență, 1.413 lei pentru absolvenții cu experiență de 1 an și 2.362 lei pentru muncitorii din construcții.

În acest context, liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a reliefat care e problema majoră în cazul gafei comise de Dan Vîlceanu, pe lângă faptul că a demonstrat că este rupt de realitate. 

"Problema cu a nu ști cât e salariul minim în România nu e doar de rupere de realitatea celor vreo 1.5 milioane de români care din atât trăiesc.  

Problema mai mare e că dacă ești ministrul Finanțelor și nu ai habar ce impact la nivel macroeconomic are acest simplu număr, atunci cu greu poți să înțelegi cum să intervii pe fiscalitate, după cum nu știu cum ai putea să construiești bugetul (căci hei, la o asemenea masă de salariați trebuie să raportezi și încasările din impozitul pe venit, și ce se duce la bugetele locale, și contribuțiile care alimentează fondul pentru sănătate și din care sunt decontate în majoritate serviciile medicale, și contribuțiile pentru plătit pensiile, și încasările din amenzi și câte și mai câte...)

Așadar mie nu mi se pare doar aroganță cum am văzut prin unele comentarii, ci e spre înfricoșător că am ajuns ca inclusiv în domenii cheie să nu mai avem oameni care încearcă, pe cât posibil, măcar să își facă o minimă pregătire pe 2-3 lucruri de bază. Mare rușine", a scris pe Facebook Elena Calistru. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.