Rareș Bogdan, despre PNL în era post-Congres și prăbușirea în sondaje: "Vom rămâne uniți / Nu putem reuși decât alături de USRPLUS și UDMR / I-am lăsat să ne facă agenda pe cei din PSD și AUR, ceea ce nu se va mai întâmpla"


Rareș Bogdan, despre PNL în era post-Congres și prăbușirea în sondaje: "Vom rămâne uniți / Nu putem reuși decât alături de USRPLUS și UDMR / I-am lăsat să ne facă agenda pe cei din PSD și AUR, ceea ce nu se va mai întâmpla"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat miercuri seară la Digi24 că relevant este ce face Florin Cîțu ca premier, nu ce s-a întâmplat acum 20 de ani. Pe de altă parte, Rareș Bogdan l-a acuzat pe președintele PNL, Ludovic Orban, că a aruncat în public "unele tușe groase", fiind o referire la dezvăluirea conform căreia Florin Cîțu a condus, în anul 2000, în SUA, sub influența băuturilor alcoolice, motiv pentru care a ispășit 2 zile de închisoare.

Rareș Bogdan: "Situația nu e atât de tensionată. Nu se înțeleg bine (Orban și Cîțu - n.red.) pentru că sunt două viziuni diferite, dar în niciun caz nu suntem într-un război. Donald Trump în Partidul Republican a avut 16 sau 17 contracandidați. Cu unii dintre ei a fost în războaie directe. Până la urmă a câștigat nominalizarea pentru candidatură. Nu se întâmplă lucruri atât de grave (în PNL - n.red). Guvernarea merge înainte. (...) Țara nu stă. Altfel nu am avea creșterea de 13,6%. Țara merge înainte și se întâmplă lucruri extraordinare. Pe 25 septembrie se închide subiectul PNL.  

Sunt unele tușe groase care au fost aruncate în spațiul public de actualul președinte al partidului nostru și am fost nevoiți la un moment dat să răspundem, dar nici acestea nu vor duce la ceea ce se așteaptă mulți și prezintă situația ca și cum partidul va ajunge la scindare. Vă asigur că partidul va rămâne unit, iar după ce vom câștiga alegerile ne punem la masă și continuăm să guvernăm. (...) Florin Cîțu a fost în prima linie a războiului cu PSD. Atunci nu a apărut nimic (nicio dezvăluire în presă - n.red.). Deci în războiul cu Liviu Dragnea nu a apărut nimic despre Florin Cîțu. Iar acum în această luptă internă, în acest festival al democrației, apare o informație de acum 20 de ani care e prezentată ca un fapt reprobabil. Florin va promova în următoarele săptămâni o OUG prin care toți cei care sunt la volan sub influența băuturilor alcoolice vor fi pedepsiți aspru, tocmai pentru că a înțeles acel moment. Credeți că ce a făcut Cîțu acum 21 de ani sau că a avut un overdraft la cardul său este chestiunea care e determinantă pentru modul în care Guvernul României este condus?

Eu mă uit la Florin Cîțu și la performanțele sale din punct de vedere administrativ, financiar, economic. Eu am spus în spațiul public că pentru România actuală Florin Cîțu este ceea ce e Mario Draghi pentru Italia, un om care salvează economia italiană, iar mediul de afaceri, în special din nordul Italiei, îi mulțumește pentru că ține în frâu o coaliție complicată, mai complicată decât a noastră. De asemenea, eu mă uit la cum a arătat economia României anul trecut, la cifrele și la dezastrul pe care-l anunțau unii, iar apoi la cifrele de astăzi. Totodată, mă uit la mediul de afaceri, mă uit la faptul că Florin Cîțu înțelege perfect echilibrul dintre corporații, dintre multinaționale și companiile românești și vine cu măsuri pentru acestea. Mie mi-a plăcut Florin Cîțu când a spus o chestiune, inclusiv la lansarea candidaturii, care pentru mine a fost vitală: antreprenorul este un erou!".

De asemenea, Rareș Bogdan a oferit asigurări că, după Congresul din 25 septembrie, PNL nu se va scinda și va continua guvernarea alături de USRPLUS și UDMR, adăugând că nu vede o altă formulă guvernamentală și că se va "opune vehement față de orice altă construcție de tip PSD sau AUR".

Rareș Bogdan: "După alegeri ne punem la masă. Vom rămâne uniți. Vă asigur de asta. Nu se va întâmpla vreo aripă, aripioară, sciziune, fisură, nu va pleca nimeni din PNL. Președinte și premier va fi Florin Cîțu și vom continua guvernarea pentru că avem presiunea alegătorilor. Asta este cheia pentru noi, în colaborare directă cu partidele cu care formăm coaliția. Chiar dacă au apărut tensiuni de-a lungul timpului nu putem guverna decât împreună, nu putem reuși decât împreună, așa că directa noastră performanță e legată de USRPLUS și UDMR în această construcție. Eu nu văd o altă construcție și voi fi dintre cei care se vor opune vehement față de orice altă construcție de tip PSD sau AUR. (...) Pe noi ne interesează motorizarea economiei pentru că e o șansă unică. Sunt trei ani de zile în care România nu are alegeri, avem mai mulți bani decât oricând, bani europeni pe care-i putem implementa în proiecte și avem posibilitatea ca țara noastră să devină un loc special la investițiilor, al marilor corporații străine care se întorc dinspre Orientul Îndepărtat spre Europa. Va fi o șansă unică, inclusiv cea de a fi scut de securitate al NATO.  

În PNL a existat un deceniu agitat, ultimul deceniu al secolului trecut, dar de atunci a rămas unit. Mai mult, PNL s-a întărit prin intrarea altor două forțe politice printr-o fuziune cu partidul nostru. Așa cum Dan Motreanu, Cristian Bușoi sau Marcel Vela, care au fost în altă echipă în urmă cu 4 ani, nu în cea câștigătoare, au avut loc în Guvern, pe listele la europarlamentare, au avut loc în pozițiile de vicepreședinte, vă asigur că echipa condusă de Florin Cîțu va ști să facă același lucru și să se deschidă în continuare. Nu sunt două partide în interiorul PNL. Suntem același partid, colaborăm, suntem obligați să colaborăm în Parlament, să colaborăm la guvernare și nu ne uităm cine l-a simpatizat sau i-a dat like-uri lui Orban sau i-a dat like-uri lui Florin Cîțu. Noi suntem în jurul lui Florin Cîțu, credem că e opțiunea cea mai potrivită pentru PNL în următorii 4 ani".



În legătură cu scăderea PNL din sondaje, datele prezentate de Politico arătând că a ajuns la 18%, în timp ce PSD a crescut la 34%, Rareș Bogdan a precizat că soarta electorală a formațiunilor politice care formează coaliția de guvernare ține strict de ceea ce livrează de la Palatul Victoria, dar și de modul în care comunică măsurile luate.

"Eu cred că nu am vorbit suficient de mult despre lucrurile foarte bune pe care le-am făcut în ministerele conduse de PNL, de USRPLUS, de UDMR și i-am lăsat să ne facă agenda pe cei din PSD sau, mai grav, pe cei din AUR. Vă asigur că nu se va mai întâmpla asta", a subliniat liderul liberal. 

CITIȚI ȘI: Sondajul care relevă PRĂBUȘIREA electorală a PNL și USRPLUS

Rareș Bogdan: "E un avantaj că toată această agitație se întâmplă cu 3 ani înainte de primele alegeri pe care le vom avea. E un mare avantaj pentru PNL. Oamenii vor face evaluarea nu după ce au văzut în ultimele 2 luni, ci după calitatea actului de guvernare, după ce am livrat în Parlament, în Guvern și dacă am reușit să le schimbăm viețile, să aducem proiecte de infrastructură, să reușim să schimbăm percepția cu privire la mediul economic din România, să venim cu locuri de muncă și bineînțeles să schimbăm o parte din legislație. Dacă noi vom reuși asta, credeți-mă că scorul nu va fi de 25%, cât a fost la ultimele alegeri parlamentare, ci va fi mai mare. Totul este legat de guvernare. De asta îl susțin pe Florin Cîțu. Știu ce poate face din punct de vedere financiaro-economic. Scăderea în sondaje cred că ține de comunicare. Astăzi după-amiază pregătindu-mă pentru emisiune am discutat cu nu mai puțin de 9 miniștri, nu doar de la noi, 3 de la USRPLUS, 6 de la PNL. Îi voi suna pe cei de la UDMR. Am discutat cu ei măsurile luate de fiecare dintre ei, chestiunile pe care le-au făcut și care din păcate nu au fost prezentate suficient în spațiul public. Venind la dvs. vorbeam cu Sorin Cîmpeanu. Niciodată România nu a fost atât de pregătită ca acum și veți vedea că nu va lipsi niciun manual pe masa elevului, căci începe școala în curând. Veți vedea cum se organizează concursurile, veți vedea chestiuni care nu s-au întâmplat până acum în legătură cu Ministerul Educației. Vorbeam cu Claudiu Năsui și l-am întrebat direct pe Măsura 2 la câte firme am ajuns cu plata. Mi-a spus 17200 și că așteptăm banii pentru Măsura 3. În Măsura 2 mai avem de plată până la 22 de mii de firme. Vorbeam cu Virgil Guran, căci vor fi întrebări pe Energie. De ce a crescut prețul? Mă asaltează lumea pe Facebook sau pe stradă și le-am explicat foarte clar că am intrat în piața de energie comună împreună cu Germania, Austria, Polonia, Slovacia și Ungaria, există o gâtuire de 27 de km la granița dintre Ungaria și Austria, nu avem în momentul ăsta vânt și avem o secetă cumplită, iar practic eolianul a scăzut foarte mult. Oamenii cer explicații de ce prețul benzinei e 5,78 lei, de ce prețul energiei a crescut mai mult, de ce prețul materialelor de construcții a crescut. Florin Cîțu a dat o OUG pentru primari, nu doar primarii PNL, din 2080 de comune, 330 orașe și municipii, tocmai pentru a-i susține căci prețurile au crescut și trebuie să meargă mai departe cu proiectele. Venim cu rectificarea. Păi nu o facem pentru un politician, ci pentru cetățeni, pentru ca primarii, președinții de CJ, miniștrii, secretarii de stat să aibă bani să continue proiectele. Deci eu cred că nu am vorbit suficient de mult despre lucrurile foarte bune pe care le-am făcut în ministerele conduse de PNL, de USRPLUS, de UDMR și i-am lăsat să ne facă agenda pe cei din PSD sau, mai grav, pe cei din AUR. Vă asigur că nu se va mai întâmpla asta".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.