Albania, Kosovo și Macedonia de Nord au anunțat că vor oferi adăpost temporar afganilor care se îndreaptă către Statele Unite, după ce au fugit de talibanii care au acum aproape în întregime controlul Afganistanului. Cei mai mulți dintre afganii așteptați să ajungă în țările balcanice ar fi civilii fugiți din calea talibanilor, care au lucrat pentru misiunile americane sau internaționale din Afganistan și se află acum în așteaptarea vizelor pentru Statele Unite.
Vjosa Osmani, președinta republicii Kosovo, a declarat că îndată ce a fost contactată de președintele Joe Biden, luna trecută, cu o cerere de adăpostire temporară a refugiaților afgani, și-a dat acordul „fară nicio ezitare sau condiționare unică, pentru o astfel de operație umanitară”.
Kosovo a anunțat că are capacitatea de a primi până la 10.000 de refugiati. Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat de asemenea că țara sa îi va primi pe afganii care sunt în tranzit către Statele Unite: „În ultimele zile, guvernul Statelor Unite a cerut Albaniei să răspundă dacă poate servi drept țară de tranzit pentru un anumit număr de imigranți politici afgani... și e incontestabil că nu vom spune nu, iar asta nu doar pentru că ne cer marii noștri aliați, ci pentru că suntem Albania!”.
Afganii care vor ajunge în Albania vor fi cazați în căminele studențești, care au fost pregătite special pentru venirea lor. Macedonia de Nord a anunțat că îi va caza pe refugiații afgani în hotelurile și spațiile de cazare pentru turiști din stațiuni – detalii AICI.
Ungaria a anunțat că guvernul de la Budapesta caută modalități prin care i-ar putea ajuta pe cei care au lucrat pentru trupele maghiare ca interpreți sau în alte funcții în Afganistan. Secretarul de stat Levente Magyar a declarat însă pentru presă că guvernul din care face parte refuză să cedeze apelurilor internaționale de a-i admite pe toți cei care fug din Afganistan în această perioadă, arătând că există „documente care circulă în comunitatea internațională, care solicită țărilor care au avut trupe staționate în Afganistan și țărilor occidentale în general” să accepte admiterea nerestricționată a migranților afgani. Guvernul maghiar refuză să facă poporul maghiar să sufere consecințele unor „decizii și operațiuni geopolitice defectuoase”, a mai spus demnitarul maghiar – detalii AICI.