Viceministrul de Externe polonez: ”Suntem gata să reluăm dialogul normal cu Israelul, dacă guvernul de la Tel Aviv renunță la politica agresivă împotriva Poloniei”. Statele Unite au lăsat Israelul în offside


  • ACP
  • Aug 17, 2021 19:53
  • 2690
Viceministrul de Externe polonez: ”Suntem gata să reluăm dialogul normal cu Israelul, dacă guvernul de la Tel Aviv renunță la politica agresivă împotriva Poloniei”. Statele Unite au lăsat Israelul în offside

După războiul declarațiilor din ultima perioadă, dintre guvernul israelian și cel polonez, și gesturile diplomatice ostile făcute de guvernul israelian, la care Polonia a răspuns cu egala măsură, viceministrul de Externe polonez, Pawel Jablonski, a anunțat azi că țara sa este gata să reia „dialogul normal” cu Israelul, dacă guvernul israelian renunță la politica sa agresivă față de Polonia. 

Ministrul adjunct de Externe a declarat că speră că situația se poate îmbunătăți, dar „acest lucru depinde în principal de Israel, deoarece Israelul a distrus aceste relații”

„Israelul escaladează (...) atacurile asupra Poloniei. Suntem gata să reluăm un dialog normal numai dacă numai Israelul își încetează politica sa agresivă împotriva Poloniei”, a punctat Pawel Jablonski.

Disputa dintre Israel și Polonia s-a datorat adoptării de către Parlamentul polonez a unui act legislativ care limitează restituirea proprietăților confiscate ilegal în perioada nazistă și comunistă, ceea ce a fost văzut de guvernul israelian ca un gest îndreptat împotriva restituirii bunurilor confiscate ale victimelor prigoanei antisemite, chiar dacă guvernul polonez a explicat că e vorba doar de încercarea de a pune punct haosului din administrație și lichidării mafiei restituirilor. 

Jablonski a adăugat că toate criticile Israelului față de noua legislație a restituirilor a Poloniei au fost „detașate de adevăratul conținut al acestui act” – detalii AICI

Guvernul de la Varșovia întinde aceasta mână Israelului fără să fie forțat de vreo presiune exterioară, Washingtonul parând să se abțină acum să mai intervină de partea israelienilor după adoptarea textului de lege care a pornit conflictul diplomatic dintre cele doua țări, chiar dacă Secretarul de Stat, Anthony Blinken a avut câteva declarații în care a susținut poziția Israelului, cu câteva zile în urmă. 

Corespondentul european al cotidianului „Israel Hayom”, Eldad Beck, a explicat tăcerea actuala a Washingtonului spunând că „încercările (guvernului israelian) de a manevra administrația SUA în adoptarea unei poziții comune de condamnare a Poloniei au eșuat”.

„Washingtonul este revoltat de comportamentul premierului Israelului și al ministrului afacerilor externe, Yair Lapid, față de Polonia, în special de modul în care l-a umilit pe ambasadorul polonez”, a mai adăugat corespondentul israelian, care a subliniat că autoritățile din Washington consideră declarațiile rasiste ale ministrului israelian de externe față de polonezi ca o reacție exagerată. 

Sâmbătă, șeful diplomației israeliene, Iair Lapid a anunțat că noul ambasador al țării sale nu va mai merge în Polonia și a recomandat ca nici Marek Magierowski, ambasadorul Poloniei în Israel, aflat în concediu, să nu se mai întoarcă la post, în Tel Aviv. 

Ministrul Lapid a mai declarat că răspunsul israelian „nu se va opri aici”, deoarece țara „este în discuții cu americanii despre modalități de a răspunde Varsoviei într-un mod coordonat mai târziu”, numai că aceste discuții nu au adus rezultatul așteptat de guvernul israelian, potrivit surselor diplomatice ale lui Eldad Beck – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.