Fostul președinte rusofil Igor Dodon este cercetat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) privind controlul averilor. Fapt confirmat de președinta ANI, Rodica Antoci, într-un interviu pentru Anticoruptie.md. Aceasta nu a oferit multe detalii cu privire la control, dar a recunoscut că este nevoie de curaj din partea inspectorilor de integritate pentru a investiga demnitarii cu poziții influente în cadrul instituțiilor de stat.
Precizăm că în cazul fostului șef de stat Igor Dodon, ANI s-a autosesizat din oficiu, în baza investigațiilor jurnalistice, dar și în baza a mai multor sesizări.
Însă penalul Igor Dodon trebuie cercetat și de Procuratură pentru ”Operațiunea Bahamas”, prin care a spălat banii Rusiei, pompându-i în campania sa prezidențială și parte în buzunarele sale și ale camarilei de la vârful PSRM – reamintim că nu mai puțin de 29 de socialiști sunt implicați în spălarea de bani din Bahamas. De asemenea, Dodon ar trebui anchetat și în Dosarul ”Kuliok”, speța în care a fost filmat în timp ce încasa un pungoi cu bani de la oligarhul Vlad Plahotniuc. Nu în ultimul rând, Dodon trebuie anchetat și cu privire la înregistrările video în care recunoaște că a trimis informări scrise lui Vladimir Putin, adică FSB și GRU. Să sperăm că noua putere de la Chișinău îl va mătura pe rusofilul Stoianoglo de la cârma Procuraturii și va demara reformele care se impun în Justiție, arestând și condamnând infractori, fiindcă în prezent R.Moldova nu este un stat de drept, ci e încă o gubernie rusească finanțată cu banii UE, ai României și ai SUA. A. Stoianoglo ar trebui să răspundă în instanță pentru că i-a protejat și îi protejează pe infractorii politici ai Moscovei.
„N-o să intru în detalii, pentru că este o procedură de control acum la autoritate în derulare, pentru a nu admite careva imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul. Tot ce a fost în presă, în investigațiile jurnalistice, poze, documente au fost transmise către inspectorul de integritate pentru a fi examinate și a se expune. Sper că identificăm mijloacele esențiale pentru a proba și a demonstra aceste probe”, a declarat Rodica Antoci, președinta ANI.
Aceasta mai spune că în cazul lui Igor Dodon ar fi trebuit să demareze controale și alte instituții abilitate, întrucât el este funcționar public de mai mult de zece ani.
„Subiectul dat al declarării nu este un subiect de patru ani cât a deținut mandatul de președinte de țară, dar este un subiect, un funcționar, care din 2000 a deținut funcții publice în Republica Moldova și urma să fie examinat și în acea perioadă de acele instituții publice abilitate, competente, care au asemenea atribuții de control. Sper sa avem un rezultat în timpul apropiat de la inspectorul de integriate și ei să facă dovada tuturor mijloacelor probante, diligență și curajul necesar”, a adăugat șefa ANI pentru portalul anticorupție.md.