"Nu mă îndoiesc că în special femeile judecător vor fi executate fără un proces". O judecătoare din Afganistan, apel disperat către comunitatea internațională


"Nu mă îndoiesc că în special femeile judecător vor fi executate fără un proces". O judecătoare din Afganistan, apel disperat către comunitatea internațională

Judecătoarea afgană Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) i-a acordat un interviu judecătorului Dragoș Călin (Revista Forumul Judecătorilor) în care a tras un semnal de alarmă în legătură cu preluarea puterii de către talibani, precizând că mai ales femeile judecător din Afghanistan sunt în pericol, întrucât ar urma să fie executate. În acest sens, Tayeba Parsa a atras atenția că cea mai sigură cale pentru femeile judecător este cea de a emigra. Nu în cele din urmă, judecătoarea afgană a lansat un apel către comunitatea internațională. 

Dragoș Călin: Care este principala temere pentru dumneavoastră după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan?

Tayeba Parsa: Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbați judecători au fost uciși de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători. Dar pentru femeile judecător pericolul este mult mai mare. Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Nu ne simțim în siguranță și nu mă îndoiesc că, după căderea guvernului, judecătorii – în special femeile judecător – vor fi executați fără un proces.

Dragoș Călin: Credeți că toate femeile judecător din Afganistan vor fi îndepărtate din funcție?

Tayeba Parsa: Da, credem că femeile judecătoare vor fi eliminate din funcții, în special judecătorii care fac parte din grupul etnic Hazara, minoritar, și din comunitatea religioasă Shi’a, minoritară. În timpul regimului taliban anterior, au fost concediați doar judecătorii Hazara.

Dragoș Călin: Cum poate ajuta comunitatea internațională și, în special, judecătorii din întreaga lume?

Tayeba Parsa: Comunitatea internațională poate presa talibanii pentru a respecta statul de drept, drepturile omului și ale femeilor. Se prefac că le respectă, dar noi înțelegem că fac asta doar din cauza comunității internaționale.

Dragoș Călin: Emigrarea din Afganistan va fi singura șansă de a scăpa cu viață pentru judecătorii afgani ?

Tayeba Parsa: Da, singura modalitate de a fi în viață și în siguranță pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze. Noi, femeile judecător afgane, discutăm pe un grup. Sunt atât de îngrijorate colegele și se tem, vor să părăsească Afganistanul pentru că și-au pierdut toate speranțele. Am auzit că talibanii vor începe să ne caute prin case.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.