Oricâte eforturi ar face militarii, oamenii politici pot dărâma în câteva zile eforturi de zeci de ani. Asta a făcut Biden. Iar conferința de presă, aspru criticată până și de CNN, arată și mai clar că dezastrul din Afganistan are un singur nume: BIDEN.
Felul catastrofal în care a fost gestionată retragerea trupelor arată cât de slab este Biden și pune o etichetă nedreaptă pe eforturile NATO, Americii de Nord și lumii occidentale. Criza umanitară din Afganistan este absolut sfâșietoare: de la imaginile de pe aeroport, de pe străzi, dar mai ales imaginea fetelor afgane care fug din calea terorii. Pe termen lung, vorbim despre generații întregi distruse, dar și despre retransformarea acestui teritoriu într-un rai al teroriștilor. De altfel, unul dintre primele lucruri pe care talibanii le-au făcut imediat ce au ocupat Kabul a fost să elibereze mii de deținuți teroriști ISIS și talibani din închisoarea militară.
Rusia deja își întinde propaganda peste sfâșietoarea criză umanitară din Afganistan, la a doua zi după ce talibanii au ocupat Kabul. De mână cu China. Singurele care au rămas pe poziții în Kabul, în timp ce toate statele lumii își evacuează cetățenii.
SUA, NATO, Occidentul nu sunt definite de modul catastrofal în care echipa Biden a gestionat retragerea trupelor. Cu toate astea, lumea toată privește șocată la o dramatică și teribilă criză umanitară.
Fiecare dolar cheltuit a meritat. Pentru siguranța fetelor afgane care acum fug din calea terorii, pentru ca generații noi să trăiască în liniște. De asta nu ar trebui să ne îndoim. Dar să ne îndoim când dăm votul celor slabi și lași.
Din păcate, România înțelege în limitele sale electorale mărunte, doar cât sa bifeze dâmbovițean, în umbra unui Congres politic. La polul opus, ministrul britanic al Apărării izbucnește în lacrimi într-un interviu radio când spune că unii dintre cetățenii britanici din Afganistan nu se vor mai întoarce niciodată acasă. Diferențe. De umanitate și de leadership.