Tensiuni diplomatice fără precedent între Tel Aviv și Varșovia. Israelul lansează acuzații de antisemitism, în timp ce Andrzej Duda avertizează că ”lipsa de respect pentru drepturile de bază ale cetățenilor polonezi a luat sfârșit”


  • ACP
  • Aug 16, 2021 19:37
  • 5626
Tensiuni diplomatice fără precedent între Tel Aviv și Varșovia. Israelul lansează acuzații de antisemitism, în timp ce Andrzej Duda avertizează că ”lipsa de respect pentru drepturile de bază ale cetățenilor polonezi a luat sfârșit”

Disputa dintre Israel și Polonia, datorată adoptării de către Parlamentul polonez a legii care limitează restituirea proprietăților confiscate ilegal în perioada nazistă și comunistă, a ajuns la un nivel greu de înțeles pentru cele două popoare care au avut cel mai mult de suferit de pe urma acțiunilor Germaniei naziste. 

Semnarea, sâmbătă, de către președintele polonez Andrzej Duda, a actului legislativ care modifică Codul de procedură administrativă, a produs o serie rapidă de reacții foarte dure din partea celor două părți, Israelul încercând să penalizeze cât mai sever Polonia, iar guvernul polonez răspunzând pe măsură față de măsurile luate de guvernul israelian.

„Ierusalimul susține că (noua lege) închide calea cererilor pentru cei care și-au pierdut proprietatea în timpul Holocaustului, însă Polonia respinge un astfel de raționament”, a declarat sâmbăta președintele polonez, pentru publicația Dziennik Gazeta Prawna, explicând și că „odată cu semnarea codului procedurii administrative, era haosului juridic, a mafiei privatizărilor, incertitudinea a milioane de polonezi și lipsa de respect pentru drepturile de bază ale cetățenilor țării noastre a luat sfârșit ”

Ministrul Externelor din Israel, Iair Lapid, a anunțat în aceeași zi că a cerut ambasadorului său să rămână în Israel pentru o perioadă nedeterminată, după ce a descris legea poloneză ca fiind „imorală” și „antisemită”. Ministrul israelian a cerut de asemenea ca ambasadorul polonez, Marek Magierowski, să nu mai revină în Israel, ceea ce l-a făcut pe premierul polonez să ia duminica decizia „aducerii acasă în siguranță a copiilor ambasadorului Magierowski” din Tel Aviv, motivul declarat de premier pentru această decizie fiind „ura în creștere îndreptată către cetățenii polonezi din Israel” – detalii AICI

Premierul Morawiecki a acuzat Israelul, duminică, de faptul că ar folosi Holocaustul pentru scopuri politice, adăugând că „dacă guvernul israelian continuă să atace astfel Polonia, acest lucru va avea un impact foarte negativ asupra relațiilor noastre – atât bilaterale, cât și din forurile internaționale”, într-o posibilă referire la cultivarea legăturilor Israelului cu țările est-europene din Uniunea Europeană, pentru a le avea aliate la votarea împotriva politicilor anti-Israel a instituțiilor europene și nu numai, de către fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu – detalii AICI.

Tot duminică, Iair Lapid declarase că „influența negativă asupra relațiilor noastre a început în momentul în care Polonia a ales, în 2018, să înceapă adoptarea unor legi menite să aducă atingere memoriei Holocaustului și a poporului evreu... Zilele în care polonezii rănesc evreii, fără să primească un răspuns la asta, au trecut și nu se vor mai întoarce”

„Astăzi evreii au propriul lor stat mândru și puternic. Nu ne temem de amenințările antisemite și nu intenționăm să clipim în fața comportamentului rușinos al guvernului antidemocratic polonez”, a mai spus ministrul Lapid. 

Luni, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Paweł Jabłoński, a anunțat că Varșovia va reevalua vizitele educaționale ale tinerilor israelieni în Polonia, deoarece „călătoriile educaționale din Israel în Polonia nu au loc într-o manieră adecvată (și sunt conduse) într-un mod în care ura față de Polonia pătrunde uneori în mintea tinerilor. Vom examina problema în profunzime, deoarece este clar că modul în care au loc aceste tururi nu este calea corectă" – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.