China a fost din nou prinsă că spionează cibernetic Israelul, dar Guvernul israelian nu-și permite să aibă o reacție prea dură


  • ACP
  • Aug 11, 2021 22:18
  • 3896
China a fost din nou prinsă că spionează cibernetic Israelul, dar Guvernul israelian nu-și permite să aibă o reacție prea dură

Compania de securitate cibernetică FireEye a anunțat marți că o echipă de spionaj cibernetic din China, numită UNC215, care a vrut să dea impresia că ar fi un grup de hackeri iranieni în cazul descoperirii sale, a sustras informații de la zeci de instituții și companii din sectorul public și privat din Israel, dar și din Iran și Arabia Saudită. Masivul atac cibernetic pare să facă parte dintr-o strategie de spionare pe termen lung în domeniul tehnologiilor superioare dar și al informațiilor economice, folositoare la obținerea unor rezultate mai bune la negocierile comerciale.  

Vulnerabilitatea sistemelor cibernetice, folosită în acest caz de hackerii chinezi, a fost anunțată încă din 2019 de Direcția Națională Cibernetică Israeliană (INCD), astfel că se estimează că unele entități din sectorul public și privat din Israel au început să oprească curgerea de informații încă de atunci, deși în unele cazuri spionajul chinez a reușit să continue recoltarea de informații până la sfârșitul anului 2020.  

Ambasada Chinei a răspuns imediat la raportul celor de la FireEye declarând că "acuzațiile nefondate ale raportului întocmit împotriva Chinei pe probleme de securitate cibernetică reprezintă defăimare în scopuri politice".

"China este un ferm susținător al securității cibernetice. Întotdeauna s-a opus ferm și a combătut atacurile cibernetice. De fapt  China este o victimă majoră a atacurilor cibernetice", au mai spus cei de la Ambasada Chinei, concluzionând: "sperăm că prietenii și mass-media din Israel pot face o distincție clară între bine și rău și să se abțină de la de a alimenta zvonuri".

Iar Israelul are toate motivele să se abțină să aibă vreo reacție mai vizibilă și de această dată. China a mai fost găsită vinovată în trecut de spionarea cibernetică a entităților de stat ori private israeliene, dar faptul că țara comunistă (care are proiecte mari de investiții în derulare pe pământ israelian, cum e construirea unui al doilea port în Haifa) este al doilea mare partener comercial al Israelului, face ca precauțiile autorităților să fie maxime atunci când e vorba de acuzații la adresa Beijingului, oricât ar fi ele de întemeiate. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.