VIDEO. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, condus de o useristă, finanțează cu bani de la buget afacerea de presă a lui Iosif Buble unde prestează și Dana Budeanu, modista lui Firea și portavocea conspiraționistă a PSD-ului / Același „Departament” a sistat finanțarea pentru o valoroasă revistă românească din Ucraina


VIDEO. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, condus de o useristă, finanțează cu bani de la buget afacerea de presă a lui Iosif Buble unde prestează și Dana Budeanu, modista lui Firea și portavocea conspiraționistă a PSD-ului / Același „Departament” a sistat finanțarea pentru o valoroasă revistă românească din Ucraina

UPDATE

Șefa DRP, Oana Ursache, a precizat într-un comunicat că site-ul știripesurse.ro încă nu a primit vreo finanțare pentru așa-zisa secțiune dedicată diasporei, ci fusese momentan evaluat pozitiv. 

Reacția Oanei Ursache: "Una dintre prioritățile mandatului meu de secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este cea de a mă asigura că banii alocați proiectelor care vin în serviciul românilor de pretutindeni sunt și vor fi folosiți în conformitate cu așteptările și necesitățile acestora.  

Analiza apărută în presă cu privire la articolele de pe stiripesurse.ro/diaspora, care a obținut punctaj favorabil pentru finanțare nerambursabilă, nu ne-a surprins, noi monitorizând toți foștii și actualii beneficiari din mass-media.

Evaluarea pozitivă a oricărui proiect nu înseamnă obligatoriu acordarea finanțării, fiind urmată de etapele contractării și decontării cheltuirilor incluse în buget. Până în prezent contractul cu acest beneficiar nu a fost semnat și nicio sumă nu a fost angajată, așadar nu s-a făcut nicio plată către acesta.  

Toate activitățile derulate în cadrul proiectului vor fi monitorizate, verificate și auditate la sânge. Preluarea unor materiale publicate pe alte platforme nu constituie articole de presă și nu pot face obiectul unei finanțări, deci nu vor fi decontate.  

Cazul știripesurse nu este singurul. Sunt și altele pe care le știam și noi și unele care ne-au fost semnalate de către comunități ca fiind în aceeași situație.  

Această sesiune de evaluare a lucrat pe un ghid de finanțare aprobat anul trecut, iar experiența noastră ne-a determinat să lucrăm deja la un nou concept de atribuire de fonduri nerambursabile pe care îl vom supune dezbaterii publice, asigurând astfel eficientizarea cheltuirii banului public.

Profităm de această dezbatere din spațiul public pentru a vă invita la colaborare".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele au dezvăluit în podcastul video pe care îl realizează în cadrul proiectului media „Judecata de Acum” (video mai jos) că platforma Știri pe surse, deținută de pretinsul jurnalist Iosif Buble, în fapt un aspirator de bani publici, a primit o finanțare publică de 100.000 de lei de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru un proiect „fantomă” adresat românilor care trăiesc peste graniță.  

„Pentru ce? Pentru texte copiate (la virgulă) de pe alte platforme media sau rețele sociale. Departamentul guvernamental e mulțumit, probabil, că a bifat și anul acesta sesiunea de finanțare, în vreme ce non-jurnalismul marca știripesurse.ro jubilează pentru că a mai împușcat niște zeci de mii de euro fentând profesia și interesul public”, au comentat jurnaliștii pe pagina de Facebook a proiectului „Judecata de Acum” 

„Iosif Buble este mogul de presă, proprietar al site-ului Stiri pe surse, celebru pentru nonpresa pe care o face. Este un fel de miriapod, are multe piciorușe care, de fapt, sunt tentacule sau din astea de lipitoare...se lipește bine pe oriunde...”, au mai precizat cei doi jurnaliști.  

Vlad Stoicescu, cel care a descoperit că siteul lui Buble primește bani de stat pentru o așa-numită secțiune adresata „diasporei”, a mers cu investigația sa mai departe arătând și faptul că textele publicate de stiripesurse.ro, având ca public țintă românii din afara granițelor țării, sunt, de fapt, niște banale copy-paste-uri ale unor texte publicate de diverse persoane prin rețelele de socializare.  

De altfel, siteul lui Iosif Buble a cărui parteneră de viață este Diana Tușa, deputat PSD, a încasat, fie la guvernul Orban, fie de la diferite filale PNL, sume colosale de bani în ultimii doi ani. O mare parte din sume au ajuns la PSD, sub forma de donații sau împrumuturi, astfel încât cariera politică a Dianei Tușa să fie una fără emoții. (mai multe detalii AICI) În proiectul media al lui Buble a fost cooptată, înainte de alegerile locale și parlamentare, și Dana Budeanu, modista care o consiliază și o îmbracă pe Gabriela Firea, senator PSD, și care a îndemnat adesea în filmările sale, pentru pagina de Facebook a Stiripesurse, la nerespectarea restricțiilor în pandemie, criticând cu limbaj de mahala deciziile guvernelor liberale.  

După desființarea de către Ludovic Orban, premier la acea dată (noiembrie 2019), a Ministerului Românilor de Pretutindeni, a fost înființat „Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”, instituție în subordinea Secretariatului General al Guvernului și condusă de un secretar de stat desemnat de premier. Funcția este ocupată în acest moment de Oana Ursache, din partea USR PLUS. 

PODUL a scris recent despre faptul că departamentul condus de doamna Oana Ursache a decis să oprească finanțarea importantei reviste ”Mesager bucovinean”, al cărei public țintă era comunitatea românească din Ucraina, comunitate ignorată dintotdeauna de diletanții de la București, indiferent de penajul politic.  (mai multe detalii AICI)

Alte două publicații importante de la Chișinău - Ziarul de Gardă și Literatură și Artă - i-au scris premierului Florin Cîțu după ce același departament a închis robinetul cu bani. (mai multe detalii AICI)

CITEȘTE ȘI: Guvernul PNL-USR PLUS-UDMR le dă o palmă dureroasă și nemeritată românilor din Ucraina. Oana Ursache (PLUS), secretar de stat, a tăiat finanțarea valoroasei reviste ”Mesager bucovinean”, adresată comunității românești din Ucraina. E o rușine că PNL și USR PLUS au fost în stare să facă așa ceva

Cum împart ciolanul oamenii noi din politică. Fiica secretarului de stat Oana Ursache (USR PLUS) a fost angajată de colega Simina Tulbure la cabinetul său de parlamentar


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.