Ministrul polonez al Justiției acuză UE de șantaj și amenință inclusiv cu scenariul Polexit


  • ACP
  • Aug 8, 2021 14:53
  • 25557
Ministrul polonez al Justiției acuză UE de șantaj și amenință inclusiv cu scenariul Polexit

Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a numit vineri "șantaj" felul în care este tratată Polonia de oficialii Uniunii Europene în disputa privind reformele judiciare. Acesta a transmis că guvernul Poloniei nu se lasă intimidat de corul amenințărilor de la Bruxelles, afirmând într-un interviu publicat vineri că țara sa nu ar trebui să rămână cu orice preț membru al Uniunii Europene. 

"Sunt un opozant ferm al cedării în fața șantajului ilegal al Uniunii Europene, efectuat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene", a mai spus ministrul Ziobro pentru publicația Rzeczpospolita, în condițiile în care nu mai sunt foarte multe zile până pe 16 august, data termenului limită până la care guvernul Poloniei trebuie să pună în aplicare o hotărâre a instanței superioare a UE, în caz contrar confruntându-se cu sancțiuni financiare.

"Credința că Uniunea Europeană este un unchi bun care ne oferă bani, iar noi ar trebui să acceptăm toate cererile sale, cu orice preț, e propagandă", a mai spus Ziobro, adăugând că locul Poloniei ar trebui să fie în Uniunea Europeană, dar nu cu orice preț.  

Coaliția de dreapta aflată la guvernare în Polonia este împărțită cu privire la modul de reacție față de ultimatumul european, partidul Polonia Unită al lui Ziobro susținând că reformele sunt necesare pentru a-i împiedica pe unii judecători să creadă că sunt deasupra legii, în timp ce aripa mai moderată a coaliției a cerut compromisuri, în încercarea de a se evita sancțiunile instituțiilor europene.  

Ministrul Ziobro a spus însă că există "limite ale compromisului", când a fost întrebat dacă partidul său va rămâne în coaliție în cazul în care Varșovia va accepta hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene.  

Deși sondajele arată că numărul polonezilor care sunt de acord cu ieșirea țării lor din Uniunea Europeana este în creștere, cei mai mulți dintre polonezi doresc însă în continuare rămânerea Poloniei în UE. La fel, deși înalții oficiali europeni de la Bruxelles par a fi foarte categorici în privința Poloniei, e greu de crezut că aceștia ar dori punerea țării conservatoare în situația de a părăsi blocul european. Vizita la Varșovia a președintelui Macron, făcută la câteva zile după Brexit, a arătat cât de mult doresc rămânerea Poloniei în UE cele mai puternice țări europene. Fiind cea de-a 6-a țară din Uniunea Europeană ca populație, dar și în ceea ce privește PIB-ul, Polonia are o economie performantă, foarte bine integrată și orientată către viitor, dar este și o piață foarte bună pentru companiile europene, pe lângă multe alte caracteristici care fac imposibil de crezut că cei de la Bruxelles chiar doresc despărțirea de Polonia, în ciuda retoricii belicoase venite din ambele părți. Guvernul de la Varșovia își apară însă cu foarte mare tărie deciziile, arătând că nu poate accepta absolut toate hotărârile luate de organismele europene, mai ales când consideră că vreuna din acestea ar putea fi contrară Constituției sale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.