VIDEO "Te rog să nu te întorci în Belarus!". Avertismentul pe care Kristina Timanovskaya l-a primit din partea familiei. Primele declarații de la Varșovia


VIDEO "Te rog să nu te întorci în Belarus!". Avertismentul pe care Kristina Timanovskaya l-a primit din partea familiei. Primele declarații de la Varșovia

Kristina Timanovskaya, atleta bielorusă în vârstă de 24 de ani care a fost cât pe ce să fie răpită din Tokyo de regimul Lukashenko și dusă cu forța la Minsk întrucât a criticat Federația de atletism din Belarus, a ajuns finalmente la Varșovia via Viena, datorită sprijinului oferit de autoritățile japoneze și poloneze. Și atleta, dar și soțul ei au primit viză umanitară din partea autorităților poloneze. După ce a ajuns la Varșovia, sportiva a acordat o serie de declarații în exclusivitate pentru publicația Reuters.

CITIȚI ȘI ȘTIREA PRECEDENTĂ: Sportiva persecutată de regimul Lukashenko va ajunge la Varșovia. Guvernul Poloniei, mesaj ferm privind sprijinirea forțelor democratice din Belarus

Pe parcursul declarațiilor, Timanovskaya a dezvăluit că familia ei a avertizat-o să nu se întoarcă în Belarus, întrucât poate fi internată la psihiatrie sau trimisă la pușcărie. Avertismentul lansat de familie a fost cu atât mai legitim în condițiile în care Comitetul Olimpic al Belarusului a pretins în mod mincinos în urmă cu câteva zile că Timanovskaya nu a mai fost lăsată să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo din pricina unor tulburări psihice, nicidecum din cauza criticilor aduse Federației de atletism din Belarus. 

"Știm că astfel de situații se petrec în Belarus (internarea abuzivă la psihiatrie / trimiterea abuzivă a cuiva la pușcărie - n.red.). De aceea m-a sunat bunica și mi-a spus 'Te rog să nu te întorci în Belarus, căci nu vei fi în siguranță! Va fi mult mai sigur să obții un fel de azil politic, să stai în Tokyo sau să mergi undeva în Europa, dar nu în Belarus", a zis sportiva. 

"Îmi iubesc țara. M-am născut acolo. Nu am avut niciodată vreo dorință să o părăsesc. Chiar sper că într-o zi mă voi putea întoarce în Belarus. Nu mi-am trădat țara. Îmi iubesc țara atât de mult! Sper că într-o zi mă voi întoarce într-un Belarus care să fie liber!", a mai precizat atleta în contextul în care regimul Lukashenko a catalogat-o pe parcursul ultimelor zile drept o trădătoare care face jocuri pro-occidentale. 

Totodată, sportiva a precizat că ar dori să ajute persoane care se află într-o situație similară cu a ei, chiar să-i sprijine pe cât posibil pe cei care sunt persecutați de dictatura lui Lukashenko și vor să părăsească Belarus. 

"Este o perioadă foarte tulburătoare a vieții mele, dar sper că se va termina cât de curând pentru a-mi continua cariera. De asemenea, vreau să ajut oamenii care se află în situația mea. Dacă au vreo presiune asupra lor, sunt gata să-i ajut, să vorbesc cu ei, respectiv să ajut pe cineva care vrea să părăsească Belarus", a menționat atleta bielorusă. 

Vedeți video:



Pe de altă parte, Timanovskaya a transmis că a încercat întotdeauna să stea departe de politică și să se focuseze pe cariera ei în sport. 

"Am stat întotdeauna departe de politică. Nu am semnat nicio scrisoare, respectiv nu am fost la vreun protest. Nu am zis nimic împotriva Guvernului din Belarus. Sunt o sportivă și nu am înțeles nimic din lumea politică. Încerc să nu fac altceva decât sport și să dau tot ce pot și să nu mă las distrasă de politică. Poate suna crud ținând cont de lucrurile teribile ce s-au întâmplat vara trecută în Belarus (represiunea forțelor de ordine contra protestatarilor anti-Lukashenko), dar am încercat să stau departe de întreaga situație, întrucât tot ceea ce am dorit a fost să merg la Jocurile Olimpice de la Tokyo și să dau tot ce pot", a mai zis sportiva. 

Nu în cele din urmă, precizăm că antrenorii bieloruși care au participat la tentativa de răpire a sportivei au rămas fără acreditare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Decizia a fost luată vineri de Comitetul Olimpic Internațional.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.