Cum te vulnerabilizezi singur când îți cauți dușmani interni. Războiul din PNL, spaniolii, Peru și mayașii


Cum te vulnerabilizezi singur când îți cauți dușmani interni. Războiul din PNL, spaniolii, Peru și mayașii

La sfârșitul anilor 1500, o mână de spanioli au reușit să colonizeze Peru. O țară foarte bogată, pe care și-o puteau împărți aproape cum doreau. Aveau la dispoziție pământ, mine de aur și argint și indieni care să le lucreze pe gratis. 

Comandanții militari au reușit însă să se certe între ei atât de tare, încât și-au pus soldații să se lupte între ei. În numele regelui și al Domnului, spaniolii s-au luptat o zi întreagă, sub privirile indienilor, care se uitau la spectacol de pe munții dimpreujur, foarte bucuroși că nu sunt ei victime, de această data. La sfârșitul bătaliei, au coborat să jefuiască și să profaneze cadavrele. 

Comandanții implicați în luptă au sfârșit toți prost. O lecție despre cum puterea îți poate lua mințile. Și despre cum te vulnerabilizezi singur, dacă îți cauți dușmani în interior.

Campania pentru președinția PNL merită o analiză detaliată a comunicării. Ar fi o temă excelentă pentru o dizertație de masterat.

Câteva observații: echipa Cîțu propune un slogan luat de la USR, în loc de oameni noi, suflu nou, dar susținătorii cei mai vizibili sunt oameni cu multă vechime în partid, care vorbesc mai mult decât candidatul.

Echipa Orban are chiar asta ca slogan, team Orban, dar premierul pare din ce în ce mai solitar, iar susținătorii săi sunt discreți și parcă din ce în ce mai puțini. 

Echipa Cîțu vorbește foarte mult de reforme, de parcă acestea trebuie invocate, nu făcute. Limbajul este unul de opoziție, de oameni care critică sistemul, nu de echipa aflată la putere. 

Echipa Orban aduce aminte, pe bună dreptate, că această luptă nu ar fi existat dacă nu s-ar fi reușit dărâmarea PSD de la guvernare, când aceștia aveau majoritatea parlamentară. Acel miracol politic, obținut de Orban, a reînviat partidul. Însă aceeași echipă a privit în tavan în momentul fatidic de după europarlamentare, când grupuri întregi de PSD-iști au bătut slugarnic la ușa PNL. Le-au dat drumul înăuntru și rău au făcut. Pe mâna lor s-au pierdut alegerile parlamentare, într-un moment foarte favorabil. De acolo s-au învolburat apele în partid. Dacă Orban câștiga alegerile și rămânea prim-ministru, nu mai mieuna nimeni astăzi, iar mulți din cei care fug de el i-ar fi fost alături. 

Ce se va schimba după alegerile din toamnă? 

Echipa Cîțu a criticat violent, dar tardiv, negocierile duse de Orban din care a rezultat chiar guvernul Cîțu. Dacă câștigă, vor renegocia cu USR+ și UDMR, vor cere alte ministere, vor deveni partidul locomotivă al Guvernului? Nu și-au asumat un mesaj clar, până acum. 

Echipa Orban a spus clar că șeful partidului trebuie să fie și premier. Pentru asta trebuie ca cealaltă echipă, dacă pierde, să aibă onoare. Mai este necesară și participarea lui Iohannis. Va urma categoric o reformă în partid, o reîmprospătare la toate nivelurile, dat fiind că cei din echipa Cîțu au toți functii foarte importante. În mod ironic, este calea cea mai simplă pentru a aduce un suflu nou. 

Cum va arăta PNL din toamnă?

Aceasta este marea întrebare. Lupta și-a coborât repede de tot nivelul, este prima dată când se dă cu mijloace contondente, și la propriu și la figurat. De unde această gâlceavă, deloc potrivită unei dispute liberale? Unde sunt dezbaterile despre doctrină, despre cadrul intelectual al deciziilor legislative? Marele subiect ar trebui sa fie poziționarea în Europa, între stânga progresistă și cea fals conservatoare. De observat cu atenție modul în care partenerii Les Republicans au reușit să câștige alegerile regionale în Franța. 

Partidul oamenilor cu inițiativa, iubitori de libertate și nu de etatism, cu drag de țară și de tradiție, acesta este PNL, sper să nu se uite acest lucru.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.