Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat în cadrul emisiunii InSecuritate de la Aleph News, pe fondul creșterii unui așa-zis curent suveranist în România, că România, fără apartenența la NATO, respectiv la UE, ar deveni o dictatură într-un timp foarte scurt. De asemenea, Paleologu a precizat că AUR reprezintă o formulă de bâlci a mișcărilor suveraniste din Europa.
Moderator: E un risc să împrumutăm orice ni se pare nouă de succes la alții? Românii în general consideră că România merge într-o direcție greșită, dar spun în același timp că Europa merge într-o direcție corectă. Îmbrățișăm foarte ușor suveranismul și mișcările pe care le vedem în Polonia, Ungaria, dar parcă nu le-am vrea totuși la noi în țară.
Paleologu: Asta spune multe despre lipsa de coerență a unora. "România merge într-o direcție proastă, dar UE merge într-o direcție bună". Or, România e parte din UE. Și tocmai că UE scârțâie și ea, nu este ireproșabilă. Însă, este evident că pentru România existența UE e un mare noroc, o mare șansă istorică. Dacă n-ar fi NATO și UE, România ar avea dictatură destul de repede.
Moderator: Dictatură născută aici sau adusă din altă parte?
Paleologu: Și și. Nu se știe care e mai rapidă. Există un potențial de demagogie, de abuz, de tiranie în această țară. Există un anumit autoritarism neaoș, un fond neaoș pentru așa ceva.
Moderator: Păi da, de exemplu noi rămânem fără aurul de la Roșia Montană, dar totuși avem AUR în Parlament.
Paleologu: Da... Dvs. vă refereați mai devreme la mișcări suveraniste sau populiste. (...) Vorbeam despre AUR. În Europa sunt și alte mișcări pe care le putem considera chiar xenofobe, anti-imigraționiste. Unele dintre ele sunt foarte vechi în peisajul european, cum este Rassemblement National, partid creat acum 50 de ani și care a evoluat foarte mult. În anii '70 era un partiduleț extrem de radical. Nu mai e cazul acum. E deja un partid care a depășit 25%. Sau mai e Lega lui Salvini care de asemenea a evoluat foarte mult. La noi AUR e o încropeală destul de caraghioasă, cu Șoșoacă, cu intelectuali ciudați. Mie mi se pare că toate aceste curente se colorează cu specificul național și avem o formulă de bâlci, populismul de bâlci. E și asta o contribuție la diversitatea familiei europene.