Lipsa de patriotism a actualei clase politice. Paleologu explică cauza: "Nu au o memorie care să le permită să gândească pe mai multe secole"


Lipsa de patriotism a actualei clase politice. Paleologu explică cauza: "Nu au o memorie care să le permită să gândească pe mai multe secole"

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a explicat în emisiunea InSecuritate de la Aleph News care e probabil principala cauză a lipsei de patriotism a actualei clase politice, fiind vorba mai ales despre incapacitatea politicienilor de a avea o perspectivă pe termen lung, chiar de secole. Paleologu a mai subliniat că actuala clasă politică este amnezică, neconștientizând moștenirea de secole cu care s-a ales, motiv pentru care nu există o grijă față de patrimoniu. În acest context, fostul candidat la prezidențiale a reliefat că este foarte important ca în Parlament să acceadă și personalități ce provin din familii care au o tradiție în ceea ce privește implicarea în viața culturală, politică, respectiv socială a țării. 

"Așezarea mea în contextul național vine din familie, din faptul că am câteva generații în urmă de oameni care s-au implicat în viața culturală, politică, socială a țării. Știți care e problema? Că în lumea politică românească nu mai e un alt caz. Îmi dădeam seama când eram în Parlament că sunt singurul dintre toți care aveam în urmă câteva generații, în Guvernul de la 1 Decembrie, în Parlamentele interbelice, iar asta nu o spun ca să mă ridic pe mine, ci ca să spun că este o problemă pentru țară atunci când elitele nu au memorie. Noi avem niște elite amnezice. De fapt nu elite. Avem niște guvernanți, parlamentari, unii dintre ei cu calități incontestabile, dar nu au o memorie care să le permită să gândească pe mai multe secole. Asta cred că pentru orice țară este problematic. La noi există o anumită ură împotriva celui care moștenește ceva. Foarte mulți cred că mă jignesc tratându-mă de epigon. Ei nu știu grecește pentru că evident că asemenea oameni sunt proști, inculți. Un epigon e cineva care vine după, e născut după. Pentru mine e o onoare să fiu epigon, mă bucur că sunt epigon, mă bucur că nu sunt primul și că mai am în urmă încă vreo zece generații de care pot să fiu mândru. A fi epigon e o onoare. Nu oricine poate fi epigon. Eu eram singurul epigon din tot Parlamentul. Asta e o problemă gravă, când dintr-un Parlament întreg, 500 și ceva de oameni, ești singurul epigon. Restul sunt fără nimic în spate, iar asta explică foarte multe. Lipsa de patriotism vine din asta. Patriotismul ce e? Grija față de patrimoniu, față de o moștenire. Dacă moștenirea respectivă nu e conștientizată ca atare, atunci vorbim despre zero patriotism", a zis Paleologu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.