Echipa Orban din PNL vorbește despre amenințarea "statului paralel" în preajma Congresului: "Își bagă coada de două luni în democrația internă / Li se scoate câte un dosar vechi-vechi sau chiar ceva nou și pueril"


Echipa Orban din PNL vorbește despre amenințarea "statului paralel" în preajma Congresului: "Își bagă coada de două luni în democrația internă / Li se scoate câte un dosar vechi-vechi sau chiar ceva nou și pueril"

Președintele PNL Ludovic Orban declara duminică, 1 august, că există presiuni care se exercită din exterior asupra unor membri de partid în contextul Congresului formațiunii politice ce se va desfășura pe 25 septembrie. 

"Le atrag atenția acelora din exteriorul Partidului Național Liberal care își bagă coada de două luni în democrația internă, care folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâini la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora și altora, că nu cedez.

Că exact ca la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, indiferent câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt și voi da bătălia cu toată forța pe care o am, voi da bătălia pentru Partidul Național Liberal, voi da bătălia pentru România", a zis Orban. 

CITIȚI ȘI: Rareș Bogdan îl aseamănă pe Ludovic Orban cu Liviu Dragnea: "Mai rămâne să ne spună de 4 ucigași plătiți. Disperarea naște comportamente ciudate, izolaționiste și mimetic suveraniste"

Contactat luni, 2 august, de RFI, pentru a detalia semnificația declarației făcute de Ludovic Orban, liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, a vorbit practic despre amenințarea așa-zisului stat paralel, printre liberali existând temerea că înaintea Congresului vor apărea tot felul de dosare penale ce au menirea să influențeze soarta alegerilor interne din partid. 

Virgil Guran: Există de regulă în România, din păcate, a existat un obicei să se mai implice și... hai să zicem anumiți oameni care dețin informații reale sau ireale, oameni care mai încearcă să forțeze nota. Cu alte cuvinte, după cum vedeți, mai apar în această perioadă președinți de organizații cărora li se scoate câte un dosar vechi-vechi sau chiar ceva nou și pueril deocamdată. Există această temere că se implică și anumite organisme care nu au ce căuta în această competiție politică.

Reporter: Adică DNA?

Virgil Guran: Nu neapărat DNA-ul.

Reporter: Serviciile de informații?

Virgil Guran: Este posibil la un moment dat și acest lucru, dar într-adevăr, acest lucru trebuie probat. Eu cred că mai mult, Ludovic a atras atenția că nu trebuie să se întâmple ceea ce trebuie să recunoaștem că în România s-a mai întâmplat în trecut și că nu este bine în momentul de față să se întâmple. Deocamdată nu am văzut să aibă probleme deosebite anumiți președinți de județe, dar se tot vehiculează această idee. Sper să rămână la statutul de discuții și nu ceva concret. Ar fi păcat pentru democrația României.

Reporter: Unde se vehiculează?

Virgil Guran: După cum vedeți și în presă și în partid, în mod deosebit. Deci sincer, există discuții între noi, între președinți, că s-ar forța nota, că... vin tot felul... dar eu sper să fie pure speculații, tot felul de amenințări, că s-ar putea să se inventeze la un moment dat anumite probleme pentru președinții de organizații, dar eu cred cu tărie că sunt pure speculații.

Reporter: Dar această poziție seamănă foarte mult cu cea a fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, care vorbea acum câțiva ani de statul paralel, de ingerințele serviciilor secrete și așa mai departe. Vă sună cunoscut?

Virgil Guran: Da, într-adevăr. Eu spun și am curajul să spun că au existat în trecut astfel de implicări și s-a dovedit, ce să mai... că ați văzut cazuri de notorietate în privința DNA-ului și a serviciilor, cu anumiți conducători de acolo, care au fost și destituiți la un moment dat și acest lucru trebuie să înceteze, pentru că într-o țară normală nu se întâmplă așa ceva și de asta au ajuns să se dezvolte, să existe o democrație. La noi, în România, din păcate, câte un om care are personalitate, care încearcă să facă ceva, i se găsește imediat ceva, ca să fie denigrat, chiar dacă se dovedește peste un anumit timp că nu este real, de multe ori îi întrerupe cariera politică sau chiar omul renunță, fiind efectiv scârbit de ceea ce se întâmplă.

Reporter: Ludovic Orban a trecut prin asta și până la urmă, cariera lui nu a avut de suferit. Așa funcționează justiția, poți fi anchetat și achitat sau nu.

Virgil Guran: A avut de suferit, pentru că patru ani pur și simplu nu a avut nici o funcție, nici un statut, doar de simplu membru. Asta e una. A doua, eu am spus și afirm cu tărie că este o greșeală din partea partidelor că au promovat acest sistem în care un om, dacă i se face o plângere sau este anchetat, imediat este trecut pe margine, înainte să se ajungă la o concluzie. Asta nu este prezumție de nevinovăție, în felul acesta nu se respectă drepturile omului. Sunt niște lucruri așa, doar de fațadă făcute, să influențeze electoratul, chipurile, dar este o prostie.

Reporter: Dar e un act de etică politică.

Virgil Guran: Bun și la Rușanu (Dan Radu Rușanu-n.r.) care a fost etica politică? A fost scos definitiv din politică și s-a dovedit că omul a fost nevinovat, a mai stat și arestat o perioadă. Cine răspunde de acest lucru? Este simplu în societatea românească să venim cu această etică politică, dar cred că până nu interesează și ceea ce trăiește acel om, drama unui om care este nevinovat și este adus în astfel de situații, înseamnă că nu ne pasă de societate și că nu vom fi o societate sănătoasă, dacă nu reacționăm la necazurile unor oameni, pentru că astăzi este respectivul, mâine poate să fie altcineva, oricare dintre noi și nu cred că este de dorit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.