Florin Cîțu transmite practic că declarațiile pe care le face sunt lipsite de credibilitate. Nicușor Dan, prins în mijlocul unei dispute din interiorul PNL


Florin Cîțu transmite practic că declarațiile pe care le face sunt lipsite de credibilitate. Nicușor Dan, prins în mijlocul unei dispute din interiorul PNL

Premierul Florin Cîțu i-a transmis în urmă cu câteva zile primarului Capitalei, Nicuşor Dan, că nimic nu l-a oprit să se înscrie în PNL după ce a primit susținerea liberalilor pentru Primăria Municipiului București. Cîțu a adăugat că în 2024 va susține candidați PNL atât la PMB, dar și la primăriile de sector. Întrebat marți seară la Digi24 dacă nemulțumirea pe care o are în legătură cu Nicușor Dan este că nu s-a înscris în PNL, Florin Cîțu a precizat practic că declarațiile pe care el le face sunt lipsite de credibilitate, ceea ce a spus în urmă cu câteva zile reprezentând doar "un discurs politic". Astfel, Cîțu a transmis că ceea ce spune ca membru PNL poate fi diferit de ceea ce zice ca premier

Pe de altă parte, Florin Cîțu i-a reproșat Violetei Alexandru, președintă a PNL București până de curând, că nu s-a implicat îndeajuns în medierea disputelor din coaliția PNL-USRPLUS de la nivelul Capitalei, mai ales de la nivelul Sectorului 1. 

Moderator: Sunteți nemulțumit în legătură cu Nicușor Dan doar pentru că nu a intrat în PNL? Sunteți nemulțumit că nu a intrat în PNL?

Florin Cîțu: Dvs. vorbiți acolo despre un discurs politic pe care l-am avut la o adunare politică. 

Moderator: Deci sunteți nemulțumit că nu a intrat în PNL.

Florin Cîțu: Nu sunt nemulțumit, ci nedumerit pentru că existau foarte multe variante până acum și să fii membru al PNL e o mândrie. E cel mai mare partid politic de la putere, de pe dreapta, e cel mai mare și vom fi cel mai mare partid politic din România. Ca să fii membru al PNL e o mândrie. De aceea sunt nedumerit, atât. 

Moderator: Ați vorbit cu el despre faptul că nu a intrat încă în PNL? 

Florin Cîțu: Nu. Doar am întrebat.

Moderator: Despre ce ați vorbit ultima oară când ați vorbit? 

Florin Cîțu: Vorbim despre rectificarea bugetară. 

Moderator: Pentru că Bucureștiul are nevoie de bani în plus? 

Florin Cîțu: M-am uitat la execuția bugetară, încercam să o înțeleg, și nu am văzut mari diferențe față de anul trecut. Încerc să înțeleg ce s-a întâmplat fiindcă erau foarte multe programe pe care eu nu le-aș considera esențiale să fie acolo, dar vreau să am o discuție cu domnul primar general înainte de a discuta public despre execuția bugetară. 

Moderator: Sunteți mulțumit despre ce se întâmplă cu Bucureștiul? 

Florin Cîțu: Nu e vorba despre mine. Merg pe stradă și mă întreabă lumea de ce nu e tăiată iarba în nu știu ce parc. 

Moderator: Doar atât vă întreabă lumea? 

Florin Cîțu: De ce nu se ridică gunoiul etc. 

Moderator: De ce sunt crăpate țevile, de ce nu avem aer condiționat în autobuze, de ce e mizerie peste tot de ce pute...

Florin Cîțu: Exact. Și atunci eu le spun că voi face ce pot, voi transmite mesajul către primarul general sau de sector, dar atribuțiile sunt ale primarului. 

Moderator: Ce nu merge? 

Florin Cîțu: Încă nu-mi dau seama.

Moderator: Vă afectează? 

Florin Cîțu: Ne afectează pe noi toți pentru că decontăm toți. Această coaliție decontează dacă un primar susținut de noi nu are performanță. Cu toții decontăm. 

Moderator: Aveți probleme cu consilierii PNL? Știți că sunt probleme cu consilierii PNL? Unii dintre primarii sectoarelor îi acuză pe consilierii PNL că nu acționează ca o coaliție, că acționează ca și cum nu ar fi o coaliție. E bine ce se întâmplă? 

Florin Cîțu: E important să ținem aceste discuții între noi și să nu mai dăm satisfacție opozanților. Sunt sigur că prin discuții față-n față, la aceeași masă, oricât ar dura ele, găsim soluții. Până la urmă trebuie să nu uităm ceva, că nu suntem acolo pentru noi, ci pentru cetățeni. Și găsim soluțiile cele mai bune pentru cetățeni. Dar nu poți să găsești aceste soluții decât prin dialog, altfel nu. Dacă dialogul se face prin presă, data viitoare când vei fi la masă va fi mai complicat să găsești o soluție. 

Moderator: La Sectorul 1, cât se poate de public, acei oameni se ceartă de-a dreptul, consilierii și primarul. Sectorul 1 e cel mai nevralgic dintre sectoare. Are o mare problemă cu gunoaiele.

Florin Cîțu: Cred că era responsabilitatea fostului președinte al PNL București să intervină, poate că președintele actual poate să intervină să vadă ce se întâmplă, pentru că e o coaliție politică, până la urmă. Nu este rolul meu, ca premier, să mă duc să văd ce se întâmplă cu coaliția politică. Până la urmă, acolo erau reprezentanți care ar fi trebuit să intervină. 

Ultima declarație la care am făcut referire mai sus a provocat o nouă dispută în cadrul PNL. Violeta Alexandru a precizat că Florin Cîțu nu s-a împăcat niciodată cu ideea că ea a fost aleasă la un moment dat în funcția de președintă a PNL București și, mai mult decât atât, acesta a ales să boicoteze viața internă a filialei. De asemenea, Violeta Alexandru și-a reiterat susținerea pentru primarul Capitalei, Nicușor Dan. 

"După problemele guvernării, ne-am mutat la problemele Bucureștiului? Am văzut și eu faptul că insistă să se refere la mine. Vezi articol.

Eu înțeleg că Florin Cîțu nu s-a împăcat niciodată cu ideea că, acum un an, am fost aleasă Președintele PNL București. A fost absent în loc să ajute. Părea că aștepta la cotitură. Nu este o abordare constructivă, de echipă pentru binele PNL București. Are acum posibilitatea să conducă după cum crede că e mai bine. Cu respect, aș recomanda, pentru autoritatea noului Președinte de la București. Am încredere.

În ceea ce mă privește, am avut încredere (și am în continuare) în Președinții organizațiilor de sectoare ale PNL și în echipele consilierilor. Nu le-am subminat autoritatea. Cei care au lucrat cu mine știu că îmi respect colegii, nu îi denigrez, îi ajut cu ce pot, indiferent de simpatii. Ține de experiența conducerii unei organizații, experiență pe care eu o am. Când echipele de la sectoare au considerat că este nevoie să intervin, am făcut-o, coordonându-mă cu ei și preocupându-mă să asigur un echilibru în coaliția dreptei unite pentru a nu degenera lucrurile în loc să obținem rezultate pentru bucureșteni.

La București, îl susțin pe Nicușor Dan. Am spus-o din nou, în modul meu asumat, sâmbătă. Dincolo de orice interes politic, susțin un om la greu, pentru binele Bucureștiului. Știu ce a preluat după PSD. Liberalii sunt oameni corecți. Îmi susțin toți colegii și partenerii cu care plec la drum din momentul în care decidem să construim un proiect împreună. A pleca la câteva luni de lângă un coechipier, a nu fi corect cu el e doar un calcul politic mic cu efecte mari asupra Bucureștiului. Pe mine mă interesează să pun interesele oamenilor pe primul loc iar, în acest caz, Bucureștiul chiar are nevoie ca toată lumea să pună umărul la treabă. Am fost lângă Nicușor Dan când lupta să primească sprijin de la guvern la momentul adoptării bugetului. Ar fi fost bine să îl primească. Un moment complicat.

Strategia aceasta - când e complicat, nu e treaba mea și când îmi folosește politic, devine treaba mea - denotă lipsă de profesionalism, o continuă nefericire care nu te ajută să construiești sau să unești ci dimpotrivă.

Nu îmi plac atacurile între colegi. Am fost ținta  principală în ultima perioadă. Punctele mele de vedere vor fi întotdeauna exprimate pentru a clarifica lucrurile. Nu folosește nimănui crearea de conflicte acolo unde nu sunt. Nu ar fi mai bine să ne respectăm și să muncim? Asta le-am promis bucureștenilor.

Am toată încrederea că se înțelege", a scris Violeta Alexandru pe Facebook. 

Totodată, Adrian Moraru, consilier general al Primăriei Capitalei din partea PNL, a scris pe Facebook că Florin Cîțu nu a fost supărat doar când Violeta Alexandru a câștigat șefia filialei pe București, ci și în momentul în care nu a fost desemnat candidatul liberalilor pentru Primăria Municipiului București, ci Nicușor Dan. 

"Violeta Alexandru ne devoaleaza ca F Citu a fost suparat ca nu a fost el ales presedinte PNL Bucuresti acum 2 ani. Asa e.

As adauga si ca acum un an a fost extrem de suparat ca nu a fost desemnat candidatul la Primaria Capitalei. Va reamintesc ca a fost in cursa interna pentru a fi desemnat candidat", a scris Adrian Moraru pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.