Ministrul Externelor Israelului, Yair Lapid, a anunțat, duminică, într-o serie de declarații, o schimbare substanțială a politicii israeliene care privește antisemitismul, învinovățind în același timp strategia israeliană de relații publice de anii trecuți pentru creșterea acestui fenomen nedorit.
De vină pentru nivelul actual al antisemitismului, care nu ar mai fi fost înregistrat de la cel de-Al Doilea Război Mondial, este în parte și eșecul relațiilor publice a fostului guvern israelian, a declarat duminică Yair Lapid, adăugând și atacurile împotriva Israelului la fenomenele împotriva cărora va lupta pe durata mandatului său.
„A existat o neglijare completă a relațiilor sale publice și a relațiilor externe ale Israelului, inclusiv în mass-media mondială”, a punctat Lapid, promițând să repare acele daune.
„Lumea nu este în mod automat împotriva noastră... Avem mult mai mulți prieteni decât ni s-a spus și există sfere, inclusiv în arena diplomatică, unde situația poate fi îmbunătățită”, a adăugat ministrul Lapid, menționând cum a călătorit la Bruxelles la începutul acestei luni pentru a se adresa Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, fiind primul israelian care s-a adresat instituției din 2008 până în prezent.
„Contrar a ceea ce s-a spus, nici ei nu sunt împotriva noastră” a fost concluzia ministrului dupa aceasta vizita de lucru.
După ce a enumerat realizările de politică externă a noului guvern, fără a preciza că unele dintre ele se datoreaza de fapt guvernului precedent, condus de Netanyahu – cum ar fi deschiderea primei ambasade în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei luni –, Lapid a vorbit și despre marile progrese ale noului guvern, cum ar fi îmbunătățirea radicală a legăturilor cu Iordania vecină.
„Israelul poate face o treabă mai bună pentru a-i stimula pe cei care sunt predispuși să ne sprijine, lucrând cu ei diferit”, a mai spus Lapid, adăugând că este important „să nu anunțăm imediat că cei care nu sunt de acord cu noi sunt antisemiți și asupresc Israelul. Nu așa se desfășoară relațiile de stat”.
Cele spuse de ministrul Lapid sunt foarte binevenite și la noi, unde a existat recent un moment nefericit de avânt al câtorva interesați să demonstreze prezența unui antisemitism ce ar fi în creștere în România, fapt care a produs o impresie deloc favorabilă față de Israel printre mulți dintre cei care se simțeau prieteni și suporteri ai acestei țări.
Apariția amenințărilor și a remarcilor antisemite, în condiții extrem de suspecte, tocmai la adresa unei actrițe ce arată tare dornică de a-și recâștiga vizibilitatea, au făcut capul de afiș al spectacolului care trebuia să demonstreze prezența antisemitismului în creștere consemnat în Raportul de monitorizare al Institutului Elie Wiesel de anul acesta.
Pe lângă puțin spus ridicolul „caz Maia Morgenstern”, Raportul îl menționează la fel de aiuritor și pe deputatul PNL Daniel Gheorghe, pentru că l-ar fi elogiat pe Mircea Vulcănescu și ar fi postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de comemorare pentru victimele Holocaustului, pe care cei de la Elie Wiesel îl găsesc suspect pentru că, în opinia lor, ar fi „un mesaj ambiguu din care reiese că singurul stat responsabil pentru Holocaust este Germania nazistă”. Numai că mesajul lui Daniel Gheorghe este plin de respect și compasiune la adresa celor uciși în Holocaust, nefiind deloc justificate acuzațiile celor de la Institutul Elie Wiesel despre postare, iar elogierea lui Mircea Vulcanescu este elogierea unuia dintre cei mai cunoscuți martiri creștini uciși în închisorile comuniste.
Oricum, acuzația de ambiguitate pare să conteze mult în operațiunea de împroșcare, de trecere a cuiva în rândurile așa-zișilor ”antisemiți”, pentru cei de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului ”Elie Wiesel”.
De fapt, ceea ce face un imens deserviciu memoriei evreilor uciși atât de nedrept și îngrozitor în anii '40, ori a acelora care au suferit în orice alt fel în acea perioadă, e că tocmai cei care spun că ar lupta pentru respectarea memoriei lor și s-ar împotrivi ”antisemitismului” sunt ei înșiși legați într-un fel sau altul de alt regim genocidar, de cel comunist, repetând discursurile acuzatoare și reluând sentințele comuniste ale tenebroșilor ani '50, sau chiar asociindu-și voluntar imaginea cu acel regim.
Un exemplu foarte clar în acest caz este cel al lui Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi a Xenofobiei, care a afișat și menținut pe pagina sa de Facebook o imagine a unui veteran al amatei roșii, chiar de Ziua Veteranului, poză pe care a aplicat însemnele Guvernului Romaniei, chiar dacă mulți comentatori s-au arătat indignați de acest gest – detalii AICI, AICI, AICI și AICI. De notat că fotografia postată de Alexandru Muraru și asumată cu sigla Guvernului a fost preluată de pe un site de propagandă rusească interzis pe rețelele de socializare (nici măcar linkuri care trimit la acel portal nu pot fi postate pe Facebook).
Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului este alt exemplu nefericit, având biografia strâns legată de partidul comunist genocidar, ceea ce aduce iar un imens deserviciu memoriei victimelor nebuniei sângeroase a anilor '40, alimentând și un fel cât se poate de nefericit de rememorare a istoriei...
Că e absolut nepotrivit și cât se poate de nedrept ca tocmai acești oameni să fie apărătorii memoriei victimelor genocidului săvârșit împotriva poporului evreu și marii acuzatori ai antisemitismului, este foarte clar la modul general, numai că asta pare să îi scape domnului Saranga, ambasadorul Israelului din țara noastră.
Dacă la nivel de stat relațiile Israelului cu România sunt foarte bune, excepționale am spune, nu ar fi rău ca reprezentanții Israelului în țara noastră să fie mai atenți la cei care au făcut până acum, în România, un PR care a produs o imensă dezamăgire printre mulți români.
„Să nu anunțăm imediat că cei care nu sunt de acord cu noi sunt antisemiți”, a spus duminica ministrul Yair Lapid, iar declarația lui ar trebui să fie foarte bine auzită și în România – mai multe detalii AICI.