SUA se confruntă cu o breșă de securitate majoră. Deși au fost introduse pe lista neagră, 2 companii din China furnizează în continuare echipamente de comunicare și supraveghere mai multor agenții federale și ramuri ale Armatei


  • ACP
  • Jul 25, 2021 21:46
  • 2156
SUA se confruntă cu o breșă de securitate majoră. Deși au fost introduse pe lista neagră, 2 companii din China furnizează în continuare echipamente de comunicare și supraveghere mai multor agenții federale și ramuri ale Armatei

În perioada administrației Trump autoritățile americane au descoperit faptul că o bună parte din tehnologia comunicațiilor și de supraveghere produsă de firmele chineze și vândută Statelor Unite și aliaților săi reprezentă o amenințare serioasă la adresa siguranței naționale a acestor țări, fiind concepută în unele cazuri și pentru spionarea utilizatorilor. Asta a dus la interzicerea achizițiilor de echipamente de comunicare sau supraveghere, produse de anumite companii chinezești. Concret, interdicțiile s-au aplicat printr-o serie de reglementări legale introduse în National Defence Authorization Act (NDAA), printre produsele interzise în Statele Unite fiind și cele ale firmelor chineze Dahua și Hikvision, doi dintre cei mai importanți producători de camere de securitate din China, device-uri descrise în NDAA în 2019 ca o amenințare la adresa obiectivelor "siguranței publice, securității instalațiilor guvernamentale, supravegherii fizice a infrastructurii critice și a altor domenii ale securității naționale".

Vicky Hartzler, care a contribuit la redactarea amendamentului prin care care a fost interzisă achiziționarea produselor Dahua și Hikvision în Statele Unite, a spus în Congresul SUA, în 2019, că "trebuie să ne confruntăm cu realitatea că guvernul chinez folosește toate căile pe care le are la dispoziție pentru a viza Statele Unite, inclusiv extinderea rolului companiilor chineze în sectoarele de comunicații interne și de siguranță publică din SUA"

"Echipamentele de supraveghere și securitate video vândute de companiile chineze expun guvernul SUA la vulnerabilități semnificative și amendamentul prezentat va asigura ca Beijingul nu poate crea o rețea de supraveghere video în cadrul agențiilor federale", a mai spus ea.

Chiar în condițiile acestea numeroase agenții federale și mai multe ramuri ale armatei au continuat să cumpere echipamente de supraveghere video realizate de companiile chineze Dahua și Hikvision, chiar dacă nu mai pot fi utilizate în mod legal pentru sistemele guvernamentale americane.

Registrele achizițiilor publice arată că de la punerea în aplicare a sancțiunilor, Forțele Aeriene, Armata, Marina și Biroul Secretarului Apărării au achiziționat toate sistemele de camere care conțin sau constau din componente fabricate inițial de Dahua sau Hikvision și vândute sub altă marcă. Anunțurile postate pe GSA Advantage, o platformă pentru companiile care își vând online produsele către agențiile guvernamentale, arată că echipamentele Dahua și Hikvision sunt încă disponibile pentru achiziționare, dar sub alte mărci.  

De exemplu, un reprezentant al companiei Amcrest, care a vândut astfel de echipamente statului american, a declarat pentru publicația The Intercept că "produsele de securitate și camerele Amcrest sunt conceptualizate și proiectate în Houston, Texas", dar că "Amcrest lucrează cu diferiți producători contractuali din întreaga lume (China inclusă) pentru a finaliza proiectarea, asamblarea și procesele de fabricație fizică". Reprezentantul a confirmat însă că produsele Amcrest nu sunt conforme cu legislația americana, ceea ce înseamnă că nu pot fi vândute legal guvernului federal.  

Experții spun că guvernul federal ajunge să cumpere hardware de pe lista neagră, deoarece nu are mecanisme suficiente pentru a aplica cu strictețe legile în materie de achiziții. Vânzările către agențiile SUA sunt facilitate printr-un sistem în care vânzătorii trebuie să certifice singuri că nu oferă articole interzise - cum ar fi camerele de supraveghere Hikvision – dar autoritățile nu sunt echipate pentru a verifica milioanele de înregistrări de produse ale companiilor de pe piața sa.  

Astfel, sunt companii occidentale care se prezintă ca producătoare de tehnologie chiar și când ceea ce fac cu adevărat este doar să revândă produse chinezești, reușind să înșele chiar și vigilența serviciilor de securitate americane, ceea ce ar putea fi o vulnerabilitate semnificativă pentru Statele Unite. (sursa: AICI)

Sursa foto: www.securityinfowatch.com

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.