UE amenință Polonia cu sancțiuni financiare dacă nu pune în aplicare o hotărâre a Curții de Justiție a UE, deși Grecia, Italia și Spania sunt campioane detașate ale nerespectării unor astfel de decizii


  • ACP
  • Jul 21, 2021 20:27
  • 2753
UE amenință Polonia cu sancțiuni financiare dacă nu pune în aplicare o hotărâre a Curții de Justiție a UE, deși Grecia, Italia și Spania sunt campioane detașate ale nerespectării unor astfel de decizii

Ultima decizie a Comisiei Europene, de a cere o sancțiune financiară împotriva Poloniei, dacă nu pune în aplicare ultima hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene până la 16 august, a lăsat impresia ca organismele europene au ajuns la capătul răbdării în cazul Poloniei, pentru că ar fi una dintre țările cu cele mai multe abateri. 

Numai ca, potrivit datelor oficiale, Polonia se află între țările care au cel mai mic număr de hotărâri neexecutate ale Curții de Justiție a Uniunii Europene, însă chiar așa fiind, presa și organismele europene critica în special țara conservatoare care acum este amenințată și cu sancțiuni financiare. 

Clasamentul țărilor cu cele mai multe hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene nepuse în aplicare e condus de Grecia, cu 12 hotărâri neexecutate, urmată de Italia cu 9 hotărâri neexecutate, apoi de Spania cu 6 hotărâri, Portugalia cu 3, apoi de Germania, Belgia și Irlanda cu câte două hotărâri neexecutate, iar Polonia are una singură... 

Miercurea trecută, vicepreședinta Curții de Justiție a Uniunii Europene, Rosario Silva de Lapuerta, a emis o decizie prin care obligă Polonia să suspende imediat aplicarea dispozițiilor naționale referitoare la competențele Camerei Disciplinare a Curții Supreme. 

În aceeași zi, Curtea Constituționala de la Varsovia a decis că dispozițiile Uniunii Europene privind punerea în aplicare a măsurilor provizorii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene privind funcționarea sistemului judiciar în Polonia erau neconstituționale, în justificarea hotărârii Curții Constituționale arătându-se că Uniunea Europeana nu poate înlocui statele membre în crearea de reglementări privind sistemul judiciar și garantarea independenței judecătorilor. 

A doua zi, joi, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că sistemul răspunderii disciplinare a judecătorilor din Polonia nu este în concordanță cu legislația Uniunii Europene, deoarece Camera de Disciplină a Curții Supreme nu oferă „garanția deplină a independenței și imparțialității” și nu este protejată împotriva influența autorităților legislative și executive. 

În aceste condiții, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ca sistemul răspunderii disciplinare a judecătorilor din Polonia nu e compatibil cu legislația Uniunii Europene și că Polonia și-a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul legislației Uniunii Europene. 

(polandin.com)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.