Cazul Cîțu vs. cazul Dragnea. Fenechiu susține că există o diferență majoră: "E un anumit tip de ipocrizie pe care o idolatrizăm"


Cazul Cîțu vs. cazul Dragnea. Fenechiu susține că există o diferență majoră: "E un anumit tip de ipocrizie pe care o idolatrizăm"

Senatorul PNL Daniel Fenechiu, de profesie avocat, a precizat la Digi 24, în cadrul emisiunii Studio Politic, că în opinia lui este o diferență majoră între cazul în baza căruia Liviu Dragnea a ajuns la pușcărie și situația în care se află în prezent prim-ministrul Florin Cîțu în urma apariției documentului conform căruia Mioara Costin, consilier de stat la Cancelaria Premierului, a folosit antetul Guvernului României pentru a trimite o serie de punctaje către membrii de partid care-l susțin pe șeful Executivului la Congresul din 25 septembrie în vederea câștigării președinției formațiunii politice. 

"Diferența majoră este aceea că acele două persoane au fost angajate și detașate la sediul PSD, nedesfășurând o activitate pentru DGASPC, în timp ce persoana despre care stăm de vorbă, șefă de cabinet, își desfășoară activitatea la Guvern, muncește pentru Guvern, iar în timpul liber, datorită simpatiei și adeziunii față de ceea ce face Florin Cîțu, a înțeles să-l ajute și în lupta politică. (...) Apare antetul Guvernului României pentru că a fost trimis de pe un calculator care era la Guvernul României și care avea antet. Șefa de cabinet, dacă își închipuia că cineva putea să desfășoare o asemenea dezbatere pe tema asta, folosea telefonul personal", a zis Fenechiu.

Mai mult decât atât, Fenechiu a precizat că este o ipocrizie să pretindem unui angajat de-al Cancelariei Premierului să nu se implice prin funcția pe care o deține inclusiv în campania internă dintr-un partid politic. 

VEDEȚI ȘI: Documentul care îl pune pe Cîțu în situația lui Dragnea. Jurnalistă: "Premierul însuși nu știe dacă a comis o infracțiune sau nu"

Jurnalistă: E real sau nu documentul? 

Daniel Fenechiu: Mi-e greu să vă spun. Nu am văzut documentul original. Am văzut dezbaterea din presă. Eu cred că se acordă o importanță extraordinară. Acum, un anumit tip de ipocrizie pe care o idolatrizăm și o ridicăm la rang înalt, ne face să rupem oamenii de simpatiile lor, de maniera în care văd lucrurile. Eu cred că și în momentul în care ești demnitar poți să ai o simpatie. Lucrezi pentru România, dar ești în echipa cuiva. Sunt de acord că putem purta discuții teoretice, că un demnitar trebuie să fie o persoană imparțială care, cât timp e în clădirea Guvernului sau folosește sigla Guvernului, trebuie să se ocupe doar de binele națiunii. Însă, și ei sunt oameni. Din punctul acesta de vedere nu cred că șeful de Cabinet al Premierului a săvârșit o faptă reprobabilă care să merite a fi pusă atât de mult în discuție. 

Jurnalistă: Dar președintele dvs. de partid spune că ar trebui să plece din funcție acele persoane, pentru că sunt plătite din bani publici, dar fac muncă de partid. Și mai există paralela cu dosarul lui Liviu Dragnea. 

Daniel Fenechiu: E o luptă politică în care atât premierul, cât și președintele PNL, depășesc uneori linia roșie. E o luptă intensă. Și ceea ce spune președintele partidului, dar și ceea ce spune premierul trebuie văzut în registrul unei competiții interne. Veți vedea că după 25 septembrie, când se termină competiția politică, lucrurile vor reveni la normalitate. 

Jurnalistă: Am văzut mai devreme o listă cu cine sunt comunicatorii, cine ar trebui să vorbească. Apare și numele dvs. Ar trebui să știți dacă ați primit acel document. 

Daniel Fenechiu: Nu cred că e o surpriză. Eu sunt comunicator al PNL. 

Jurnalistă: Nu asta e întrebarea. Vă întrebam dacă e real documentul sau nu?! Dat fiind că apare acel nume al dvs. pe listă mă gândesc că l-ați primit. 

Daniel Fenechiu: Nu. N-am primit. Dar eu am fost unul dintre susținătorii premierului Cîțu din momentul în care erau foarte puțini, acum sunt foarte mulți. Sunt în prima poză care a apărut pe scările PNL când Florin Cîțu și-a anunțat intenția de a candida. L-am susținut pe Florin Cîțu și în mod natural sunt comunicator pentru Florin Cîțu. Sunt și pentru PNL. Nu veți auzi din gura mea vreun lucru rău despre președintele PNL, pentru că eu cred că e o competiție internă în PNL, cred că fiecare dintre cei doi au avut rolul și menirea lor. 

Jurnalistă: Ca să restrângem discuția cu privire la acest subiect, credeți că acești oameni ar trebui să plece acasă din echipa premierului? 

Daniel Fenechiu: Eu cred că nu. Eu cred că cei care vehiculează asemenea aserțiuni nu sunt foarte corecți cu ei înșiși, pentru că un om căruia i-ai acordat încredere și care a venit în echipa ta, chiar și pe poziția de demnitar, are un anumit tip de relație cu tine. Eu sunt convins că acei oameni care sunt șefi de cabinet în echipa premierului României îl susțin pe acesta și în competiția electorală. Evident că ei nu trebuie să o facă pe bani publici, ci în afara timpului serviciului plătit de către stat. 

Jurnalistă: Care e diferența între dosarul lui Liviu Dragnea, care a folosit angajate DGASPC pentru partid, și a fost condamnat pentru asta, și domnul Cîțu, al cărui șefă de cabinet muncește pentru el, candidat la Congres?

Daniel Fenechiu: Este o diferență imensă. Diferența majoră este aceea că acele două persoane au fost angajate și detașate la sediul PSD, nedesfășurând o activitate pentru DGASPC, în timp ce persoana despre care stăm de vorbă, șefă de cabinet, își desfășoară activitatea la Guvern, muncește pentru Guvern, iar în timpul liber, datorită simpatiei și adeziunii față de ceea ce face Florin Cîțu, a înțeles să-l ajute și în lupta politică. 

Jurnalistă: Cumva vă contraziceți. Mai devreme ați spus că nu ați văzut documentul. Acum ne explicați că ea muncește totuși în timpul liber pentru Florin Cîțu.

Daniel Fenechiu: Documentul e discutat de 48 de ore. L-am mai comentat și la alte două televiziuni. Nu l-am văzut. L-am văzut în presă. De exemplu nu am văzut nicăieri că apare Guvernul României. 

Jurnalistă: Cum să nu? Antetul.

Daniel Fenechiu: Bun. Apare antetul Guvernului României pentru că a fost trimis de pe un calculator care era la Guvernul României și care avea antet. Șefa de cabinet, dacă își închipuia că cineva putea să desfășoare o asemenea dezbatere pe tema asta, folosea telefonul personal.

Amintim că Florin Cîțu a contestat veridicitatea documentului în cauză. Însă, reiterăm că între timp a apărut o probă a veridicității acestuia. Concret, una dintre probele veridicității este reprezentată de semnătura electronică a documentului de tip word, care aparține Mioarei Costin, consilier de stat la Cancelaria Premierului. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.