VIDEO Investigația care a devoalat o imensă operațiune de spionaj cibernetic: Pegasus Spyware, unealta prin care ar fi fost sustrase informații din 50 de mii de smartphone-uri ale unor ținte din peste 50 de țări. Reacția companiei


  • ACP
  • Jul 19, 2021 18:21
  • 1709
VIDEO Investigația care a devoalat o imensă operațiune de spionaj cibernetic: Pegasus Spyware, unealta prin care ar fi fost sustrase informații din 50 de mii de smartphone-uri ale unor ținte din peste 50 de țări. Reacția companiei

O anchetă jurnalistică la care au colaborat jurnaliști de la 17 publicații mari, precum Le Monde, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit și The Washington Post, a dezvăluit imensa anvergură la care a fost folosit un program de spionare a telefoanelor produs de compania israeliană NSO.  

Programul spyware Pegasus a fost folosit de ani de zile pentru a sustrage informații din 50.000 de telefoanele inteligente ale unor ținte din peste 50 de țări, printre care jurnaliști de investigație, avocați, activiști pentru drepturile omului, oameni de afaceri care dețin și companii media, precum și cercul lor de apropiați.  

Programul Pegasus, care poate fi instalat fără a fi nevoie ca utilizatorul să fie determinat să inițieze o descărcare, ci doar prin exploatarea vulnerabilităților de software, este un instrument extrem de invaziv care poate porni camera și microfonul telefonului inteligent al unei ținte, precum și să acceseze datele de pe dispozitiv indiferent de gradul de securizare al aplicațiilor, transformând telefonul într-un dispozitiv de supraveghere extraordinar de eficient.  

Pegasus poate fi vândut doar cu permisiunea Ministerului Apărării din Israel și poate fi utilizat doar împotriva celor suspectați de terorism ori de apartenență la o rețea de crimă organizată, însă ancheta a relevat că cei urmăriți au fost și sunt mai degrabă personalități publice, jurnaliști de investigație, opozanți politici ai unor guverne din țări ca Azerbaijan, Bahrein, Ungaria, India, Kazakhstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudita și Emiratele Arabe Unite.  

Analiza unei părți dintre telefoanele inteligente despre care s-a aflat ca au fost virusate de programul Pegasus a arătat că au fost spionate inclusiv două femei apropiate de jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis în 2018 de o echipă formată din membri ai serviciilor de informații saudite, precum și un număr de telefon legat de un reporter din Mexic, care a fost de asemenea ucis, dar și cel al unui jurnalist marocan, Omar Radi, condamnat în țara sa doar pentru o postare pe o rețea de socializare.  

Compania NSO a publicat duminică o declarație în care neagă concluziile anchetei jurnalistice despre programul său Pegasus, numind-o "plină de ipoteze greșite și teorii necoroborate" și a amenințat cu un proces pentru defăimare. (sursa: AICI)

Vedeți video 1: 



Vedeți video 2: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.