Eurodeputații USRPLUS solicită instituțiilor UE acordarea unui ajutor rapid și concret pentru R. Moldova: "Dacă nu se acționează decisiv, îmi e teamă că pierdem una dintre marile oportunități istorice!"


Eurodeputații USRPLUS solicită instituțiilor UE acordarea unui ajutor rapid și concret pentru R. Moldova: "Dacă nu se acționează decisiv, îmi e teamă că pierdem una dintre marile oportunități istorice!"

Europarlamentarii USRPLUS au transmis vineri, 16 iulie, o scrisoare (pe care o puteți citi integral AICI) prin care au solicitat Consiliului și Comisiei Europene oferirea de urgență a unui sprijin concret pentru Republica Moldova, dat fiind rezultatul istoric al alegerilor parlamentare din data de 11 iulie. 

"Dacă Uniunea Europeană nu acționează decisiv, îmi e teamă că pierdem una dintre marile oportunități istorice europene în care decizia populară va fi irosită, cu consecințe pe măsură", a avertizat eurodeputatul USRPLUS Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Redăm comunicatul USRPLUS: "Delegația USR PLUS cere Consiliului și Comisiei Europene, într-o scrisoare semnată de toți cei opt europarlamentari, ajutor rapid și concret pentru Republica Moldova.

Documentul trimis de USR PLUS președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, indică mai multe direcții concrete de acțiune, printre care deblocarea celor 600 de milioane de euro din Planul de redresare economică a Republicii Moldova, eliminarea tarifelor de roaming și includerea Republicii Moldova în Zona unică de plată în euro (SEPA), creșterea sprijinului acordat mass-media independente și societății civile, ajutor pentru reforma justiției și o perspectivă de aderare la UE.

„Alegerile parlamentare care au avut loc duminică au transformat radical climatul politic de la Chișinău și au demonstrat că în acest moment există voință politică și populară pentru o apropiere rapidă și completă a Republicii Moldova de principiile și de valorile europene. Dar oricât de remarcabil pare acest gest excepțional, materializarea sa nu poate avea loc fără o atitudine corespunzătoare din partea instituțiilor europene. Dacă Uniunea Europeană nu acționează decisiv, îmi e teamă că pierdem una dintre marile oportunități istorice europene în care decizia populară va fi irosită, cu consecințe pe măsură“, a declarat Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

În scrisoare, europarlamentarii USR PLUS mai menționează că Republica Moldova are nevoie de un traseu prestabilit și de puncte finale bine determinate în parcursul său european".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.